degisti.com

zamanla her şey değişir…

Archives Temmuz 2011

Sirkeci Garı

Sirkeci Garı, İstanbul’da aynı isimli semtte yer alır. TCDD’nin, Haydarpaşa Garı ile birlikte İstanbul’daki iki ana istasyonundan biridir. Sirkeci Garının bulunduğu yerde, daha önce geçici olarak yapılan küçük bir istasyon vardı. Sultan II.Abdülhamit’in, Alman mimar August Jasmund’a inşaa ettirdiği şimdiki gar binasının temeli 11Şubat 1888’de atılmıştır. İnşaatı 1890’da tamamlanan yapı, 3Kasım 1890’da hizmete girmiştir.

Read More

Küçük Ayasofya Camii – Sergius ve Bacchus Kilisesi

Küçük Ayasofya Camii (Sergius ve Bacchus Kilisesi), İstanbul’da, Cankurtaran ile Kadırga arasında, Marmara surlarının güney deniz kısmına yaklaşık 20 m. mesafede, Küçük Ayasofya Caddesi‘nin sonunda yer alır. Alt sütunlar üzerindeki kitabesinde, I. Jüstinyen’in kiliseyi St. Sergiyos ve St. Bacchus adlı azizler adına, 527-536 yılları arasında yaptırdığı yazılıdır. Sultan II. Beyazıt zamanında1504’de, Topkapı Sarayı Darüssaade Ağası Hadım Hüseyin Ağa tarafından eklenen, son cemaat yeri, minare, müezzin mahfili, minber ve mihrapla, yapı camiye dönüştürülmüştür. Küçük Ayasofya Camii, İstanbul`un en eski Bizans Dönemi yapısı olarak bilinmektedir.

Read More

Rasim Paşa Yalısı – Ajia Otel

Rasim_Pasa_Yalisi_Ajia_Otel_Kanlica_Istanbul

Kanlıca Rasim Paşa Yalısı-Ajia Otel, Kanlıca’da, (http://www.degisti.com/index.php/archives/6873) Halide Edip Adıvar Caddesi üzerinde yer alır.  Üç katlı ve ahşap olarak inşaa edilen yalı, XIX.yüzyıla aittir. Ampir üslubundaki yalıyı, Balyan ailesinin inşaa ettiği tahmin edilmektedir.

Yalının sahibi, Abdülaziz ve Abdülhamit’in saltanat yıllarında yaşamış olan Rasim Paşa’dır(1826-1897). Hayatının büyük kısmı İstanbul dışında, valiliklerde geçen Rasim Paşa, bir Kapalıçarşı esnafının oğlu olmasına rağmen, çocukluğunu Atina’da geçirmiş ve burada on iki yıl okula devam etmiştir. İstanbul’da şehremini (Belediye Başkanı) iken, savaş kırgını göçmenleri , Abdülhamit’e karşı Sultan Murat’ı yeniden tahta çıkarmak için örgütlediği yolunda, hakkında ispinyoncu olduğu kararı verilmiş ve derhal azledilmiştir. Trablusgarp’da valiyken hastalık nedeniyle 1895’de İstanbul’a dönmüş ve 1897 yılında, Kanlıca’daki yalısında ölmüştür.

Read More

Zeyrek Camii – Pantokrator Manastırı Kilisesi

Zeyrek Camii(Pantokrator Manastırı Kilisesi), Fatih ilçesi’ne bağlı Zeyrek’de, Sinanağa Mahallesi İbadethane Sokağı’nda, Haliç’e hakim bir set üzerinde  yer alan, Orta Bizans dönemine ait dini bir yapıdır. II. İoannes Komneneos (1118-1143)’un ilk eşi ve Macar Kralı Laszlo’nun kızı Eirene tarafından 1118 yılında inşaasına başlanmış olan kilise, İmparatoriçe Eirene’nin ölümünden sonra İoannes tarafından 1136’da bitirilmiştir.

Mimarının Nikeforos olduğu sütun başlıklarındaki monoğramlardan anlaşılmaktadır. Zeyrek Kilise Camii, Ayasofya’dan sonra İstanbul’da ayakta kalan en büyük kilisedir.

Read More

Galata Köprüsü


Galata Köprüsü, İstanbul’da Eminönü ile Karaköy arasında bulunan ve Haliç’in iki yakasını birbirine bağlayan köprüdür.

Tarih boyunca Haliç’in iki yakasını birleştiren birçok köprü yapılmıştır. Bizans tarihçileri, Haliç üzerindeki ilk köprünün I.Justinianus devrinde(6.y.y.) yapıldığını, adının “Aghios Khalinikos Köprüsü” olduğunu yazar. Yeri tam olarak bilinmemekle birlikte, 12 kemerden oluşan bu taş köprünün, Eyüp-Sütlüce arasında olduğu tahmin edilmektedir. Fatih Sultan Mehmet de İstanbul’un fethi sırasında Haliç’e bir köprü yaptırmıştır. Ayvansaray-Kasımpaşa arasındaki bu mobil köprü, 1453’de Konstantinopolis düştüğünde, orduların Altın Boynuz’un bir tarafından diğerine geçebilmesi için kullanılmıştır.

Daha sonra Sultan II.Beyazıt(1468-1512) Haliç üzerinde ilk kalıcı köprüyü kurma teşebbüsünde bulunmuş ve Leonardo da Vinci’den bir tasarım yapmasını istemiştir. Leonardo Da Vinci padişaha, tek açıklıklı, 240 metre uzunluğunda ve 24 metre genişliğinde bir Haliç Köprüsü tasarımı sunmuş ancak bu tasarım padişahın onayını alamayınca proje hayata geçirilememiştir. Köprü yapımı için Michelangelo’ ya da bir teklif götürülmüş fakat Michelangelo bu teklifi geri çevirmiştir.

Read More

Yıldız Saat Kulesi – Yıldız Hamidiye Saat Kulesi

Beşiktaş Yıldız’da yer alan Yıldız Saat Kulesi, Yıldız Saray kompleksine ait olan bir yapıdır. Hamidiye Camii’nin bahçesinde bulunması sebebiyle Hamidiye Saat Kulesi olarak da bilinen kule, giriş kapısı üzerinde bulunan tuğradan anlaşıldığı üzere, II. Abdülhamit tarafından 1889-1890 yılları arasında yaptırılmıştır. Osmanlı ve Neo-Gotik tarzda, köşeleri kırık dört cepheli(sekizgen) olarak inşaa edilen saat kulesinin mimarı Sarkis Balyan’dır.

Read More

Çırağan Sarayı

 Abdülaziz Han tarafından yaptırılan Çırağan Sarayı, Beşiktaş’da(http://www.degisti.com/index.php/archives/2589) Çırağan Caddesi(http://www.degisti.com/index.php/archives/10699) üzerinde yer alır. Nikogos Balyan’ın tasarladığı, Sarkis Balyan’ın ve ortağı Kirkor Narsisyan’nın mimarlığını yaptığı saray, 1863-1871 yılları arasında inşaa edilmiştir. Çırağan Sarayı’nın bulunduğu yerdeki ilk yapı,  IV. Murat (1623–1640)’ın kızı Kaya Sultan ve eşi Melek Ahmet Paşa tarafından yaptırılan yalıdır. Sonraki yıllarda  I.Mahmut da bu yalıyı kullanmıştır. III. Ahmet zamanında(1703-1730) Vezir-i Azam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, eşi Fatma Sultan (III.Ahmet’in kızı) için buraya bir yalı inşaa ettirmiştir. İbrahim Paşa burada Çırağan Şenlikleri denilen meşale şenliklerini düzenletmiş, bu sebeple bölge,  Farsça’da ışık anlamına gelen “Çırağan” ismiyle anılmaya başlanmıştır. Sultan III. Ahmet’in tahttan indirilmesinden sonra yalı bir süre kendi haline terk edilmiştir. Yapı,  III. Selim (1789–1807) döneminde, padişahın kız kardeşi Beyhan Sultan tarafından kullanılmış, Sadrazam Yusuf Paşa buradaki yapıların yıkılarak, yerine büyük bir sahil saray yapılmasını istemişse de, zamanın ekonomik koşullarından ötürü bu istek gerçekleşememiştir. Beyhan Sultan yalının yanındaki Rodoslu Yalısı’nı satın almış ve yerine bir mabeyn dairesi yaptırmıştır.

Read More