degisti.com

zamanla her şey değişir…

Archives Mart 2013

Frej Apartmanı

Frej_Apartmani_1957_Istanbul

Frej Apartmanı (Freige Apartmanı), Şişhane’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/6743), Bankalar Caddesi(http://www.degisti.com/index.php/archives/10356) ve Büyük Hendek Caddesi arasındaki  yapı adasının Şişhane Meydanı’na bakan ucundadır. Yapım tarihi net olarak bilinmeyen binanın, 19.yüzyıl sonunda ya da 20.yüzyılın başında inşaa edildiği tahmin edilmektedir. Altıncı Daire-i Belediye’nin(http://www.degisti.com/index.php/archives/3917) kurulmasından sonra yapılmış olmalıdır. Çelik Gülersoy binanın 1905’de ya da 1906’da yapılmış olduğunu söyler.

Apartman, arsasının konumu, büyüklüğü, görkemli ve kaliteli mimarisi ile çevresine hakim bir görünüş sergilemektedir. 19.yüzyılın son çeyreğinden itibaren İstanbul konut mimarlığında apartman tipolojisinin kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başladığı bilinmektedir. Frej Apartmanı bu tipolojinin seçkin bir örneği olarak, Pera bölgesinin önemli yapıları arasında yer alır.

Arsası muhtemelen Galata(http://www.degisti.com/index.php/archives/19135) Surları’nın yıkımından sonra elde edilen ve sonra düzenlenip satılan kamu arazisi üzerindedir. Bölgenin eski planlarında, burada surlara ait bir kule kalıntısının bulunduğu görülmektedir.

Read More

I. Abdülhamit Han Türbesi

 I._Abdulhamit_Turbesi_eski_Istanbul 

I.Abdülhamit Han Türbesi, Eminönü’nde(http://www.degisti.com/index.php/archives/4313), Hamidiye Caddesi üzerinde, Dördüncü Vakıf Han’ın(http://www.degisti.com/index.php/archives/18631) karşısında yer alır. “Hamidiye Türbesi” olarak da bilinen yapı, I. Abdülhamit’in 1776–1777 yılında yaptırmış olduğu imaret,medrese, sebil, çeşme ve kütüphaneden oluşan külliyenin bir parçasıdır. I. Abdülhamit, 1789’da ölünce bu türbeye defnedilmiştir.

I. Abdülhamit önceleri buraya bir cami yaptırmak istemiş ancak Yeni Cami(http://www.degisti.com/index.php/archives/421) gibi büyük bir mabedin yanına bir imaret yapılmasının daha hayırlı olacağını düşünerek, bu yapılar topluluğunu inşaa ettirmiştir. Bina eminliğini Mustafa Ağa’nın üstlendiği yapıların mimarı, Beylerbeyi Camii’ni(http://www.degisti.com/index.php/archives/4724) de yapan Mehmet Tahir Ağa’dır. İmaretin yerine I.Dünya Savaşı öncesi IV. Vakıf Han yapılmış, sebili(http://www.degisti.com/index.php/archives/5344) ise  Gülhane Parkının karşısına, Zeynep Sultan Camii’nin(http://www.degisti.com/index.php/archives/5481) köşesine taşınmıştır.

Read More

Ağa Hamamı Samatya

 Aga_Hamami_Samatya_19._yy_Istanbul

Ağa Hamamı, Samatya’da (http://www.degisti.com/index.php/archives/2722), Orgeneral Nazif Gürman Caddesi ile Müşir Süleyman Paşa Sokağı arasında yer alır. KapıAğası Yakup Ağa tarafından, yaklaşık olarak 1545 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Glück yaptıranın adı hakkında bazı şüpheler ileri sürse de, hamam Adsız Risale’de, Tuhfetü’l Mimarin’de ve Tezkiretü’l Ebniye’de “Sulumanastır’da Kapuağası Yakub Ağa Hamamı” adıyla kayıtlıdır. Hamamın geliri, Yakup Ağa’nın Kadıköy’deki(http://www.degisti.com/index.php/archives/524) deniz fenerine ve Eyüp’deki(http://www.degisti.com/index.php/archives/16975) mektebine vakfedilmiştir.

1834’de İstanbul’a gelen Ressam Thomas Allom’un(1804-1872), R. Walsh’ın kitabı için çizdiği gravürde, Samatya Hamamı başlıklı metnin yanında bu hamamın soyunma yerini tasvir ettiği kabul edilse de, detaylarda bazı tutarsızlıklar göze çarpmaktadır.

Read More