ARSIV Nisan, 2011
Beylerbeyi Camii
Beylerbeyi Cami ya da diğer bilinen adıyla, Hamid-i Evvel Camii, Beylerbeyi(http://www.degisti.com/index.php/archives/1196)’nde, Beylerbeyi İskelesi yanında yer alır. Daha önceleri burada yükselen İstavroz Sarayı 18 yy.ın ortalarında yıkılmış, I Ahmet’in İstavroz Sarayı’na taşıdığı Hırka-ı Şerif dairesinin bulunduğu yere bu camii inşaa edilmiştir.
Emirgan Camii – Emirgan Hamid-i Evvel Camii
Emirgan Hamid-i Evvel Camii(Emirgan Camii),Emirgan(http://www.degisti.com/index.php/archives/12486) Boyacıköy Caddesi ile Doğru Muvakkithane Sokağı’nın köşesinde, Emirgan iskelesinin karşısında yer alır. Yapı, ana kapısı üzerindeki kitabeye göre 1779–1780 yıllarındaI. Abdülhamit tarafından, şehzedelerinden Mehmet ve onun annesi Hümaşah Hatun için yaptırılmıştır. 1838’de II. Mahmut tarafından onartılan cami, kesme taştan, tek minareli, kiremit örtülü bir yapıdır. Caminin bitişiğindeki Hünkar Dairesi karşısında,1783 yılına ait Emirgan Çeşmesi bulunmaktadır. (http://www.degisti.com/index.php/archives/1591)
Göksu
Göksu Deresi,Göztepe’nin güney yamaçlarından inen sel yataklarının birleşmesiyle meydana gelir ve tepelik bir alanda hafif büklümler çizerek, Göksu Çayırı denilen düzlüğün kuzey kenarında, Boğaz’a dökülür. Aynı ovanın güney kenarından geçen Küçüksu ise Küçüksu Kasrı(http://www.degisti.com/index.php/archives/4489) yanında denize ulaşır. Bu iki akarsuya Batılı seyyahlar, Anadolu veya Asya Tatlı Suları demiştir. Bu isim Bizans devrinde Göksu’ya verilen, Potamion (küçük ırmak) adından türemiştir.