degisti.com

zamanla her şey değişir…

Archives Ağustos 2012

İsmail Bey Yalısı – Başmabeynci Arif Bey Yalısı

İsmail Bey/Başmabeynci Arif Bey Yalısı, Beylerbeyi İskelesi arkasında, İskele Caddesi(Arabacılar Sk.)’nde yer alır. Yalı, önündeki kayık/motor sığınağından dolayı “Havuzlu Yalı” ,”Halil Paşa Yalısı”, çoğunlukla da Başmabeynci Arif Bey Yalısı” olarak da anılmaktadır. 1840-1850 yılları arasında Damat Abdullah Paşa’nın torunu olan İsmail Bey tarafından yaptırılmıştır.

 İlk yapılan üç katlı, çifte bina şeklindeki sahilhane, yalıdan ziyade konak gibi inşaa edilmişti. Kuzey yönündeki selamlık dairesi kıyıdan arkaya doğru uzanıyor ve müşttemilat binalarını içeriyordu. Birinci ve ikinci kat planında, dikdörtgen orta sofası iki başında çıkmalı odalar yer alıyordu. Haremin cephe uygulaması, ölçülü pencereleri, eliböğründeli cumbası ile  daha klasik tarzdaydı.

Read More

Saint Benoit Lisesi ve Saint Benoit Kilisesi

Saint Benoit Lisesi (resmi adıyla Özel Saint Benoit Fransız Lisesi –Lycée Français Privé Saint-Benoît)), Karaköy’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/581), Kemeraltı Caddesi  üzerinde yer alır. Türkiye’nin en eski eğitim kurumlarından biri olan Saint-Benoit Lisesi aynı zamanda İstanbul’un en köklü latin-katolik kurumlarından da biridir.

8 Kasım 1583’de Galata Saint Benoit Kilisesi ve Manastırı’na yerleşen Cizvit misyonerleri, çevredeki fakir çocuklarının eğitim görmesi için bir erkek okulu açmış, böylece Saint Benoit Lisesi’nin temelini atmışlardır. 1585’de salgın hastalık yüzünden kapanan okul, 20 Eylül 1609’da İstanbul’a ikinci kez gelen bir Cizvit misyoner grubu tarafından tekrar açılmıştır.  1686 yılında çıkan yangında büyük hasar gören okul, 1783 yılında Kral XIV. Louis’in emri ile Lazarist Rahıpleri’ne devredilmiştir. Okulun ilk Lazarist müdürü Antoine Renard’dır.

Read More

Nazperver Kalfa Sıbyan Mektebi

Nazperver Kalfa Sıbyan Mektebi, Fatih’de Küçüklanga Caddesi üzerinde yer alır. Sultan III. Selim’in kalfası Naz Perver Kadın tarafından 1792-1793 tarihinde yaptırılmıştır. Çeşmesi ve haziresi ile kendi bağımsız arsası içinde yer alan yapı, türünün en güzel bir örneklerinden biridir.

Mektebe, güneydoğuda yer alan ve avluya açılan, barok tarzında bezeli, mermer bir kapıdan girilmektedir. İki katlı, dikdörtgen planlı yapı, iki sıra tuğla, bir sıra kesme taştan inşaa edilmiştir. Üzeri tonoz bir çatı ile örtülüdür. Pencere kemerlerinin hizasından dışarıya taşırılmış düz bir silme, birinci katı ve ikinci katı çepeçevre dolanmaktadır.

 

Read More

Kartal

tartal, Anadolu yakasında, Marmara Denizi kıyısında, Kocaeli Yarımadası’nın güneybatısında yer alır.  İstanbul’un 32 ilçesinden biri olan Kartal ilçesi, batıda Maltepe, kuzeyde Sancaktepe, kuzeydoğuda Sultanbeyli ve doğuda Pendik ilçeleriyle çevrilidir.  Aydos ormanı da dahil olmak üzere Kartal merkezi 391,73 km2 dir.  İstanbul’ un en yüksek tepesi olan 573 m. yüksekliğindeki Aydos Dağı kısmen ilçe sınırları içinde bulunmaktadır. Daha kuzeyde, mücavir alanları(imar mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve mesuliyeti altına verilmiş olan alan) Ümraniye ve Şile ile buluşmaktadır.

Read More

Selimiye Camii

Selimiye Camii, Üsküdar’da Selimiye Mahallesi’nde, Selimiye Kışlası’nın(http://www.degisti.com/index.php/archives/5843) karşısında, Selimiye Kışla Sokağı, Şerif Kuyusu Sokağı, Selimiye Camii Sokağı ve Çeşme-i Kebir Sokağı ile çevrili geniş alanda yer alır. III. Selim tarafından 1789–1807 yılları arasında; muvakkithane, çeşme ve bir sebil ile birlikte inşaa edilmiştir. Ahmet Nurettin Efendi’nin baş mimar olduğu dönemde kesme taştan yapılan caminin mimarının kim olduğu kesin olarak bilinmemektedir.

Dikdörtgen geniş bir avlunun içinde yer alan caminin kuzey, güney, doğu ve batıdan birer girişi vardır. Tak halinde ve harpuştalı olan bu girişlerin biri hariç diğer üçünün de, iç ve dış alınlarına ayet-i kerimeler yazılmıştır. Şerif Kuyusu Sokağı’na açılan avlu kapısının yalnız dış yüzünde ayet bulunmaktadır. Camiin cümle kapısı Selimiye Camii Sokağı’na açılmaktadır. Arazi meylinden dolayı iki taraşı, zemini ve korkulukları kesme taş olan bir rampanın yardımı ile avlu kapısına çıkılmaktadır. Kapının iki yüzüne gayet güzel celî bir hat ile ayetler yazılmıştır. Tak halindeki bu büyük ve yüksek kapının üzeri kurşun kaplı olup, tepesine küçük bir alem yerleştirilmiştir.

Read More

Anadolukavağı

Anadolu Kavağı, Boğaziçi’nin (http://www.degisti.com/index.php/archives/511) kuzey kesiminde, Anadolu sahilinde, Rumelikavağı’nın karşısında yer alır. Beykoz (http://www.degisti.com/index.php/archives/337) ilçesinin mahallelerinden biridir. Kalesi, balığı, balık lokantaları, küçük siyah incirleri, günümüzde hemen hemen hiç kalmamış olan kirazı, armudu, diğer meyveleri ve yumuşak içimli suyu ile ünlüdür.

Anadolukavağı’nın gerek adı gerekse tarihiyle ilgili bilgiler, çeşitli kaynaklarda farklılıklar göstermektedir. Bu sahil köyünün adının kavak ağaçlarından geldiği yolundaki yaygın kanıyı, Eremya Çelebi ”… Muazzam kavak ağaçları bulunan Kavak iskelesi yakınlardadır. Sahildeki bu kavak ağaçlarının her birini üç adam ancak kucaklayabilir…” ifadesi de pekiştirmektedir. Buna karşın Anadolukavağı ve Rumelikavağı isimlerinin, sınır gümrük kontrol noktası anlamı taşıyan” kavak” sözcüğünden türemiş olması ihtimali daha yüksektir.  

 

Read More