degisti.com

zamanla her şey değişir…

Archives Şubat 2013

Ermeni Patrikhanesi – Kumkapı Surp Asdvadzadzin Kilisesi


Ermeni_Patrikhanesi_Kumkapi_Surp_Asdvadzadzin_Kilisesi_eski_Istanbul

Ermeni Patrikhanesi – Kumkapı Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Kumkapı’da Şarapnel Sokak’da yer alır. 1641 yılından itibaren Patrikhane kilisesi olan Kumkapı Surp Asdvadzadzin, mahzeninde yer alan Ayios Theodoros Ayazması’ndan da anlaşıldığı üzere eski bir Bizans kilisesidir.

Sultan II. Mehmet, İstanbul’u feth etmeden önce teftiş için Bursa’ya gider ve orada Bursa Ermenileri Episkoposu Hovagim’i de ziyaret eder. Hovagim, Sultan II. Mehmet odasına aniden girince heyacanlanır. Sultan ona ne yaptığını sorunca da, “Allah kelamı okuyorum” diye cevap verir ve elindeki İncil’i gösterir. Sultan II. Mehmet bunun üzerine Hovagim’den İncil’den rastgele bir sayfa açmasını ve o sayfayı yorumlamasını ister. Hovagim’in rastgele açtığı sayfa Krallarla ilgili bir bölümdür. Hovagim padişaha “Sultanım siz daha geniş yerler feth edecek ve tüm dünyanın sultanı olacaksınız” der. II. Mehmet de “Bu tüm dünyaya Constantinople dahil mi?” diye sorar. Hovagim “Ona ne şüphe sultanım, bunun için kitap açmaya ne gerek var?” der. Bunun üzerine II. Mehmet, “Andım olsun eğer Constantinople’ü fethedersem, cemaatini bu şehre yerleştireceğim ve seni de patrik ilan edeceğim” der…

Read More

III.Murat Türbesi

III._Murat_Turbesi_19._yy_Istanbul

III.Murat Türbesi, Ayasofya Müzesi(http://www.degisti.com/index.php/archives/5873)bahçesinin güney köşesinde yer alır. Ayasofya haziresinde bulunan üç türbeden ikincisidir.

Kapısı üzerindeki kitabesi III.Murat’ın ölüm tarihi olan 1595’i verse de, yapının sultanın ölüm tarihinde hazır olmadığı bilinmektedir. III.Murat bu türbeye defnedilmeden önce II.Selim Türbesi’nin(http://www.degisti.com/index.php/archives/10831) yanında hazırlanan bir mezara gömülmüş, üzerine de bir otağ kurulmuştur. İnşaasına 1595’de Mimar Davut Ağa tarafından başlanan yapı, yardımcısı Mimar Dalgıç Ahmet Ağa tarafından 1600’de tamamlanmıştır.

Read More

Ragıp Paşa Köşkleri (Ragıp Paşa Köşkü ve Tevhide Hanım Köşkü)

 

Ragip_Pasa_Koskleri_eski_Istanbul

Ragıp Paşa Köşkleri, Caddebostan’da, Cemil Topuzlu Caddesi’nde yer alır. Mabeynci Ragıp Paşa tarafından yaptırılan köşklerin mimarı; Sirkeci Garı’nın da (http://www.degisti.com/index.php/archives/6594) mimarı olan Prusyalı August Carl friedrich Jasmund’dur. 1906 tarihli köşkler; büyük bir koruluk, iki köşk ve caddenin kara tarafında bulunan tek katlı selamlıktan oluşmaktadır.

Yıldız Sarayı’nın güvenilir bir mensubu olan Ragıp Paşa, devlet memuriyeti yanında ticaretle de uğraşmış; Beyoğlu’nda birbirine yakın Anadolu, Rumeli, Afrika hanlarını yaptırmış, Umurca Rakı Fabrikası’nı kurmuştur. 1908 Meşrutiyeti’nden sonra padişahın Selanik’de Alatini Köşkü’ne gönderilmesini takiben Rodos’a sürgün edilmiş, orada hastalanarak mide kanserine yakalanmıştır. Tedavi için İsviçre’ye giden paşa, dönüşte çok yaşamamış, 1920 yılında bu köşkünde vefat etmiştir.

Read More

Fethiye Camii – Pammakaristos Manastırı Kilisesi – Fethiye Müzesi


Fethiye_Camii_Pammakaristos_Manastiri_19._yy_Istanbul

Fethiye Camii, Fatih Çarşamba’da, Balat Mahallesi Fethiye Kapı Sokağı’nda yer alır. Bizans Devrinden kalma Pammakaristos Manastırı’nın kilisesidir. Manastır 1292-1294 yıllarında, İmparator VIII. Mikhael’in yeğeni Prostostratos Mikhael Glabas Tarkhaniotes tarafından inşaa ettirilmiştir.

1310-15 yıllarında Tarknaniotes’in ölümünden sonra eşi Maria Dukaena kilisenin güney kısmına mezar kilisesi olarak kullanılmak üzere bir paraklesion yaptırmıştır. Manastır, İstanbul’un fethinden sonra Patrik II. Gennadios tarafından Patriklik makamı olarak seçilmiş ve Havariyun Kilisesi’nden buraya taşınılmıştır. Patrikhane olarak kullanıldığı dönemde kompleks büyük ölçüde genişletilmiş, yemekhane, fırın, mutfak ve hücreler eklenip, çevre duvarları yenilenmiştir. Yine bu dönemde, Azize Euphemia, Salome, İoannes Khrysostomos’un rölikleri ile İmparator I. Aleksios Komnenos’un kemikleri Pantokrator Kilisesi’nden buraya getirilmiştir.

Read More