degisti.com

zamanla her şey değişir…

Archives 2013

Eski Saray – Saray_ ı Atik_ ı Hümayun

 Saray_i_Atik_i_Humayun_eski_saray_Giovanni_Andrea_Vavassore_1520_1530

Eski Saray ya da Saray_ ı Atik_ ı Hümayun, İstanbul’un fethinden sonra Osmanlıların yapmış olduğu ilk saraydır. Beyazıt’ta(http://www.degisti.com/index.php/archives/859) Süleymaniye ile Beyazıt Camii(http://www.degisti.com/index.php/archives/322) arasına, bugünkü İstanbul Üniversitesi’nin bazı bölümlerinin de içinde yer aldığı Forum Tauri’nin üzerine inşaa edilmiştir. 1454-1457 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen saray, Topkapı Sarayı (Saray- ı Cedid- ı Hümayun)’nın(http://www.degisti.com/index.php/archives/956) inşaasından sonra Eski Saray (Saray- ı Atik- ı Hümayun) adını almıştır.

Read More

Tophane_i Amire – Mimar Sinan Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi

 

Tophane_i_Amire_eski_Istanbul_gravurleri

Tophane-i Amire yani bugünkü Mimar Sinan Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi Tophane’de (http://www.degisti.com/index.php/archives/1583) Boğazkesen Caddesi Defterdar Yokuşu üzerinde yer alır. Tophane, Osmanlı İmparatorluğu döneminde savunma sanayi için kurulmuş, top döküm tesisleridir. Kesin tarihi bilinmese de 1453-1470 arasında inşaa edildiği tahmin edilmektedir.

İstanbul’un fethinde topların oynadığı büyük rolün, kurmayı tasarladığı imparatorluğun oluşumundaki önemini kavrayan II.Mehmet Han, Galata(http://www.degisti.com/index.php/archives/19135) surlarının dışında, Boğaz’ın(http://www.degisti.com/index.php/archives/511) girişinde, Tophane’yi kurdurmuştur.  Tophane-i Amire, Osmanlılar’da savaş endüstrisine yönelik yapıların öncülerindendir. İlk halinin detayları bilinmese de, Abdülaziz Han’a dek geçen süreçte yapının sürekli onarım gördüğü, ayrıca askeri düzen ve teknolojiye bağlı olarak yapılan ilavelerle büyüdüğü bilinmektedir.

Read More

Çadır Köşkü (Yıldız Parkı)


Cadir_Kosku_Yildiz_Parki_eski_Istanbul_fotograflari

Çadır Köşkü, Beşiktaş’da(http://www.degisti.com/index.php/archives/2589) Yıldız Parkı içerisinde yer alan iki tarihi köşkten biridir. 1871’de Çırağan Sarayı(http://www.degisti.com/index.php/archives/6476) ile beraber Balyan kardeşlere yaptırılmıştır. Sarayın arka bahçesinde yapılacak günübirlik geziler için inşaa edilen köşk, yatak odası ve banyo tertibatı olmayan  bir “seyir köşkü” dür.

Read More

Mısır Çarşısı – Yeni Çarşı – Valide Çarşısı

Misir_Carsisi_Yeni_Carsi_Valide_Carsisi

 Mısır Çarşısı, Eminönü’nde(http://www.degisti.com/index.php/archives/4313)yer alan, Osmanlı klasik üslubunda yapılmış bir arastadır. Yeni Camii Külliyesi’nin(http://www.degisti.com/index.php/archives/421) bir parçası olarak 1663-1664’de Valide Turhan Sultan  tarafından inşaa ettirilmiştir. Mimarı, Hassa Baş Mimarı Mustafa Ağa’dır. Çarşının bulunduğu yerde Bizans zamanında da Makro Envalos isimli bir çarşı bulunduğu rivayet edilir. Aktarlarıyla meşhur olan çarşıda bugün baharatın yanı sıra, kuruyemiş, şarküteri ürünleri ve değişik gıda maddeleri de satılmaktadır.

Birbirini izleyen taş ve tuğla sıraları ile inşaa edilen çarşı, külliyenin camiden sonraki en önemli yapısıdır. 17. yüzyılda ‘’Yeni Çarşı’’ ve ‘’Valide Çarşısı’’ adları ile anılan çarşı, 18.yüzyılın ortalarından itibaren, dükkanlarında satılan malların çoğunlukla Mısır’dan gelmesi dolayısıyla ‘’Mısır Çarşısı’’ olarak anılmaya başlanmıştır. Yabancı gezginler de seyahatnamelerinde yapıdan ‘’Mısır Çarşısı’’ olarak bahsederler.

Read More

Süheyl Bey Camii – Süheyl Bey Mescidi – Salıpazarı Camii

Suheyl_Bey_Camii_Suheyl_Bey_Mescidi_Salipazari_Camii_Findikli_Istanbul

Süheyl Bey Camii-Süheyl Bey Mescidi, Fındıklı’da Meclis-i Mebusan Caddesi üzerinde yer alır. Adını Kaptan_ı Derya Süheyl Bey’den alan ve  Mimar Sinan tarafından inşaa edilen yapı “Salıpazarı Camii” olarak da bilinmektedir.

Evliya Çelebi Seyahatname’sinde, bu caminin mükellef bir Sinan yapısı olduğunu dile getirir. 1873 yılında  Abdülaziz Han tarafından eski yerinden biraz öteye,dönemin mimari üslubunun özellikleri doğrultusunda fevkani, çokgen planlı ve tek kubbeli olarak yeniden inşaa ettirilen Süheyl Bey Camii, 1957 yılındaki yol genişletme çalışmaları çerçevesinde çeşmesiyle beraber yıktırılmıştır.

Read More