degisti.com

zamanla her şey değişir…

Archives Mayıs 2012

Şişli Etfal Saat Kulesi – Hamidiye Etfal Saat Kulesi

 

Şişli Etfal Hastanesi Saat Kulesi, Sultan II. Abdülhamit tarafından 1899’da yaptırılan “Hamidiye Etfal Hastanesi”nin bahçesinde yer alır. Kule, İtalyan mimar R. d’Aronco’nun projesine göre 1907’de inşaa edilmiştir.

Sultan II. Abdülhamit’in kızı Hatice Sultan, 12 Şubat 1898’de sekiz aylıkken difteriye yakalanır ve ölür. II.Abdülhamit Hatice Sultan’ın hastalığını teşhis eden fakat tedavi fırsatı bulamayan Bahriye Kolağası Dr. İbrahim Bey’in önerisi üzerine, bir hastane yaptırma kararı alır ve 17 Şubat 1898’de çocuk hastanesinin yapılması emrini verir. Haziran 1899’da açılan hastanenin, bahçesine yapılan mescit ve saat kulesi ise 19 Ağustos 1907’de hizmete girmiştir.

Read More

Yahya Efendi Türbesi

Yahya Efendi Türbesi, Beşiktaş’da, Çırağan  Sarayı (http://www.degisti.com/index.php/archives/6476) karşısındaki tepede, Yahya Efendi Sokağı’nda yer alır. Türbe II.Selim tarafından 1571 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır.

Yahya Efendi, 16.yüzyılın ileri gelen mutasavvıf, alim, tabip ve şairlerinden biridr. 1494 senesinde babasının Trabzonda kadılık yaptığı dönemde doğan Yahya Efendi, kendisiyle Trabzonda aynı senede aynı haftada doğan Kanuni Sultan Süleyman ile süt kardeşi olmuştur. Kanuni’nin doğumundan kısa bir süre sonra Ayşe Hafsa Sultan’ın sütü kesilmiş ve onu Yahya Efendi’nin annesi Afife Hatun emzirmiştir. Kanuni Sultan Süleyman sütkardeşi olduğu için Yahya Efendi’ye herzaman “Ağabey” diye hitap etmiş, padişah olduktan sonra da onun görüşlerine hep saygı duymuştur.

Read More

Osmanlı Bankası Karaköy Binası – Osmanlı Bankası Müzesi – Salt Galata

 Osmanlı Bankası Müzesi, Karaköy’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/581), Voyvoda Cadddesi( http://www.degisti.com/index.php/archives/10356)üzerinde yer alır. Mimar Alexandre Vallaury tarafından inşaa edilen yapı, 27 Mayıs 1892’de hizmete girmiştir.

Özgün halini yıllar önce yitiren ve yüzyılı aşkın bir süredir Osmanlı Bankası olarak tanınan abidevi yapı, esasen iki ayrı kuruluşun yönetim merkezi olarak tasarlanmıştır; Osmanlı İmparatorluğu Tütün Rejisi Şirketi ve Osmanlı Bankası. Tütün Rejisi’ne ait Voyvoda Caddesi üzerindeki arsanın bir bölümü, 1880’lerin sonunda Osmanlı bankası’na devredilmiş ve her iki kuruluş için de levanten mimar Alexandre Vallaury görevlendirilmiştir.

Read More

Santa Maria Draperis Kilisesi

Santa Maria Draperis Kilisesi, Beyoğlu’nda Galatasaray ile Tünel arasında, İstiklal Caddesi(http://www.degisti.com/index.php/archives/502) üzerinde yer alır. 19.yüzyılda Galata ve Beyoğlu’nda varlığından söz edilen dokuz latin kilisesinden biridir.

Galata Mumhane Caddesi’ndeki Santa Maria Kilisesi’nin 1584’de yanmasından sonra Fransisken tarikatına mensup olan Madam Clara Draperis’in bağışladığı bir evin arsasına, ahşaptan yeni bir kilise yapılmıştır. 1660’da ve 1678’de geçirdiği yangınlardan sonra Beyoğlu’na taşınan bu kilise, 1691 yılında tekrar yanmış ve 1729 yılında şimdiki yerinde kagir olarak yeniden inşaa edilmiştir. 1871’de yine bir yangın geçiren ve sonrasında onarılan kilise, 1904’e kadar Avusturya – Macaristan Elçiliği tarafından kullanılmıştır.

Read More