degisti.com

zamanla her şey değişir…

Archives Kasım 2011

Hüseyin Ağa Camii – Beyoğlu Ağa Camii

 

huseyin_aga_camii

Hüseyin Ağa Camii, Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi üzerinde yer alır. 1597 yılında, Galata Sarayı Ağası Şeyhülharem Hüseyin Ağa tarafından yaptırılmıştır. Halk arasında Ağa Camii olarakta bilinir. Hadika’nın yazma nüshalarının birinde, adı Emin Bey Camii olarak da geçer.

1597 yılında yapılan ilk camii kubbeli imiş, günümüzde ise düz çatılıdır. Camii’nin mihrabı, duvarları ve minaresi ilk yapıdan kalmıştır. İçeride dört kalın kare prizma ayak, baskılı çatıyı tutar.

Read More

Hacı Mehmet Emin Ağa Çeşmesi ve Sebili

 

Mehmet Emin Ağa Çeşmesi ve Sebili, Bezmialem Valide Sultan Camii(Dolmabahçe Camii)’nin (http://www.degisti.com/index.php/archives/7497 )karşı köşesinde yer alır. Çeşme ve sebil 1741 yılında Sultan I.Mahmut dönemi Sipahi Ağalarından Mehmet Emin Ağa tarafından yaptırılmıştır. Bazı kaynaklarda  “Sipahi Ağası Mehmet Emin Ağa Çeşmesi” olarak da geçer.

Eser, sebilhane, çeşme, dükkan, mektep ve hazireden müteşekkildir.Günümüze sadece sebil, çeşme ve haziresi ulaşabilmiştir. Mehmet Emin Ağa adına oğlu Tersane Emini Hüseyin Ağa tarafından 1756 yılında yaptırılan mektep, 1955-1959 yıllarındaki yol açma çalışmaları sırasında yıktırılmıştır. Haziresinde Emin Ağa ve ailesi mefdundur.

Read More

Sokullu Mehmet Paşa Camii(Kadırga)

Sultanahmet meydanından Kadırga’ya inen yolun üzerinde, oldukça engebeli bir mevkide kademeli olarak düzenlenen cami, medresesi ve tekkesi ile birlikte bir külliye yapısı olarak Bizans Devrinin Aya Anastasia Kilisesi’nin bulunduğu yere inşa edilmiş.

            Üç padişaha da sadrazamlık yaparak Osmanlı Tarihinde önemli bir yer edinen Sokullu Mehmet Paşa’nın İstanbul’da kendi adına yapılmış iki camisinden biri olan bu cami, büyük usta Mimar Sinan’ın en güzel eserlerinden biridir hiç kuşkusuz.

Hacer’ül- Esved taşının muhafazası yenilenirken kopan parçalar bu dönemde İstanbul’a getirilir ve bu taşlardan dört tanesi de bu caminin yapımında kullanılır.

             Cami, 1571-72’de Sokullu’nun adına eşi Esmahan Sultan tarafından yaptırılır. 1505 yılında Vişegrad kadılığındaki Rodo kasabasına uzak olmayan (Osmanlı idaresi altında iken Sokol olarak adlandırılan) Sokoloviçi (Slav dillerinde ‘şahin oğulları’ demek) köyünde doğan Sokullu, 1519 yılında devşirme sistemi ile çocuk yaşta Edirne Sarayına getirilir, Mehmet adı verilerek Türk ve Müslüman kültürü ile yetiştirildikten sonra İstanbul’a gönderilir. 1541’de Kapıcıbaşılığa, 1546’da Barbaros Hayrettin Paşa’nın ölümü üzerine Kaptan-ı Derya’lığa getirilir.

Read More

Fransız Katolik Kilisesi – Notre-Dame de L’ Assomption Kilisesi

 

Fransız Katolik KilisesiNotre-Dame de L’ Assomption Kilisesi, Kadıköy Moda’da Cem Sokak’da yer alır. Kadıköy civarındaki en büyük kilisedir.

Bir iddiaya göre kilise, 1865 yılında Moda’da oturan Brentano isimli İtalyan asıllı bir ailenin önemli katkılarıyla Episkopos tarafından inşaa ettirilmiştir. Hatta Kilisede Brentano ailesi için iki özel loca yapılmıştır.

Read More

Hadım İbrahim Paşa Külliyesi Camii (Silivrikapı)

Tarihimizde bir başka mimar daha yoktur ki onun kadar çok ve güzel eserler versin. Büyük usta Mimar Sinan’ın Silivrikapı Cambazhane mahallesinde yer alan ve Silivrikapı Caddesi boyunca uzanan Hadım İbrahim Paşa Camii’de bu eserlerden biridir yalnızca.

             1551 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden lakabı gibi “hadım” olan İbrahim Paşa tarafından yaptırılan cami, bir külliyenin etrafına inşa edilmiş aslında. Geniş bir dış avlu içindeki külliye binalarından, günümüzde mermer ve üstü açık İbrahim Paşa Türbesi, camiin solundaki hamamın ve mektebin bazı kısımları ve sivri kemerli çeşme kalmış geriye, camii ile birlikte.

            Ezanın vaktine pek bir ehemmiyet gösteren İbrahim Paşa o dönemlerde sırf bu iş için  bir ev vakfetmiş, içine kum saatleri koydurmuş ve bu saatleri özel makaralarla hareket ettiren bir kişinin de evde devamlı bulunmasını sağlamış. Ezan vakti gelince dikili direklere vurularak müezzin haberdar edilip ezanın zamanında okunması sağlanırmış.

Read More

Şerifler Yalısı

Şerifler Yalısı ya da Emirgan(Emirgune) Yalısı, Boğaziçi’nde(http://www.degisti.com/index.php/archives/511), Emirgan(http://www.degisti.com/index.php/archives/12486) sahilinde yer alır. IV. Murat zamanında 18. yüzyılın son çeyreğinde, Emirgune Han’ın saray ve bahçesinin divanhanesidir. 1782’de yapıldığı tahmin edilen ve Barok üslupta inşaa edilen yalının mimarı A.İgnace Melling’dir.

Boğaziçi’nde 18. yüzyılda gelişme gösteren sivil mimarlığın güzel bir örneği olan Şerifler Yalısı, Rumeli yakasının en eski ve iç süslemeleri bakımından en dikkate değer yalısı olarak da bilinmektedir.

I.Abdülhamit’in emriyle 1778 yılında Emirgan Mahallesi kurulmuş, toprakların bir kısmı vakfedildikten sonra, diğer kısmı da halka dağıtılmıştır. Yerleşmeyi özendirmek için de Sultan I.Abdülhamit buraya, eşi Hümaşah Kadın ve oğlu Mehmet anısına bir cami, bir meydan çeşmesi, bir hamam ve dükkanlar yaptırır.

Bugün Şerifler Yalısı olarak adlandırılan yapının ilk temeli de o dönemde atılır.  Sedat Hakkı Eldem, 1781 tarihli Emirgan Camii’nin ( http://www.degisti.com/index.php/archives/4697 ) hemen yanında bulunan Şerifli Yalısı’nın da aynı yıllarda, büyük olasılıkla da 1782-1785 yıllarında inşaa edilmiş olabileceğini belirtiyor.

Read More

Fatih Camii Külliyesi

 

Fatih Camii Külliyesi, Bizans’ın Ayasofya’dan sonraki ikinci kutsal tapınağı olan Havariyun Kilisesi kalıntıları üzerine,  Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış olan yapılar topluluğudur.

Külliye; merkezindeki cami, on altı tane  medrese, darüşşifa, tabhane, imarethane, kütüphane ve hamamdan müteşekkildir. Yapımına 1462 yılında başlanıp, 1470 yılında tamamlanmış olan külliyenin mimarı Atik Sinan’dır.

Fatih Külliyesi arazisi üzerinde daha önceleri İustinianos’un Havariyun Kilisesi vardı. I. Konstantinus, Haliç’e bakan yüksek bir alanda evvelce var olan 12 tanrıya adanmış bir tapınağın kalıntılarını yıktırarak, yerine bu kiliseyi ve kendisinin mezarının da bulunduğu mausoleum yaptırmıştır. Fakat inşaatın tamamladığını göremeden 337’ de İzmit(Nikomedia)’de ölmüş ve buradaki mausoleuma gömülmüştür.

İstanbul’un fethin ardından yapı patrikhane kilisesi olarak kullanılmış, Fatih Sultan Mehmet buraya cami inşaa etmek isteyince, patrikhane Pammakaristos Manastırı’na taşınmıştır.

Read More