degisti.com

zamanla her şey değişir…

Santa Maria Draperis Kilisesi

Santa Maria Draperis Kilisesi

Santa Maria Draperis Kilisesi, Beyoğlu’nda Galatasaray ile Tünel arasında, İstiklal Caddesi(http://www.degisti.com/index.php/archives/502) üzerinde yer alır. 19.yüzyılda Galata ve Beyoğlu’nda varlığından söz edilen dokuz latin kilisesinden biridir.

Galata Mumhane Caddesi’ndeki Santa Maria Kilisesi’nin 1584’de yanmasından sonra Fransisken tarikatına mensup olan Madam Clara Draperis’in bağışladığı bir evin arsasına, ahşaptan yeni bir kilise yapılmıştır. 1660’da ve 1678’de geçirdiği yangınlardan sonra Beyoğlu’na taşınan bu kilise, 1691 yılında tekrar yanmış ve 1729 yılında şimdiki yerinde kagir olarak yeniden inşaa edilmiştir. 1871’de yine bir yangın geçiren ve sonrasında onarılan kilise, 1904’e kadar Avusturya – Macaristan Elçiliği tarafından kullanılmıştır.

1904’de II.Abdülhamit’in vermiş olduğu izinle, İtalyan Mimar Guglielmo Semprini tarafından bugünkü kilise inşaa edilmiştir. Kilisenin girişindeki plakette, Sultan Abdülhamit’e ve Belediye Başkanı Rıdvan Paşa’ya yardımları için teşekkür edilmektedir.

İstiklal Caddesi’ndeki giriş kapısından merdivenlerle aşağı inildiğinde girişine varılan kilise, aradaki lojmanlarla Santa Maria Hanı’na bağlanmaktadır. Santa Maria Draperis Kilisesi, tek nefli bazilikal plana sahiptir. Neo-klasik üslupta, düzgün kesme taştan, iki katlı, yalın bir cephesi vardır. Batı cephesinde, yarım yuvarlak kemerli pencereler görülür.

 Doğu batı eksenindeki yapının, mermer bir arşitrav ve üçgen alınlığın çevrelediği giriş kapısının üzerinde, yarım yuvarlak çerçeve içinde, mozaikten yapılmış bir Meryem ana kompozisyonu yer almaktadır. İki melek figürüyle bulutlar üzerinde yükselen Meryem Ana, gerçekçi bir şekilde tasvir edilmiştir. 1678 yangınından kurtulan “Meryem” tablosu da, kilisenin apsisindedir.  Ayrıca apsiste yer alan yarım yuvarlak formundaki iki pencere, vitraylarıyla dikkat çekicidir.

Kaynakça:

Sanattarihi.net

E.Şarlak, İstanbul’un 100 Kilisesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Yayınları,İstanbul 2010,s.119,120

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir