degisti.com

zamanla her şey değişir…

Archives Mayıs 2011

Soğukçeşme Sokağı

Soğukçeşme Sokağı, Sultanahmet’de, Bab-ı Humayun’un sonunda, tarihi İstanbul evlerinin yer aldığı sokaktır. Ayasofya Müzesi ve Topkapı Sarayı arasında bulunan sokak, trafiğe kapalıdır. Adını, bu sokakta bulunan III. Selim dönemine ait 1800 tarihli mermer bir Türk çeşmesinden almıştır.

Read More

Taksim Topçu Kışlası-Halil Paşa Topçu Kışlası-İnönü Gezisi-Taksim Gezi Parkı

Taksim Kışlası, ya da Halil Paşa Topçu Kışlası,1806-1939 yılları arasında, İstanbul Taksim Meydanı’nda, günümüzde Taksim Gezi Parkı’nın olduğu yerde, bulunan yapıdır. 1806 yılında, Sultan  III Selim zamanında, Tophane Müşiri Halil Paşa tarafından yaptırılan kışlanın, mimarı Krikor Balyan’dır.

Osmanlı İmparatorluğu’nda, savaşlarda alınan yenilgiler üzerine, XVII. yüzyıldan itibaren Avrupa örnek alınarak, askeri alanda çeşitli ıslahat çalışmaları yapılmıştır. Islahatlar sonunda savaşlarda başarı sağlanınca da,askeri eğitim veren okulların açılması hız kazanmıştır. 1860-1870 yılları arasında, Osmanlı ordusunun modernleştirilmesi sürecinde önemli bir rol oynayan Taksim Topçu Kışlası da bunlardan biridir.

Osmanlı, Rus ve Hint mimarisi etkili, ihtişamlı bir yapı olan kışla, 1807 Kabakçı İsyanı sırasında tahribata uğramış, Sultan II. Mahmut döneminde onarım görmüştür. Geçirdiği birkaç yangından sonra Sultan Abdülaziz döneminde ana planı korunarak elden geçirilen kışla, orta avlusu, camii, köşe kuleleri, soğan başı kubbeli ve taç kapılı anıtsal giriş kitlesi ve süslemeleri ile ampir etkili bir oryantalist üslup kazanmıştır.

Read More

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı

Hekimbasi_Salih_Efendi_Yalisi_1978_Istanbul_un_yalilari

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı, Anadoluhisarı(http://www.degisti.com/index.php/archives/15495) ile Kanlıca(http://www.degisti.com/index.php/archives/6873) arasında yer alır. İlk binası XVIII.yüzyıl sonu, bugünkü binası ise XIX. yüzyılın ilk yarısında inşaa edilmiştir. Harem ve selamlık bölümlerinden müteşekkil yalının, günümüze yalnızca harem kısmı gelebilmiştir. Selamlık kısmı Hekimbaşı’nın ölümünden sonra hissedarları tarafından satılmış ve  yerine modern bir yalı yapılmıştır. Harem kısmında ise Salih Efendi’nin torunu Mehlika Gökpınar yaşamaktadır.

Hekimbaşı Salih Efendi, Sultan II. Mahmut (1808–1839) zamanında açılan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin ilk mezunlarındandır. Sultan Abdülmecit’in (1839–1861) Hekimbaşılığı’na getirilmiş olan Salih Efendi otlardan ve çiçeklerden yaptığı ilaçlarla da tanınmıştır.

Read More

Şebsefa Hatun Camii

Unkapanı’nda,Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan Şebsefa Hatun Camii,halk tarafından yanlış olarak Zeyrek Camii olarak da bilinir. Yapı, Sultan I. Abdülhamit’in eşlerinden, Fatma Şebsafa Hatun tarafından, ölen oğlu Şehzade Mehmet için 1787 yılında yaptırılmıştır. Sıbyan mektebi ve yol çalışmaları sırasında eski yerinden kaldırılmış olan çeşmeleri düşünüldüğü zaman, caminin bir külliye olarak tasarlandığı görülmektedir.

Read More

Minerva Han

Minerva Han, Karaköy’de, Bankalar Caddesi üzerinde yer alan son yapıdır. 3 bin 484 metrekare alana sahip olan han, 1913 yılında inşaa edilmiştir. Han adını, eski Yunan’da bilgi, bilgelik ve sanatı temsil eden Tanrıça Athena’nın, Roma Mitolojisi’ndeki adı olan Minerva’dan almıştır.

Değişik dönemlerde, değişik amaçlarla kullanılan bina, ilk olarak Atina Bankası’na hizmet vermiştir. Bir rivayete göre banka, zengin bir Rum tarafından, İmparatorluğun son dönemlerinde, Osmanlı’daki Rumlara finansman sağlamak için kurulmuştur. Türkiye’nin uluslararası alandaki politik eğilimlerine bağlı olarak, 1930′larda Atina Bankası birden Deutschbank olmuştur. 1950′lerden 1980‘lerin başına kadar, binada Doğan Sigorta hizmet vermiştir.

Read More

Zeynep Sultan Camii

Zeynep Sultan Camii, Alemdar Caddesi üzerinde, Gülhane Parkı karşısında yer alır. Yapı, Sultan III.Ahmet’in (1703-1730) kızı Zeynep Asime Sultan tarafından 1769’da, mimar Mehmet Tahir Ağa’ya inşaa ettirilmiştir.

 Zeynep Sultan Camii ile birlikte bir sıbyan mektebi, bir sebil, bir de çeşme yapılmıştır. Mimari tarzı ve yapımında kullanılan malzemeler dolayısıyla Bizans kiliselerini anımsatan Zeynep Sultan Camii’nde, barok ve klasik üslup bir arada görülür.

Read More