degisti.com

zamanla her şey değişir…

Archives Eylül 2011

Atik Ali Paşa Camii

 

Çemberlitaş’ta Yeniçeriler caddesi üzerinde yer alan Atik Ali Paşa Camii, vakti zamanında Sedefçiler, Eski Ali Paşa, Dikilitaş, Vezir Hanı, Sandıkçılar Camii gibi isimlerle de anılmamış değil.

Ne var ki hemen her eser, kendini yaptıranın adını taşır, başka isimleri olsa da baki kalan hep banisinin ismi olur.

Sultan II. Bayezit devri veziriazamlarından olan Atik Ali Paşa, burayı aslında cami ile beraber medrese, imaret, hankah (türbe) ve kervansaraydan oluşan bir külliye olarak yaptırmasına rağmen, biz bugün sadece cami ve ön cephesi kesilmiş olan medreseyi görebilmekteyiz.

Bu yüzyılın başına kadar harap bir halde ulaşmayı başaran İmaret, hazirenin devamındaydı. Bir kısmı Divanyolu caddesinin düzenlenmesi sırasında, kalan kısmı da 1912 -14 yılları arasında yok olup gitmiş.

Hankahın  avlu giriş kapısı yanında bulunan ve üzerinde bir muvakkithane kitabesi olan yapı olduğu sanılmakta.

19.yy.’ın sonlarına kadar ayakta olan Elçi Han’ın ise Atik Ali Paşa’nın kervansarayı olduğu düşünülür. Medrese ile beraber caddenin karşısında yer alan han, 1865 Hocapaşa yangınında harap olmasının ardından 1880’e doğru da tamamen yıkılır.

Geçirdiği bütün badirelere inat günümüze ulaşmayı başaran Atik Ali Paşa’nın yadigarı olan caminin orijinal bir kitabesi mevcut değil ne yazık ki.Ancak cümle kapısı üstünde bulunan ayet-i kerime yazısının köşesinde göze çarpan 902 tarihi bize caminin muhtemelen 1496-97 yıllarında yapılmış olduğuna dair bilgi verir. 

Read More

Pera Palas Oteli

Türkiye’nin Avrupa standartlarındaki ilk oteli olan Pera Palas Otel (Pera Palace Hotel), Beyoğlu’na bağlı Tepebaşı’nda, Meşrutiyet Caddesi üzerinde yer alır. Mimar Alexandre Vallaury ve Henry Duray’in birlikte inşaa ettikleri otel, İstanbul’un en gösterişli yapılarından biridir.

Kuruluşu için ilk çalışmaların 1892’de başladığı, açılış balosunun ise 1895 yılında yapıldığı Pera Palas Otel, birçok ilki gerçekleştirmiş bir yapıdır. Osmanlı sarayları dışında elektiriğin verildiği ilk binadır Pera Palas. Ayrıca elektrikli asansörü ve musluklardan akan sıcak suyu İstanbullu ilk kez burada görmüştür. 1926’da düzenlenen  İstanbul’daki ilk moda defilesi de,  yine Pera Palas Otel’de yapılmıştır.

Otelin ünlü konukları arasında Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Kral VIII. Edward, Kraliçe II. Elizabeth, Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph, Şah Rıza Pehlevi, Yugoslavya Devlet Başkanı Tito, General Franz von Papen, Zsa Zsa Gabor, Greta Garbo, Sarah Bernhardt, Alfred Hitchcock, Pierre Loti, Jacqueline Kennedy, Ernest Hemingway, Ninette de Valois, Mata Hari, Mikis Theodorakis gibi isimler yer alır. Pera Palas Otel’in en ünlü konuklarından biri de Agatha Christie’dir. Dünyaca ünlü polisiye roman yazarının hayatında kimsenin bilmediği kayıp 11 günün sırrının, 1934 yılında yayımlanan “Doğu Ekspresi’nde Cinayet” romanını tasarladığı Pera Palas Otel’de olduğu söylenir.

Read More

Kasımpaşa

Kasımpaşa, Beyoğlu ilçesine bağlı, Galata ve Hasköy arasındaki kıyıda, Unkapanı Atatürk Köprüsü’nün ( http://www.degisti.com/index.php/archives/7075  ) kuzeyinden ve Haliç Tersanesi havuzlarından başlayarak Hasköy’e kadar uzanan; kuzeydoğuda karaya doğru Dolapdere sırtlarına tırmanan; güneydoğuda Azapkapı, doğuda Şişhane, Tepebaşı, Ömer Hayyam, kuzeyde Hacıhüsrev, kuzeybatıda Piyalepaşa, Okmeydanı, Aynalıkavak semt ve mahalleleriyle çevrili tarihi bir semttir.

Read More

Davut Paşa Camii Külliyesi

Davut Paşa Külliyesi, Davutpaşa’da, Hobyar Mahallesi Davutpaşa Medresesi Sokağı’nda yer alır. Külliye, cami, medrese, sıbyan mektebi, tabhane, çifte hamam, imaret ve çeşmeden müteşekkildir. Cami kapısının üstündeki Arapça kitabeye göre, Sultan II. Beyazıt’ın veziri “Koca Davut Paşa” tarafından 1485 yılında yaptırılmıştır. İstanbul’un fethinden sonra yapılan “yan mekanlı”, “tabhaneli” veya “ters T planlı” camilerin son örneklerinden biridir.

Read More

Tarabya

Tarabya, İstanbul’un Avrupa yakasında, Boğaziçi’nde tarihi bir semttir. Kuzeyde Kireçburnu ve Büyükdere, güneyde ise  Yeniköy ile sınır komşusudur. Yerleşim, Eminönü’ne 19 kilometre, Taksim’e ise 16 kilometre uzaklıktadır. Tarabya  adının tarihi kaynaklara göre ilk şekli  “Farmakia”(Rumca ilaç demek) idi.  Bir efsaneye göre, Cholchis Kralının kızı ve Jason’un karısı Medea, Tarabya köyünün yakınlarındaki küçük ve şirin körfezde toprağa ayak basmış, sihirli ilaçlarının ve şerbetlerinin  bulunduğu sandığını burada açmıştır.  Başka bir efsaneye göre de, Medea kıskanç, kötü ve büyücü  bir  kadındır. Kocası  Jason’u zehirlemek için denize zehir atar, daha sonrasında burası zehir anlamına da gelen “Pharmakeus” olarak adlandırılır.

Sonrasında ise Patrik Attikus, havasının temizliği ve mevcut olan  şifalı suları dolayısıyla buraya, şifa manasına gelen “Therapia” adını verir. O tarihten itibaren Rumlar tarafından ”Therapia” olarak anılan bölge, Türkler zamanında “Tarabya” olarak isimlendirilir. Bir söylenceye göre de, bu köye balık yemek için gelen Sultan II. Selim, bölgede bir saray inşaa ettirmiş ve burayı eğlence manasına gelen “Tarabiye” olarak adlandırmıştır.

Read More

Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı

FENERBAHÇE’NİN MABEDİ Ş.SARAÇOĞLU STADI

Futbol hayat gibidir bir parça. Kimi zaman büyük sevinçler yaşatırken, kimi zaman hüzünden kozalar örüverir etrafımıza. Kimi zaman şans yanımızdadır. Kimi zamansa doğru tartmaz adalet terazisi.  Futbol hayat gibidir bir parça. İçinden aşk geçmeyen hayatlar nasıl yarımsa, takım aşkı olmayan futbol da öyle yarımdır.   Aşk, hayata nasıl bağlarsa insanı takım sevdası da futbolun ta içine çeker sizi usulca. Ve karışır hayat futbola, futbol hayata. Aslolan tuttuğun takımdır, bambaşka bir aşktır ona duyulan. Ve her aşkın bir rengi vardır. Her sevdanın bir adı.Fenerbahçe sevdası da sarıyla lacivertin aşkında buluşur Fenerbahçelilerin yüreklerinde. Tarifi imkansız bir sevdanın adıdır Fenerbahçe. Büyüklüğü aldığı kupaların çok ötesindedir.

Read More