degisti.com

zamanla her şey değişir…

Teşvikiye Camii

Teşvikiye Camii

Teşvikiye Camii, Şişli’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/15379) adını aldığı semtte, Teşvikiye Caddesi ile Ahmet Fetgeri Sokak arasında kalan adada, yer alır. Buradaki ilk camii 1794-95’de III. Selim tarafından yaptırılmıştır.

Yapı uzun yıllar harap kaldıktan sonra 1854’te Abdülmecit tarafından yeniden inşaa ettirilmiştir.

Eğimli bir arazide yapıldığı için güney yönünde bir alt katı bulunan cami, planı ve üslubu açısından III.Selim döneminden çok, 19.yüzyıl mimarisi özelliklerini yansıtır. Cami, 13×12 m boyutunda, kareye yakın dikdörtgen planlı bir harim bölümü ile yaklaşık 24×15 m boyutunda bir hünkar mahfilinden oluşmaktadır. Zemin katının bir bölümü son cemaat yeri olarak ayrılmıştır. Caminin alt yapısı tamamen kagir olmasına karşın, kubbesi ahşaptır.  Kubbesi, altıgen ve köşeli olan caminin, iç duvarları nakış ve kalem işleriyle süslenmiştir.

Selatin camilerde hünkar mahfilinin ayrı bir kitle olarak gelişmesi, III. Selim döneminde başlamışsa da, boyut olarak büyümesi ve cami giriş cephesini belirleyen bir kitleye dönüşmesi, II. Mahmut ve Abdülmecit dönemlerinde gerçekleşmiştir. Teşvikiye Camii’nde hünkar mahfilinin, harimin yaklaşık iki katını aşan bir büyüklüğe sahip oluşu, geç tarihli bir şemaya işaret eder. Hünkar mahfili kapısının üzerindeki manzum kitabede, bu semti ihya edenin ve Teşvikiye Camii’ni yaptıranın Abdülmecit Han olduğu yazmaktadır. II.Abdülhamit dönemindeki yenileme çalışmaları, yeni bir kitabeyle sınırlı değildir. Caminin yenilenmesi sırasında, III. Selim’den kalan küçük bahçe, genişletilmiş ve avluya bitişik iki arsa eklenmiştir.

Camiinin girişi, yüksek kolonların oluşturduğu bir portik olarak düzenlenmiştir. Portik bölümünde, saçak kornişinin üstünde yükseltilmiş olan parapet, onun üzerine yerleştirilmiş kitabe panoları ve bu panoların arasındaki kemerin içinde bulunan tuğralı bayraklı arma, 19.yüzyılın ikinci yarısı çizgilerini çağrıştırmaktadır.

Minaresi sağ tarafında yükselen caminin geniş avlusunda ise Nişantaşı(http://www.degisti.com/index.php/archives/11166) semtine adını veren Sultan III. Selim ve II. Mahmut’a ait olan iki menziltaşı bulunmaktadır.

1891-1892’de Yuvan Efendi tarafından yenilenen camii, muhtelif zamanlarda onarım görmüştür.  Caminin avlusunda, 1992 yılına ait mermerden, dört yüzlü  bir şadırvan bulunmaktadır. Şadırvanın her yüzeyinde üçer çeşme yer alır.

Teşvikiye Camii en son 2005 yılında geniş kapsamlı bir restorasyon geçirmiştir. Bu çalışmalarda, yapının iç duvarlarını süsleyen kalem işleri, dış cephedeki taş kaplamaları, son mahalli ve üstüne yerleştirilmiş olan kitabe ve arma-i Osmani baştan aşağı yenilenmiştir.

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

6 comments

ayfer

Caminin içi tüm o dönem camilerine has bir biçimde, adeta bir saray havasında ferah ve aydınlık…

Birten

Bu semtin eskilerindenim nezih bir semttir camimiz muhteşem yıllar önce bahçesi çok güzeldi havuzunda BALIKLAR çevresi Gül ve çiçeklerle doluydu ki o tarihlerde kısıtlı bitkiler çiçekler olmasına rağmen bakımlıydı şimdi bolluk var bakım yok bence birinci evimiz camimiz çiçeklerle donatılıp Cennetten bir parça gibi bakılmalı bu hem camimize HEMDE semtimize yaraşır şekilde olmalıdır !!!

Teknik cetin

Cami kiblesi yanlis bugun yarim gunumu harcadim google map dan olctum etrafinda bir binanin da mescidini kontrol ederken camin yapisinin kibleye dogru olmadigini tespit ettim bir yetkili halilarin yonleriyle oynayarak bu camiyi kibleye cevirmesi gerekiyor.

    Hülya

    Ben de size katılıyorum. 1 kaç defadan sonra anladım. Caminin tarihçesine göre sebataylar için yapıldı ise ; Cami içinde resmen Doğu yönünde namaz kılınıyor.

Orhan

Cami direkt olarak güneybatı yönüne bakmaktadır. Bunu pervitich haritalarında nişantaşı mevkisinde görebilirsiniz. güneyden 27 derece sola doğru kırdığımızda caminin kıbleye bakabilmesi için halıların 18 derece doğuya çevrilmesi gerekmektedir. Bu arada camiyi yaptıran kişi sebataylar için yapmadı. Saray eşrafı o bölgeyi kafa dinleme alanı olarak kullanmaktaydı. Cami 1854’te abdülmecit tarafından tekrar yaptırılmıştır. Bir zamanlar Karşısında bulunan sarayların, terakki lisesi olması onu sebataylar için yapıldığını göstermez. Ki Daha sonra bu lise teşvikiye camiinin yanındaki şuanki avlulu lise binasına taşınmış ardından levente geçmiştir.

    Poltanov

    Haklısınız ama güneybatı değil cami güneydoğuya bakıyor ve 18 derece batı yönünde çevrilmesi gerekmektedir. Sanırım yanlış hatırladınız. Onun dışındaki bilgiler tamamen doğru.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir