degisti.com

zamanla her şey değişir…

Fransız Katolik Kilisesi – Notre-Dame de L’ Assomption Kilisesi

Fransız Katolik Kilisesi – Notre-Dame de L’ Assomption Kilisesi

 

Fransız Katolik KilisesiNotre-Dame de L’ Assomption Kilisesi, Kadıköy Moda’da Cem Sokak’da yer alır. Kadıköy civarındaki en büyük kilisedir.

Bir iddiaya göre kilise, 1865 yılında Moda’da oturan Brentano isimli İtalyan asıllı bir ailenin önemli katkılarıyla Episkopos tarafından inşaa ettirilmiştir. Hatta Kilisede Brentano ailesi için iki özel loca yapılmıştır.

Başka bir kaynağa göre de,1850’li yıllarda Kadıköy’e yerleşen Latin kökenli Katoliklere, Sakız Adası’ndan gelen Rumlar da eklenince, Monsenyör Paola Bruno, Cenevizli rahip Guiseppe De Negri’yi İstanbul’a tayin eder. Bölge Papazı olan bu rahip, Tubini, Corpi, Nomico, Castelli, Olivia gibi zengin Katolik ailelerden temin ettiği yardımlarla kilise yapımına başlar.

Kilise, Şişhane’deki Beyoğlu Belediye Binası’nı ( http://www.degisti.com/index.php/archives/3917 ) ve Dolmabahçe’deki tiyatroyu yapan İtalyan Mimar Giovanni Barberini tarafından inşaa edilmiş ve 1865 yılı başlarında tamamlanarak ibadete açılmıştır.

Batısında yükselen çan kuleleri kilisenin en dikkat çeken elemanlarıdır.Doğu-batı ekseninde yapılan kilise, bir avlu içinde yer alır. Dışa doğru taşkın batı cephesi dışında, yapının dış mimarisi genel olarak yalındır. Pandantiflerle geçişlerin sağlandığı kubbenin, yüksek kasnağına pencereler açılmıştır. Kilisede, nefler birbirinden yarım yuvarlak kemerlerle bağlı,kompozit başlıklı sütunlarla ayrılmaktadır.

  Notre-Dame de L’ Assomption kilisesi genel olarak eklektik bir üsluba sahiptir.

Günümüzde ayinler Türkçe yapılmaktadır.

 

 

Kaynakça:

E.Şarlak, İstanbul’un 100 Kilisesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Yayınları,İstanbul 2010, s.140

G.Önce, Kendine Özgü Bir Semt Moda, Kadıköy Belediyesi” Kültür Ve Bilim Hizmetleri” Dizisi:2, İstanbul1998, s.

Modaplatformu.com

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

2 comments

canan öner

Merhaba
Bugün Noel ayini yapılacak mı? saat kaçta?
bilgilendirirseniz çok sevinirim. Teşekkür ederim.
Mutlu Noeller…

Mark najjar

je m’appelle Mark Najjar du liban je voudrais très prochainement(fin été2015) vivre à istanbul, je demande si possible de m’aider à trouver un travail pour continuer ma vie , je suis très content lorsque j’ai vu qu’il y a une eglise de l’assomption et j’ai senti que c’est mon sauveur et finalement aujourd’hui c’est le jour de pâques et je souhaite pour tous une Joyeuses Pâques

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir