degisti.com

zamanla her şey değişir…

Karaköy

Karaköy

Boğaziçi’nin(http://www.degisti.com/index.php/archives/511) Avrupa tarafında, Haliç’in(http://www.degisti.com/index.php/archives/5934) ağzında yer alan Karaköy, Beyoğlu ilçesine bağlı bir semttir. Bizans ve Osmanlı dönemlerinde, bölgede Karai Musevileri’nin yaşaması dolayısıyla buraya “Karailerin köyü” denmiş, bu deyiş zamanla Karaköy’e dönmüştür.

Tarih boyunca bir liman ve ticaret merkezi olma özelliğiyle ön plana çıkan Karaköy, Bizans zamanından beri bir limana sahiptir. Yaklaşık olarak 1000 yılında Bizanslılar, Cenovalı tüccarlara bu bölgede yerleşme ve iş yapma iznini vermiştir. Cenovalılar kendilerini ve ambarlarını korumak için birçok dayanıklı istihkamlar yapmışlardır, ki Galata Kulesi, görülebilen duvarlardak, en yüksek ve en kuvvetli noktadır.

İstanbul’un fethinden hemen sonra bölgede Cenevizliler, Venedikliler, Katalanlar, Rumlar, Ermeniler, Gürcüler, Osmanlılar ve Yahudiler görülürken, 1478 yılında bölge nüfusunun hemen hemen yarısının müslüman olduğu görülür.1500’den itibaren ise daha çok, İspanyol engizisyonundan kaçan Sefarad Yahudileri, buraya yerleşmiştir.

Karaköy, 1854-1856 Kırım Savaşı zamanında, Britanyalıların, Fransızların, İtalyanların akınına maruz kalmıştır. Rıhtım yetersizliği, ordunun ve askeri ekipmanlarının boşaltılmasını zorlaştırmış, hatta bir Fransız şirketi Karaköy’e iskele yapmak istemiştir. 19. yüzyılın sonlarında Karaköy bölgesi, bankaların ve sigorta şirketlerinin toplanma yeri olmuş; Osmanlı Bankası, İtalyan ve Avusturya sigorta şirketleri ile gayrimüslimlere ait muhtelif bankalar peş peşe açılmıştır.

20. yüzyılda ticaret faaliyetlerinin artmasına bağlı olarak liman gümrük binaları, yolcu terminali ve deniz antreposu genişletilmiştir. Karaköy bu yıllarda ayrıca, iskele boyunca yer alan salaş denizci meyhaneleriyle de ünlenmiştir.

Karaköy, bugün uluslararası ve şehiriçi yolcu trafiğinde kilit noktalardan biridir. Güneybatıda Galata Köprüsü ( http://www.degisti.com/index.php/archives/6515 ) Karaköy’ü Eminönü’ne (http://www.degisti.com/index.php/archives/4313 )bağlar. Tersane Caddesi batıda Azapkapı’ya, Voyvoda Caddesi kuzeybatıda Şişhane’ye ( http://www.degisti.com/index.php/archives/6743 ), Yüksek Kaldırım Caddesi ( http://www.degisti.com/index.php/archives/11529 ) kuzeyde Beyoğlu’na, Kemeraltı ve Necatibey Caddesi kuzeydoğuda Tophane’ye açılır. Üzerinden yoğun trafiğin geçtiği bir yeraltı çarşısı olan Karaköy Alt Geçidi, Karaköy İskelesi’ne alttan ulaşımda emniyetli bir geçiş sağlar. Galata Köprüsü üzerinden geçen tramvay hattı, Zeytinburnu-Kabataş arasında çalışır. Tünel ( http://www.degisti.com/index.php/archives/1632),1875 yılından beri insanları Karaköy’den İstiklal Caddesi’ne taşır. Karaköy İskelesi’nden vapurlarla Haydarpaşa ile Kadıköy’e ulaşım sağlanır. Karaköy Limanı’ndan feribotlar, lüks yolcu gemileri Karadeniz ve Akdeniz limanlarına seyrederler.

Geçmişte olduğu gibi günümüzde de İstanbul’un en önemli ticaret merkezidir; Karaköy. Tersane Caddesi etrafındaki Perşembe Pazarı’nda çeşitli makine parçaları ve aletler satışa sunulur. Elektrik parçaları satan dükkanlar Voyvoda Caddesi’nde( http://www.degisti.com/index.php/archives/10356 ) yer alır. Kemeraltı Caddesi’nde çeşitli tesisat malzemeleri bulunabilir.

Köklü bir geçmişe sahip Karaköy, değişik dinlere ve değişik milletlere ait tarihi eserler açısından da zengin bir semttir. Galata Kulesi( http://www.degisti.com/index.php/archives/5461), Kamondo Merdivenleri ( http://www.degisti.com/index.php/archives/5096 ), Osmanlı Bankası, S. Petro ve Paolo Kilisesi, S.George ve S.Michael Kilisesi,Santa Maria ve Santa Anna Kiliseleri, San Domenica Kilisesi,İstanbul’daki en eski Ermeni kilisesi olan Surp Sarkis Kilisesi, Surp Hisus Pırgiç Kilisesi, Saint Benoit Kilisesi-Manastırı-Okulu, Galata Bulgar Kilisesi, Haghios Ioannis Süryani Kilisesi, Neve Şalom Sinagogu, Arap Camii, Yer altı Camii ve Sokullu Camii bu tarihi değerlerden bazılarıdır.

Karaköy sınırları içinde yer alan İstanbul Modern(http://www.degisti.com/index.php/archives/14239), yenilenen eski deniz antreposu No.4’de, Türkiye’deki çağdaş sanatlara adanan ilk ve tek özel müze olarak, 2004 yılından beri hizmet vermektedir.

 

karakoy_meydani_yikim_calismalari_karakoy_palas

karakoy_yikimlari_1957

karakoy_yikimlari_1957

Karakoy

karakoy_2013

karakoy_2014

karakoy_ekim_2015

 

karakoy_2015

karakoy_2015

Kaynakça:

indiana.edu/cushman

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

3 comments

Heike Meier

Sevgili Yazar Admin,

Berlin Etnoloji Müzesi’nin yeni kalıcı sergisi için bir resim editörü olarak, yayınladığınız İstanbul’un tarihi motifini kullanmayı çok isterim. Bu güzel resmi nerede iyi bir çözünürlükte sipariş edebileceğimi söyleyebilir misin?
Garip türkümü affet, google onu mümkün kıldı …
Bir cevaptan çok memnunum.
Saygılarımla
Heike Meier

    Admin

    Sayın Heike Meier,

    Sitemize yıllar içinde binlerce fotoğraf eklendi.Taktir edersiniz ki bütün bu fotoğrafların ve gravürlerin tek tek kaynakçasını net olarak hatırlamamız mümkün değil. Bahsettiğiniz fotoğraf ya İstanbul Büyükşehir Belediyesi İslam Tarih, Sanat Ve Kültür Araştırma Merkezi’nin çıkarmış olduğu “Sultan II. Abdülhamit Arşivi İstanbul Fotoğrafları” isimli kitaptan ya da Prof. Dr. Nurhan Atasoy’a ait “Yıldız Sarayı Fotoğraf Albümlerinden Yadigar-ı İstanbul” isimli diğer kaynakçamızdan olabilir.

    Umarız çalışmalarınızda bu kitapların size faydası olur. İyi çalışmalar.

    Saygılarımızla

    N.Çiğdem-Filiz GÜNDÜZ

Heike Meier

Sayın N.Çiğdem-Filiz GÜNDÜZ,

Referanslarınız için teşekkür ederim. Bu kaynaklardan orijinal fotoğrafı bulmaya çalışacağız. Etnoloji Müzesi sergisi için İstanbul’un bu güzel tarihi resmini yüksek bir dijital çözünürlükte yapmak istiyoruz.

Saygılarımızla
Heike Meier

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir