degisti.com

zamanla her şey değişir…

Polonya Sefareti – Eski Sarıyer Adliyesi

Polonya Sefareti – Eski Sarıyer Adliyesi

Polonya Sefareti -Eski Sarıyer Adliyesi, Yeniköy-Tarabya Caddesi üzerinde yer alır. XIX. yüzyıl başında inşaa edilen yapı, II.Dünya Savaşı’ndan önce Polonya Büyükelçiliği iken, savaş sonunda Polonya’nın Rusya’ya ilhakı ve kominist rejimin getirilmesi dolayısıyla bu fonksiyonunu yitirmiştir.

Yalının mülkiyeti daha sonra İlhan Özdemiroğlu’na geçer. İlhan Özdemiroğlu Polonya Büyükelçiliği’nden satın aldığı binayı Savoy Oteli yapılmak üzere kiraya verir. Sonrasında Adliye Bakanlığı’na kiralanan yapı, 1960 yılından itibaren Sarıyer Adliyesi’ne ev sahipliği yapar.

Toplam 5323m2 arsa içinde 500m2 alana sahip olan yalı, Neoklasik ve Ampir üsluplarda ahşap/bağdadi olarak inşaa edilmiştir. Yol genişletme çalışmaları sonunda yalı kimliğini kaybeden yapı, bir servis katı üzerine üç katlıdır. İki buçuk metre yüksekliğindeki, kagir servis katı üzerinde, ahşaptan altışar metre yüksekliğindeki diğer üç kat yükselir.

Yalının güneyinde yer alan ana giriş kapısı, mermer merdivenli ve mermer sütunludur. Birinci katta deniz tarafında, kapıları hem orta salona(sofaya), hem de birbirine açılan, ahşap sütunçeli, rokoko bezemeli üç oda vardır. Ayrıca orta sofanın kuzeyinde ve güneyinde camekanlı birer sofa daha bulunur.

15 Ocak 1972’de çıkan yangında üst katı ve iç kısımları yanan bina, 1985yılı sonunda tümüyle yıktırılmış, sadece arsası kalmıştır.

Yapı 2001 yılında tekrar inşaa edilmiştir.


 

Kaynakça:

O.Erdenen, Boğaziçi Sahilhaneleri II Avrupa Yakası, Kültür Yayınları Serisi III, İstanbul 2006, s.162,163

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir