degisti.com

zamanla her şey değişir…

Archives Şubat 2011

Beşiktaş Ihlamur

Ihlamur, Beşiktaş(http://www.degisti.com/index.php/archives/2589) ilçesine bağlı bir semttir. Yerleşim,doğuda Dikilitaş ve Yıldız, batıda Teşvikiye, Nişantaşı(http://www.degisti.com/index.php/archives/11166),Topağacı,kuzeyde de Fulya semtleriyle çevrelenmiştir.Ihlamur Kasırlarının(http://www.degisti.com/index.php/archives/4068) içinde bulunduğu bahçe,semtin merkezidir.

Read More

Yeşilköy

Yeşilköy ya da eski adıyla Ayastefanos,Yeşilyurt ve Florya mahalleleri arasında yer alan, Bakırköy’ün(http://www.degisti.com/index.php/archives/10865) merkezinin yaklaşık 7 km batısında bulunan mahalledir. Yeşilköy aynı zamanda  Bakırköy’ün sınırı en geniş olan mahallesidir de. Doğu sınırında Yeşilyurt, batı sınırında Florya, güneyinde Marmara Denizi, kuzeyinde ise E-5 Karayolu yer almaktadır.

Ayastefanos adının kökenine dair çeşitli görüşler vardır. Evliya Çelebi’ye göre Ayastefanos adı birçok tarih kitabında özellikle Tevarih-i Ali Osmani de adından uzun uzadıya bahsedilen, İstanbul’un efsanevi kurucusu Madyan oğlu Yanko’nun oğlu Aya İstefan’dan gelmektedir.Yaygın olan görüş ise Ayastefanos adının hristiyan bir azizinin isminden ve onun adına Yeşilköy’de yapılmış ancak günümüze ulaşmamış eski bir kiliseden geldiğidir. Tarihi kaynaklarda Aziz Stephanus olarak geçen bu aziz hristiyanların ilk din kurbanlarından ve diyakoslarından birisidir.

Yeşilköy adı ise semte 1930’da, İstanbul’un idari yapısının yeniden düzenlenmesi sürecinde verilmiştir. Uzun yıllar burada oturmuş ünlü yazarımız Halit Ziya Uşaklıgil‘in teklifi üzerine semtin adı Yeşilköy olarak değişmiştir.

Yeşilköy’ün köklü bir geçmişi vardır. Geç Bizans ve Roma dönemlerinde burada, Marmara kıyısı boyunca burada yazlık saray ve villaların olduğu yazılmaktadır. Evliya Çelebiye göre Araplar, İstanbul’u almak için yaptıkları büyük seferlerin üçüncüsünde İstanbul u alamayıp dönerlerken Yeşilköy’ü de tahrip etmişlerdir. IV Haçlı Seferleri sırasında da Latin orduları İstanbul u almadan önce 23 Haziran 1203 tarihinde karargahlarını Yeşilköy civarında kurmuşlar, donanmalarını da Yeşilköy açıklarına demirlemişlerdir.

Yeşilköy İstanbul’un Fethinden önce Türk topraklarına katılmıştır. Osmanlı döneminde küçük bir  Rum köyü olan Ayastefanos, Sultan II.Mehmet’in kuvvetleri tarafından İstanbul’un kuşatmasına bir hazırlık olarak, bölgedeki başka yerleşmelerle birlikte Şubat 1453’de Osmanlı topraklarına katılmıştır. Bazı tarihçilere göre Fatih; Yeşilköy-Zeytinburnu önlerinde cereyan eden Ayastefanos deniz savaşını, Yeşilköy burnunda atını denize sürmek suretiyle cesaretlendirmiştir.

Read More

Gümüşsuyu İ.T.Ü (Eski Gümüşsuyu Kışlası)

Gümüşsuyu Kışlası,Dolmabahçe’den Taksime(http://www.degisti.com/index.php/archives/5817) çıkarken Gümüşsuyu Caddesi’nde Askeri Hastane’nin yanında yer alır. Yapı,Hademe-i Hassa ve Muzıka-i Hümayun efradı için 1850’li yıllarda yaptırılmaya başlanmış, yapımına bir süre ara verildikten sonra Abdülaziz zamanında 1862’de tamamlanmıştır. “Muzıka-i Hümayun Kışlası” olarak da bilinen kışla,muhtelif zamanlarda geçirdiği onarımlarla ve ek binalarla günümüze farklı bir biçimde ulaşmıştır. Mimarı Sarkis Balyan’dır.

Read More

Emirgan Sarı Köşk

Hıdiv sülalesinden İsmail Paşa tarafından,1871-1878 yılları arasında  yaptırılan Sarı Köşk, Emirgan(http://www.degisti.com/index.php/archives/12486) Parkı içinde yer alan köşklerden biridir. Bir kuş evi görünümünde inşaa edilen yapı,zengin bir süsleme sanatına sahiptir.İç mekanda Rokoko,Barok,Ampir üslubu bezemeler,altın varakla kaplı yüksek tavanlar dikkat çekmektedir.

Read More