degisti.com

zamanla her şey değişir…

Archives Nisan 2016

Palazzo Corpi – Eski Amerikan Başkonsolosluğu – Soho House İstanbul

palazzo_corpi_amerikan_konsoloslugu_soho_house_beyoglu

Palazzo Corpi-Eski Amerikan Başkonsolosluğu-Soho House İstanbul, Beyoğlu’nda Meşrutiyet Caddesi üzerinde yer alır. Cenevizli  Ignacé Corpi tarafından 1873 yılında yaptırılan binanın mimarı Giacomo Leoni’dir.

Corpi ailesinin son büyük bankeri olan Ignacé Corpi, Said Duhani’nin anlattığına göre, Meşrutiyet Caddesi Müellif Sokak’ta kız kardeşi ile beraber yaşıyordu.  Kız kardeşinin evlenmesinden sonra oturdukları evden ayrılmaya karar veren Corpi, çok uzakta değil, sadece otuz-kırk adım ileride kendisi ve kız kardeşinin ailesi için bir saray inşaa ettirmeye karar verdi.

Tepebaşı, Osmanlı döneminde “Petits Champs des Mort” yani “Küçük Mezarlık” olarak anılırdı. Corpi’nin sarayını inşaa ettirdiği Meşrutiyet Caddesi de o yıllarda Kabristan Sokağı adıyla biliniyordu.Sarayın inşaası için İtalya’dan Mimar Giacomo Leoni İstanbul’a davet edildi. Bir rivayete göre Leoni İstanbul’a geldiğinde Levanten Mimar Georgio Stampa ile işbirliği yapmış ve Corpi Sarayı’nın inşaasını bu iki mimar beraber üstlenmişlerdi.

Read More