degisti.com

zamanla her şey değişir…

Beyoğlu Tünel

Beyoğlu Tünel

İngiliz ve Fransız ortak yapımı olan 136 yaşındaki Tünel, Londra’dan sonra dünyanın en eski ikinci metrosudur. İlk dünya savaşı yaklaşırken, dünyanın önde gelen devletlerinin elçiliklerinin yer aldığı Beyoğlu’nun önemi gittikçe artmış, şehrin ticaret merkezi olan Karaköy’le(http://www.degisti.com/index.php/archives/1632),kozmopolit yaşamın sembolü Beyoğlu’nu birbirine bağlayan Yüksekkaldırım’da(http://www.degisti.com/index.php/archives/11529) gittikçe artan bir insan ve araç trafiği oluşmuştur.

Eugene Henri Gavan isimli Fransız bir mühendis,Yüksekkaldırımdaki insan trafiğini gözlemleyip,burada bir tramvaya ihtiyaç olduğunu düşünmüş;bu fikri Abdülaziz tarafından büyük ilgi görünce de,30 Haziran 1871’de Tünel’in inşaatına başlamıştır. Bİr kapısı Karaköy’de,bir kapısı Beyoğlu Tünel‘de yer alan Tünel’in, inşaası 1874 yılında tamamlanmıştır. Hayvan taşımalı deneme seferlerinin ardından Tünel,17 Ocak 1875 tarihinde hizmete sunulmuştur.

573 metre uzunluğunda olan Tünel, sefere başladığında iki tarafı açık olan vagonları gaz lambalarıyla aydınlatılmıştır. 1910’da elektrikli tramvaylara geçilince şirket, 1911 yılında Osmanlı uyruğuna geçmiş ve “Dersaadet Mülhakatından Galata ve Beyoğlu Beyninde Tahtel’arz Demiryolu” unvanını almıştır.

Devlet tarafından satın alınıp 1939’da millileştirilen Tünel, 16 Haziran 1939’da İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) Umum Müdürlüğü’ne devredilmiştir.İkinci dünya savaşında, bazı malzemeleri satın alınamadığı için 3.5 ay çalışmayan Tünel,1970 yılında Fransız Eletctro Enterprise tarafından yenilenip modernleştirilerek, İstanbul hayatındaki yerini almıştır.

Daha uzun yıllar İstanbul’un bu iki önemli noktasını birbirine bağlamaya devam edecek gibi görünen Tünel,90 saniyede Galata(http://www.degisti.com/index.php/archives/19135) ile Beyoğlu’nu birbirine bağlamaktadır. Türkiye’nin ilk metrosu olarak kabul edilen Tünel,Beyoğlu-Karaköy arasında pazar günleri hariç 07.00-21.00, pazar günleri ise 07.30-21.00 saatleri arasında çalışmaktadır.

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir