degisti.com

zamanla her şey değişir…

Archives Mart 2011

Mecidiyeköy

Mecidiyeköy,Şişli(http://www.degisti.com/index.php/archives/15379) ilçesinin en büyük semtidir.Güneyde Fulya mahallesi,kuzeyde Gültepe,doğuda Esentepe,batıda Kuştepe ile çevrelenmiş olan Mecidiyeköy’ün, adı Abdülmecit Han‘dan gelmektedir.

Read More

Seyyit Hasan Paşa Medresesi Ve Sebili

Sadrazam Seyyit Hasan Paşa tarafından yaptırılan bir külliye olan  ve İstanbul’un Vezneciler semtinde yer alan Seyyit Hasan Paşa Külliyesi,iki ayrı yapılar topluluğundan oluşmaktadır.Mimarbaşı Mustafa Ağa tarafından inşaa edilen külliyenin, medrese ve sebilinin bitiriliş tarihi 1745′dir.Asıl yapısı han olan diğer yapılar grubu ise 1747 yılında tamamlanmıştır.

Read More

Binbirdirek Sarnıcı

Bizans kaynaklarına göre 4. yüzyılda yapılmış olan Binbirdirek Sarnıcı,İstanbul’da Yerebatan Sarnıcı’ndan(http://www.degisti.com/index.php/archives/6152) sonraki en büyük sarnıçtır(3584metrekare). Sultanahmet’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/852), Adliye Sarayı’nın üst tarafındaki küçük bir meydanın altında yer alan sarnıcın içinde 224 sütun bulunmaktadır.

Read More

Fatih Sultan Mehmet Türbesi

Fatih Camii’nin kıble avlusunda yer alan  Fatih Sultan Mehmet’ e ait türbenin, inşaa tarihi net olarak belli değildir. Fatih’in ölümünden sonra yapılan türbe, 1766 depreminde camiyle beraber yıkılmış, III. Mustafa döneminde, Mimar Mehmet Tahir Ağa tarafından camiyle beraber yeniden yapılmıştır.

Kesme taştan,geniş saçaklı,revaklı,on kenarlı ve kubbeli, Barok üslubundaki bu türbenin inşaası, 1767 yılında tamamlanmıştır.

Read More

Beyoğlu Surp Harutyun Kilisesi

Surp Harutyan Kilisesi, Taksim(http://www.degisti.com/index.php/archives/5817) Meşelik Sokak’da, Esayan Kız Lisesi’nin bahçesinde yer alır.  1738 ‘de ahşap olarak inşaa edilmiş,1846 yılında onarım görmüştür. 1893-1895 arasında II.Abdülhamit’in fermanıyla,Mıgırdıç-Hovhannes Esayan kardeşler tarafından, hastane ve erkek-kız öğrencilere ait okulla birlikte tekrar inşaa edilmiştir.

Read More

Fındıklı Molla Çelebi Camii – Kabataş Camii

molla_celebi_camii_kabatas_eski

Molla Çelebi Camii, İstanbul’un Fındıklı semtinde,Meclis_i Mebusan Caddesi’nin deniz tarafında yer alır. Kabataş Camii ve Fındıklı Camii olarak da bilinen ve inşaa tarihi net olarak bilinmeyen yapı, 1560-1580 yılları arasına tarihlendirilmektedir. Mimar Sinan’ın eseri olan  caminin banisi, kadı Mehmet Vusuli Efendi’dir. İlk yapıldığında,hamamı ve sıbyan mektebiyle beraber bir yapılar topluluğu içinde yer alan camii,bugün külliyeden kalan tek yapıdır.

Read More