degisti.com

zamanla her şey değişir…

Archives Ekim 2012

Düyun-i Umumiye Binası – İstanbul Erkek Lisesi – İstanbul Lisesi

İstanbul Lisesi ya da daha iyi bilinen adıyla İstanbul Erkek Lisesi (İEL), Osmanlı İmparatorluğu’nun batı tarzındaki ilk Türk liselerinden biri olup, bugün de Türkiye Cumhuriyeti’nin en ünlü liselerinden biridir. 1884 yılında kurulan lise, Cağaloğlu’nda  Türk Ocağı Caddesi’nde bulunmaktadır. Anadolu Lisesi statüsündeki İstanbul Lisesi, ayrıca Almanya’nın en yüksek seviyeli lisesi olan ‘Gymnasium’ derecesinde yer alır.

İstanbul Lisesi’nin esasını ilk özel okul olarak açılan “Numune-i Terakki” teşkil eder. Bahriye  emekli Yüzbaşısı Mehmet Nadir Bey tarafından 15 Ocak 1884’de açılan okul, kısa zamanda gelişmiş, tanınmış, 1896 yılında Maarif Nezareti tarafından satın alınarak devletleştirmiştir.

Read More

İtalyan Sefareti Yazlığı – İtalyan Konsolosluğu Yazlık Rezidansı

İtalya Konsolosluğu Yazlık Rezidansı, Tarabya’da Kefeliköy Caddesi üzerinde yer alır. 1906 yılında, Sultan 2.Abdülhamit tarafından  Mimar Raimondo d’Aranco’ya yaptırılmıştır.

Yapının yerinde daha önceleri bulunan köşkü Sultan II.Abdülhamit, Karadağ prensinin kızıyla evlenen İtalya Kralı Victor Emmanuel’e düğün hediyesi olarak vermiştir. Daha sonraları bu köşk yıktırılmış, yerine d’Aranco’nun eseri olan bugünkü yapı inşaa edilmiştir. Giriş tavanındaki “Restitütiut A.D. MCMVI” yazısı, yeni binanın inşaa tarihi olarak 1906 yılını vermektedir.

Read More

Ayasofya Sıbyan Mektebi

Ayasofya Sıbyan Mektebi, Ayasofya’nın (http://www.degisti.com/index.php/archives/5873) güneybatı tarafındaki avlusu içinde yer alır. İnşaa tarihi kesin olarak bilinmeyen yapı, şadırvan, kütüphane, aşhane ve imaretle birlikte Sultan I. Mahmut tarafından 1742 yılına doğru yaptırılmıştır. İstanbul’da klasik devirden sonra yapılan mekteplerin en güzel örneklerinden biridir.

Taş ve tuğla malzemeden yapılmış, iki katlı, küçük, zarif bir yapıdır; Ayasofya Sıbyan Mektebi. Alt zemin katının yarısı, iki kemerle dışarı açılan bir mekan biçimindedir. Bu katın diğer yarısının hizmetli odası olduğu düşünülmektedir. Taş merdivenle ulaşılan yukarı kat kare bir mekan olup, üç cephesine açılmış dikdörgten söveli üçer pencere ile aydınlatılmıştır. Üstü kasnağında pencereleri olan bir kubbe ile örtülüdür. Giriş merdiveninin yanındaki, üzeri ayna tonozla örtülü küçük oda ise ders veren hocaya aittir. Merdivene komşu olan duvarda ocak bulunmaktadır.

Read More

Debre Mebusu İsmail Hakkı Paşa Yalısı – Debreli İsmail Paşa Yalısı

Debre Mebusu İsmail Hakkı Paşa Yalısı, Beylerbeyi’nde(http://www.degisti.com/index.php/archives/1196), Beylerbeyi Camii’nin (http://www.degisti.com/index.php/archives/4724) yanında, Yalıboyu Caddesi’nde yer alır. Sultan II. Abdülhamit döneminde Debre mebusluğu yapmış olan İsmail Hakkı Paşa tarafından XIX. yüzyılın son çeyreği yaptırılmıştır. Ampir-Türk stili yalıda Barok etkileri de görülmektedir.

Yapının bulunduğu yerde daha önceleri, III Selim’in sadrazamlarından Melek Paşazade Salih Bey’in yalısı bulunuyordu. İsmail Hakkı Paşa’nın yaptırdığı yalı Mimar A.Vallaury’nin eseri olup, doğu/batı ve kuzey/güney yönünde simetrik ve iki eksenli bir plana sahiptir. 1909 yılına kadar Debreli İsmail Paşa tarafından kullanılmıştır.

Read More

Dördüncü Vakıf Han – World Park Otel – Legacy Ottoman Hotel

4.Vakıf Hanı – World Park Otel- Legacy Ottoman Hotel, Eminönü’’nde(http://www.degisti.com/index.php/archives/4313) Hobyar Mahallesi Hamidiye Caddesi üzerinde yer alır. I.Abdülhamit Külliyesi’nin yerine yapılan ve Mimar Kemalettin Bey’in eserlerinden biri olan han, döneminin önemli ticari yapılarından biridir. 1911’de yapımına başlanana hanın savaş nedeniyle inşaası yarım kalmış, İstanbul’un işgali sırasında dışı tamamlanmış ve içi olarak Fransızlar tarafından “Caserne Victor” adıyla karargah olarak kullanılmıştır.

Çok kenarlı yamuk bir arsa üzerinde yükselen çelik iskelet sistemli yapı, bodrum katıyla birlikte 7 katlıdır. Cepheleri batı, güney ve doğu yönlerinde kesme taş ve mermer kaplama olarak tasarlanmış , kuzey cephesinde ise tuğla duvar üzerine sıvalı olarak bırakılmıştır. Her cephe diliminin ara kat penceleri sepet kulplu kemerlerle, ikinci, üçüncü ve dördüncü kat pencereleri sivri kemerlerle geçilmiş, üst iki kata üçlü pencereler açılmıştır.

Read More