degisti.com

zamanla her şey değişir…

Archives Ekim 2011

Topkapı Kara Ahmet Paşa Camii – Gazi Ahmet Paşa Camii

            Fatih’in İstanbul’u fethettiği yer olan Topkapı’da dünlerin bize emaneti pek çok eserden biridir Kara Ahmet Paşa Camii. Adını banisi Sultan Süleyman’ın sadrazamlarından Kara Ahmet Paşa’dan alır.

              Arnavut devşirmelerinden olan Kara Ahmet Paşa sarayda yetişmiş, kapıcıbaşı olarak dışarı çıkıp sonra yeniçeri ağası, Rumeli Beylerbeyi olmuş ve ikinci vezir iken 27 Temmuz 1552 de Temeşvar’ı zapt etmiş. Bundan dolayı da Osmanlı tarihinde Temeşvar Fatihi olarak tanınmış. Kanuni Sultan Süleyman’ın kız kardeşi Fatma Sultan ile evlenmiş.

             Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan’ın eşi Rüstem Paşa’nın sadrazamlıkta bulunduğu günler de Rüstem Paşa, kayınvalidesi Hürrem Sultan’ın kışkırtmaları ile Şehzade Mustafa’nın tahtı ele geçirmek için fırsat kolladığına dair bir rapor hazırlar. Ve o rapora göre 6 Ekim 1553 günü Konya Ereğli’sinde, babasının çadırı içinde boğdurularak öldürülür Mustafa. Yeniçeriler, olayı bir cinayet sayarak Sadrazam Rüstem Paşa’nın cezalandırılması için eyleme geçerler. Aynı gün Paşa azledilir. Yeni sadrazamsa Kara Ahmet Paşa’dır.

Read More

Fenari İsa Camii – Molla Fenari Camii – Constantinos Lips Manastırı

Fenari İsa Camii ya da Molla Fenari Camii (Constantinos Lips Manastırı), Fatih’de Vatan Caddesi(Adnan Menderes Bulvarı) ile Halıcılar Caddesinin birleştiği noktada, sağ köşe de yer alır.

Farklı dönemlerde inşaa edilmiş, birbirine bitişik iki kilise(Constantin Lips Manastırı Kilisesi ile loannes Prodromos Kilisesi)ve mezar şapelinden oluşan yapı, bir Bizans eseridir. II.Beyazıt’ın ilk saltanat yıllarında,1496-1497 tarihinde vefat eden Fenari Alaaddin Ali Efendi tarafından zaviyeye çevrilmiştir.

Yapıyı mimarlık tarihi açısından önemli kılan özellik, kubbesinin dört tarafında dört küçük şapelin bulunmasıdır. Bu özelliği başka hiçbir Bizans kilisesinde bulmak mümkün değildir.

Read More

All Saints Moda Kilisesi – Presbiteryen All Saint Kilisesi – Moda İngiliz Anglikan Kilisesi

All Saints Moda Kilisesi – Presbiteryen All Saint Kilisesi – Moda İngiliz Anglikan Kilisesi, Moda’da,Yusuf Kamil Paşa Sokağı’nda yer alır. Yapı, Kırım Anglikan Kilisesi’nin de tasarımını üstlenmiş olan Mimar G.E Street tarafından 1878’de inşaa edilmiştir.

19.yy’da ve 20.yy’ın başlarında İstanbul’un bazı semtlerinde, ticaretle uğraşan İngiliz aileler yaşıyordu. 1906 yılına kadar Delcorda sokağı olarak bilinen Yusuf Kamil Paşa Sokağı’nda ve günümüzde Şair Nefi sokağı olarak bilinen Loranda sokağında da bazı İngiliz aileler ikamet ediyordu.

Read More

Çemberlitaş Sütunu – Konstantin(Constantinus)Sütunu

 

Çemberlitaş Sütunu ya da Constantinus ( Konstantin) Sütunu, adını verdiği semtte,Yeniçeriler Caddesi üzerinde yer alır. M.S.330’lu yıllarda İmparator I. Konstantin onuruna, bugün Çemberlitaş olarak adlandırılan semte dikilmiş olan sütundur.

 Yanık Sütun olarak da bilinen sütun, dört basamaklı bir kaidenin üstünde, bileziklerle birbirine bağlanmış ve her biri 3 ton ağırlığında ve 3 m. çapında olan 8 sütunun üst üste bindirilmesiyle oluşturulmuştur. Kesinliği ispat edilmemekle birlikte, sütun’un alt kısmında, İsa peygamber’in Kudüs’de olduğu varsayılan mezarından buraya getirtilmiş bazı eşyaların olduğu söylenmektedir. 

Read More

Kınalıada

Kınalıada, 1.3km2 yüzölçümüyle Prens adaları içinde Burgazada’dan sonra gelen dördüncü büyük adadır.

İstanbul’un Anadolu yakasına 3.5 mil uzaklıkta olmasıyla İstanbul’ a en yakın olan adadır; Kınalıada. Belki de bundan dolayı ada, Bizans döneminde sürgün yeri olmuştur. Bu sürgünlerden en bilineni, 1071 yılında Malazgirt’de Alparslan’ın ordularına yenilen IV. Romanos Diogenes’in sürgünüdür.

Tarihte “ Proti” ve “Akoni” olarak adlandırılan Kınalıada; ismini ada toprağının adaya kınamsı bir renk vermesinden dolayı almıştır. Çınar Tepesi, Teşvikiye Tepesi ve Manastır Tepesi olmak üzere üç tepesi vardır. Adanın batısına düşen Çınar Tepesi ve hemen yanındaki Teşvikiye Tepesi’nin yükseklikleri 115 m kadardır. Üzerinde Hristo Manastırı’nın bulunduğu, Hristo Tepesi ise 93 m yüksekliğindedir.

Read More

Beşiktaş İnönü Stadyumu

BEŞİKTAŞ İNÖNÜ STADI

1903’de özel bir izinle kurulan Bereket Jimnastik Kulübü’nün adı 1909’da Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü olarak değiştirildiğinde güreş, boks, eskrim ve atletizmin ön planda tutulduğu bir spor kulübüydü Beşiktaş. Futbolla gerçek anlamda tanışması ise 1910’ların sonundan itibaren kulüpteki atlet ve jimnastikçilerin kendi aralarında yaptığı maçlarla olacaktı.

 1911 Ağustos’unda Valideçeşme futbol takımının başkanı ve kurucusu olan Ahmet Şerafettin (Şeref Bey)’in futbolcularıyla Beşiktaş Kulübü’ne katılmasının ardından Basiret Kulübü de Beşiktaş’a katılır ve artık futbol Beşiktaş’ta 1 numaralı spordur.

O tarihlerde maçlar şimdiki Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı’nın olduğu yerde Union Club Stadı’nda oynanıyordu. Ancak Balkan Savaşı’nın ardından Dünya Savaşı’nın da başlamasıyla Beşiktaş’ın sporcuları cephelere koşar ve spor faaliyetleri de adeta yok denecek duruma gelir.

Savaştan sonra kurulan İstanbul Ligi’nde maçlar Cuma günü oynanıyor ve orada Fenerbahçe, Galatasaray, Altınordu, Süleymaniye, İdman Yurdu gibi takımlar bulunuyordu. Sağ kalan futbolcular cepheden dönmüş, Futbol Şubesi’nden sorumlu Şeref Bey, iyi bir takım oluşturmuştu ve tarihler 1919’u gösterdiğinde Beşiktaş’da Cuma Ligi’nde oynama isteğinde bulunduysa da bu isteği kabul görmez.

Read More

Zarif(Zarifi) Mustafa Paşa Yalısı

Zarif Mustafa Paşa Yalısı, Anadoluhisarı’nda(http://www.degisti.com/index.php/archives/15495), Körfez Caddesi üzerinde yer alır. Esat Bey Yalısı olarak da bilinen yapı, Zarif Ongun ve Sedat Hakkı Eldem’e göre XVII. yüzyıl sonunda veya XVIII. yüzyıl  başında inşaa edilmiştir. Behçet Ünsal ise yalının 1792’de inşaa edildiğini, bugünkü şeklini ise XIX.yüzyılın başında aldığını belirtmektedir.

Yapıldığı dönemde,harem, selamlık, mehtabiye ve kayıkhane bölümleri;harem ve selamlık bahçeleri, limonluk ve ahırları ile Boğaziçi’nin en büyük yalılarından biri olan sahilhanenin ilk sahibi Berberbaşı Mustafa Ağazade’dir. Zarif  Mustafa Paşa yalıyı üçüncü sahibinden yani Sultan II. Mahmut’un Kahvecibaşılığını yapan  Kani Bey’den 1848’de satın almış ve yalı 1992 yılına kadar bu ailenin elinde kalmıştır. 2000 yılında ise yalı Demet Sabancı Çetindoğan’ın mülkiyetine geçmiştir.

Read More