degisti.com

zamanla her şey değişir…

Archives Ocak 2011

Bahriyeli Sedat Bey Yalısı- Işıklıoğlu Yalısı

Bahriyeli Sedat Bey Yalısı, Anadoluhisarı’nda(http://www.degisti.com/index.php/archives/15495) Körfez Caddesi üzerinde yer alır. 1900’lerin başında, Bahriyeli Sedat Bey’in dedesi Mustafa Reşit Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bahçesinde yetişen manolyalardan dolayı “Manolya Yalısı” olarak da bilinen yalı, subasman katı üzerinde iki katlıdır.

Yalı, ahşap/bağdadi, Neo-barok üslupta, haremlik-selamlık olmak üzere iki bölüm halinde inşaa edilmiştir. Kuzey bölümü yani Selamlık bölümü(Bahriyeli Sedat Bey/Rasim Öney Yalısı), 1904’de yapılmıştır. Güney bölümü yani Harem bölümü Tevfik Bey/Işıklıoğlu Yalısı olarak da bilinir.

Bahriyeli Sedat Bey Yalısı, 1992 yılında ekonomik nedenlerden dolayı, Abdülhamit’in Hünkar İmamı olan Mehmet Niyazi Araz’ın torunları Bülent ve Edip Işıklıoğlu tarafından satılmıştır.

Read More

Adile Sultan Sarayı

Kandilli’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/2507) Akıntı Burnu’nun sırtlarındaki düzlükte yer alan Adile Sultan Sarayı,  Abdülmecit Han’ın kız kardeşi Adile Sultan‘a armağan olarak 1856 tarihinde, mimar Sarkis Balyan’a yaptırttığı yapıdır.Sarayın bulunduğu arazi, Abdülmecit tarafından Tophane Müşiri Halil Paşa’dan satın alınmış; buradaki konak yıktırılarak bugünkü saray yaptırılmıştır.

Yapının bulunduğu alan kayalık ve eğimli bir arazidir. Saray bu arazinin doğu-batı yönüne, batı cephesi tamamen Boğaziçi’ne(http://www.degisti.com/index.php/archives/511)  hakim bir şekilde konumlandırılmıştır. Arazinin eğiminden dolayı sarayın ön yüzü üç, arka cephesi iki katlıdır.

Read More

Abut Efendi Yalısı

Abut_Efendi_Yalisi_Istanbul_1918

Abut  Efendi Yalısı, Kandilli’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/2507), Göksu Caddesi üzerinde yer alır.  Mimarı Garabet Balyandır. 1835-1855 yılları arasında inşaa edilen yapının ilk sahibi, dönemin bankerlerinden  Altunizade Necip Bey’dir.

Necip Bey Dolmabahçe Sarayı’nın(http://www.degisti.com/index.php/archives/416) planından esinlenerek mimar Garabet Balyan’a bu yalıyı yaptırmıştır. Daha sonra yalıda 40 yıl boyunca Baron Vandeuvre ikamet etmiştir. Yalı 1900 yılında ipek tüccarı Mehmet Abut Efendi’nin mülkiyetine geçmiş, bu tarihten sonra da onun adıyla anılmaya başlamıştır. 1985′ de Salat yağlarının sahibi İsmail Özdoyuran’ın satın aldığı yalı,1985-1989 arasında kapsamlı bir onarım görmüştür.

Read More

Ahmet Afif Paşa Yalısı

Ahmet_Afif_Pasa_Yalisi_Istanbul

Ahmet Afif Paşa Yalısı, İstinye –Yeniköy(http://www.degisti.com/index.php/archives/1828) yolu üzerinde yer alır. İlk sahibi Mustafa Reşit Paşa’nın kızı Ferendiz Hanım‘dır. Daha sonra yalıyı satın alan Levazım Reisi ve Birinci Ferik Ahmet Afif Paşa (1852-1920), yapıyı  yıktırıp, dönemin ünlü mimarı Alexandre Vallaury‘ye bugünkü yalıyı yaptırmıştır.

XX.yüzyıl başlarında eklektik üslupta inşaa edilen Ahmet Afif Paşa Yalısı, bir zemin, iki normal ve bir çatı katı olmak üzere toplam dört kattan müteşekkildir. 22 odası ve sofası vardır. Harem ve selamlığı aynı çatı altında bulunmaktadır. Plan düzeni ve cephe sistemi simetriktir. Esas girişler, sağ ve sol cephelerde düzenlenen üç kollu merdivenlerle sağlanmıştır. Deniz cephesindeki köşe odaların 45 derecelik küçük çıkmalar halinde denize doğru uzanmaları, ilginç bir mimari detaydır. Deniz cephesinin olağanüstü hareketli görünümüne karşın, diğer üç cephe oldukça yalın tutulmuştur. Vallaury, yan cephelerde dengeyi sağlayabilmek için  kara tarafına da iki kule eklemiş, çatı görünümü, bu kulelere eklenen aynı tarzdaki bacalarla zengin bir görünüme kavuşmuştur.

Read More

Polonya Sefareti – Eski Sarıyer Adliyesi

Polonya Sefareti -Eski Sarıyer Adliyesi, Yeniköy-Tarabya Caddesi üzerinde yer alır. XIX. yüzyıl başında inşaa edilen yapı, II.Dünya Savaşı’ndan önce Polonya Büyükelçiliği iken, savaş sonunda Polonya’nın Rusya’ya ilhakı ve kominist rejimin getirilmesi dolayısıyla bu fonksiyonunu yitirmiştir.

Yalının mülkiyeti daha sonra İlhan Özdemiroğlu’na geçer. İlhan Özdemiroğlu Polonya Büyükelçiliği’nden satın aldığı binayı Savoy Oteli yapılmak üzere kiraya verir. Sonrasında Adliye Bakanlığı’na kiralanan yapı, 1960 yılından itibaren Sarıyer Adliyesi’ne ev sahipliği yapar.

Toplam 5323m2 arsa içinde 500m2 alana sahip olan yalı, Neoklasik ve Ampir üsluplarda ahşap/bağdadi olarak inşaa edilmiştir. Yol genişletme çalışmaları sonunda yalı kimliğini kaybeden yapı, bir servis katı üzerine üç katlıdır. İki buçuk metre yüksekliğindeki, kagir servis katı üzerinde, ahşaptan altışar metre yüksekliğindeki diğer üç kat yükselir.

Read More

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Gülhane’de, Alemdar Caddesi Osman Hamdi Bey Yokuşu Sokak’da yer alır. Osman Hamdi Bey’in isteği üzerine Çinili Köşk’ün(http://www.degisti.com/index.php/archives/4766) karşısına dönemin ünlü mimarı Alexandre Vallaury tarafından inşaa edilen ve Müze-i Hümayun olarak kurulan İstanbul Arkeoloji Müzesi 13 Haziran 1891’de ziyarete açılmıştır.

Müzenin koleksiyonunda, Balkanlar’dan Afrika’ya, Anadolu ve Mezopotamya’dan Arap Yarımadası’na ve Afganistan’a kadar, Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırları içinde yer alan medeniyetlere ait eserler bulunmaktadır. Müze üç ana birimden oluştuğu için İstanbul Arkeoloji Müzeleri olarak adlandırılmaktadır.

Arkeoloji Müzesi (ana bina)

Eski Şark Eserleri Müzesi

Çinili Köşk Müzesi

Read More

Laleli Külliyesi

 Laleli’de Ordu Caddesi üzerinde yer alan Laleli Külliyesi, III.Mustafa tarafından yaptırılmıştır.1760-1764 yıllarında inşaa edilen  külliye,cami, imaret, çarşı, dükkanlar, helalar, çeşmeler, sebil, türbe, medrese,mumhane ve  bunlara sonradan ilave edilen  muvakkithaneden oluşmaktadır.

Külliye adını,yakınındaki Laleli Baba Türbesi veya Laleli Çeşmesi’nden almış olmalıdır.İnşaasına hassa baş mimarı Kara (Hacı) Ahmet Ağa tarafından başlanılan külliye, Mehmet Tahir Ağa tarafından tamamlanmıştır.

Read More