degisti.com

zamanla her şey değişir…

Archives Ocak 2013

Ziya Kalkavan Yalısı – Damatyan Yalısı – Irak Başkonsolosluğu

Ziya_Kalkavan_Yalisi_Damatyan_Yalisi_1973_Istanbul

Ziya Kalkavan Yalısı, Yeniköy’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/1828), Köybaşı Caddesi üzerinde yer alır. XIX. yüzyılın ikinci yarısında,tahminen 1885’de inşaa edilen yalı, “Damatyan Yalısı” olarak da bilinmektedir. Köybaşı Caddesi’nde kuzey yönündeki son yalıdır.Yanında Yeniköy kayıkhanesi bulunur.

Zemin üzeri bir kat+çatı katından oluşan yalı, betonerme üzeri ahşap kaplamadır. Büyük ölçüde yenilenmiştir.

Read More

Fener Rum Patrikhanesi – Ayios Yeoryios Patrikhane Kilisesi (Hagios Georgios Manastırı)

 

Fener_Rum_Patrikhanesi_Istanbul_1941_oncesi

Fener Rum Patrikhanesi ya da Ayios Yeoryios Patrikhane Kilisesi (Hagios Georgios Manastırı), Fener’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/17456), Sadrazam Ali Paşa Caddesi’nde üzerinde yer alır.  Kilise 6. yy’dan itibaren hristiyanlık alemindeki din tartışmalarının önemli bir kesimini oluşturan ortodoksluğun merkezidir. 1602 yılında bugünkü binasına taşınan patrikhane, şimdiki görüntüsüne 1800’lü yıllarda yapılan restorasyon sonrasında kavuşmuştur.

Fetihten sonra şehir halkı Katoliklerle birleşmek hususunda ikiye ayrılmış, II. Athanasios buna karşı çıktığı için azledildilmiş ve patriklik makamı boş kalmıştır. Fatih Sultan Mehmet II.Genadios adında münzevi bir papazı Ekümenik Patrik (bütün Ortodoksların patrikliği) tayin etmiş ve kendisine vezir rütbesi vermiştir…

Read More

Server Bey Yalısı

 

Server_Bey_Yalisi_Cengelkoy_eski_Istanbul

Server Bey Yalısı, Çengelköy’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/4037), Çengelköy  İskelesi’nin hemen yanıbaşında yer alır.  Yapı, kagir servis katı, iki ahşap kat ve alınlıklı dam üzeri cihannümadan oluşmaktadır.

XX.yüzyılın eklektik stilini yansıtan yalının deniz cephesinde, balkonların iki yanına ikişer pencere açılmıştır. Bu pencerelerden alt kattakiler kaş kemerli, üsttekiler ise düz dikdörtgendir. Ahşap iki katın yan cephelerinde, ortadaki daha küçük olmak üzere üç dikdörtgen pencere yer alır.

Read More

Sepetçiler Kasrı

Sepetciler_Kasri_eski_Istanbul

Sepetçiler Kasrı, Sarayburnu’nda Kennedy Caddesi üzerinde yer alır. Topkapı Sarayı’nın(http://www.degisti.com/index.php/archives/956) Sarayburnu’ndaki iki kıyı köşkünden biridir, ki diğeri Yalı Köşkü’dür. Kasır, Bizans İmparatoru II. Theodosius zamanında yapılan surların üzerine inşaa edilmiştir. Sarayın dış bahçesindeki ve kıyılardaki çeşitli köşk ve yalılardan günümüze ulaşabilen tek yapı olan Sepetçiler Kasrı,  kapı kemeri üzerindeki kitabesinde de yazdığı gibi Sultan İbrahim (1640–1658) döneminde 1643’de yapılmıştır.

Osmanlı döneminde yapılmış köşklerin en ihtişamlılarından biri olan Sepetçiler Kasrı’nın adının nereden geldiğiyle ilgili değişik görüşler vardır. Bunlardan birine göre; Edirne Sarayı’nda yükseltilmiş fevkani yapılara sepetçi veya sultani ismi verildiğinden bu kasra da “Sepetçi” denilmiştir. Bir başka söylentiye göre de; Sultan İbrahim bu kasrın arkasında bulunan hazırcı ve sepetçi esnafını korumuş, buradaki eski köşkü yeniden yaptırmaya karar verdiği zaman da, sepetçi esnafının yardımlarını görmüştür. Kasrın yapımından sonra çevresindeki sepetçi esnafı çalışmalarını sürdürmüş ve sepetçilerin burada bulunmasından ötürü de kasra bu isim verilmiştir.

Read More

Surp Garabet Kilisesi Üsküdar

Surp_Garabet_Kilisesi_Uskudar_Istanbul

Surp Garabet Kilisesi, Üsküdar(http://www.degisti.com/index.php/archives/1085) Bağlarbaşı’nda, Vasiyet Sokağı ile Muradiye Mektebi  Sokağı arasında yer alır. Yapı, Vardapet Zakarya tarafından 1617’de, ahşap bir kilisenin yerine  yaptırılmıştır. Mimarı Sarkis Kalfa’dır.

Zakeos da denilen Zakarya, 1626-1629 ve 1636-1639 senelerinde olmak üzere iki defa patrik olmuştur. Evliya Çelebi’nin çağdaşı olan Eremya Çelebi Kömürciyan  “Yenimahalle denilen yerde Ermeniler’in bir kiliseleri bulunmaktadır. Kilise, Vardapet Vanlı Kişoğlu Zakarya tarafından yaptırılmıştır. Adı geçen Vardapet ile Tokatlı Vardapet Boğos burada medfunlardır,” demektedir.

Mihrimah Sultan Camii(http://www.degisti.com/index.php/archives/5430) inşaatında çalışmak üzere aileleri ile beraber Van’dan ve Muş’dan getirtilen Ermeniler, bugünkü Yenimahalle’ye yerleştirilmiş, bir müddet sonra gelenlerle beraber yeni bir mahalle oluşturmuşlardır. İlk ahşap ve küçük kiliseyi de onların yaptığı tahmin edilmektedir.

Read More

Hatice Sultan Yalısı – Yüzme İhtisas Kulübü

 Hatice_Sultan_Yalisi_1956_Yuzme_Ihtisas_Kulubu_Istanbul

Hatice Sultan Yalısı-Yüzme İhtisas Kulübü, Ortaköy’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/16181), Muallim Naci Caddesi üzerinde, Büyük Mecidiye Camii(http://www.degisti.com/index.php/archives/3897) ile Defterdar İbrahim Paşa Camii(http://www.degisti.com/index.php/archives/17531) arasında yer alır. Günümüze kadar ulaşabilen tek hanımsultan yalısıdır. Sultan II.Abdülhamit Han tarafından, V. Murat’ın 31 yaşında gelin olan en büyük kızı Hatice Sultan’a düğün hediyesi olarak verilmiştir.

Read More