degisti.com

zamanla her şey değişir…

Bebek

Bebek

Beşiktaş ilçesine bağlı bir semt olan ve Arnavutköy(http://www.degisti.com/index.php/archives/271) ile Rumelihisarı(http://www.degisti.com/index.php/archives/2588) arasında yer alan Bebek, İstanbul Boğazı’nın en güzel semtlerinden biridir. Engebeli bir arazi üzerine kurulu olan Bebek’in,doğusunda Sarıyer(http://www.degisti.com/index.php/archives/2612),batısında Beşiktaş yer almaktadır.

Geçmişi Hristiyanlık öncesi döneme kadar giden Bebek’in bilinen en eski adının,kaynaklarda değişik biçimlerde yazılan(Challae, Chilai, Khile) ve iskeleler anlamına gelen “Skallia” sözcüğünün bozulmasıyla oluşan “Hallai” olduğu ileri sürülmektedir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise Bebek ve Bebek ismine ait ilk bilgiler,İstanbul’un fethinin hemen öncesine gitmektedir.Rumeli Hisarı yapılırken, buradaki balıkçı köylerinin idari yönden Galata’ya(http://www.degisti.com/index.php/archives/19135) bağlı oldukları bilinmektedir.Fatih Sultan Mehmet’in kuşatma sırasında,asayişi sağlamak göreviyle,burada Bebek Çelebi lakaplı birini bölükbaşı tayin ettiği,Bebek Çelebi’nin semtte bir bahçe ve köşk yaptırdığı,ölünce de semtin Bebek ismiyle anıldığı, kaynaklarda geçer.

18.yüzyılın ilk çeyreğine kadar pek bilinmeyen Bebek,III.Ahmet(1703-1730) ve Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa zamanlarında ilgi gören bir yerleşim olmuştur.Bu dönemde Bebek Camii(http://www.degisti.com/index.php/archives/11462),Hümayunabad Kasrı, mektep, çeşme, hamam ve dükkânlar inşaa edilmiş;Türkler, Rumlar, Yahudiler, Gürcüler ve Ermeniler yavaş yavaş Bebek’de köşkler konaklar, yalılar yaptırmaya başlamışlardır.

19.yüzyılın ortalarında Bebek,sahilinde yalıların birbirini izlediği,tepelere doğru birkaç köşkün olduğu, yemyeşil yamaçlara yaslanan bir semt görünümündedir.Bebek’in yazlık bir yerleşim olmaktan çıkıp,sürekli yaşanan bir semt haline gelmesinde, 19.yüzyılın ortalarında buraya gelen vapur ve tramvay seferlerinin büyük etkisi olmuştur.19. yüzyılın sonlarından itibaren sahilde ve yamaçlarda yalılar, köşkler çoğalmıştır.

bebek_sahili_eski_

Kaynaklarda,20.yüzyılın ilk yarısında semtte,İngiliz,Fransız ve Amerikalıların da bulunduğu ama çoğunluğu müslüman halkın oluşturduğu belirtilmektedir. Bebek Vapur İskelesi’nin ve Bebek Camii’nin yanında, halen Mısır Konsolosluğu’na(http://www.degisti.com/index.php/archives/6627) doğru park olarak uzanan bölgede, 1908’de II. Meşrutiyet ilan edildiğinde, halka açık bir “Millet Bahçesi”, bir de deniz kenarına bir gazino yapılmış; Bebek Gazinosu diye bilinen bu gazino 1957-1958 arasında Bebek Meydanı yeniden düzenlenirken kaldırılmış, 1960’larda yeniden açılmış, nihayet 1980 sonrasında park yeniden tanzim edilirken gazino bütünüyle yok olmuştur.

1965-1970 sonrasındaki Boğaz tepelerini ve korularını tahrip eden hızlı yapılaşma sırasında, Bebek sırtlarının yeşili bütünüyle ortadan kalkmış; ahşap ve eski kagir evler yıkılarak yerlerine apartmanlar dikilmiş, Bebek, İnşirah yokuşu ile tepedeki Etiler’e bağlanmıştır. Güneydeki Küçükbebek kesimi kuzeydeki Büyükbebek kesimine oranla daha yoğun bir yerleşmedir. Akıntıburnu’ndan Aşiyan’a doğru sahilde pek az yalı kalmıştır. Buradan yoğun trafikli sahil yolu geçmektedir.

 Bebek bugün,emlak fiyatlarının aşırı derecede yüksek olduğu,aynı isimli koyunda yatların,sürat motorlarının demirlediği,sahil yolunda sürekli yoğun bir trafiğe sahip bir yerleşimdir. Şık kafeleri,restoranları ve meşhur parkıyla Bebek, özellikle hafta sonları İstanbul’luların sosyal yaşamında önemli bir yere sahiptir.

bebek_istanbul

Bebek_semti_Cevdet_Pasa_Caddesi_Subat_2013_Istanbul

 bebek_istanbul_2014

Linkler:

www.besiktastayim.net

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

13 comments

Haluk Yiğiter

Güzel hazırlanmış, geçmişten günümüze yapısal değişim çarpıcı şekilde görülüyor. Geçmişte sahilde yer alan binaların (Sahilhane-Yalı)ilgili fotoğraflarda, kimlere ait olduğu bildirilseydi muhteşem olurdu…

    Admin

    Çocukluğumla ilgili güzel anılarımı düşündüğümde, aklıma ilk gelen yerler Etiler ve Bebek. O zamanlar Etiler’de otururduk ve annem kardeşlerimle beni İnşirah Yokuşu’ndan yürüyerek Bebek Parkı’na götürürdü. Ne Akmerkez vardı ortada, ne Alkent, Maya gibi siteler. Ama Venüs Pastanesi hep o malum yerindeydi.

      Taha Güzgün

      Evet,karşısında da Dünya pastanesi.Güzel günlerdi.

      Sevil Bayer

      Benim doğduğum ve büyüdüğüm yerdir Bebek. 18 yaşıma kadar keyfini çıkardığım, mükemmel arkadaşlar edindiğim semttir. Hayatım boyunca nereye gidersem gideyim kendimi hep Bebek’li hissetmişimdir. Gençlik yıllarımda, ablamın bir komşusu Etiler’de bir dükkan açmıştı 60 lı yılların ortalarında. Herkes şaşırdı. Kimselerin yaşamadığı Etiler’de dükkan açmak hangi akla hizmetti? Hakikaten kadıncağız birkaç aya kalmadı kapatmak zorunda kaldı kırtasiye dükkanını. Ama benim gençlik yıllarımda yaşadığım Bebeğin güzelliğini, halen Bebek’te yaşayan arkadaşlarım ve ben, çok iyi biliriz.

        Filiz Bayer

        Sevilcigim, acaba Bebek gazinosunun tam karsisinda olan evimiz resmini bulabilir miyim diye, bu guzel siteye heyecanla bakar iken sana rastladim.
        Bebek olurda Sevilsiz olur mu?
        Belki de bunu okuyan guzel bir insanda, 1969 da yikilan evimizin resmi oldugu bir resim vsrdir.
        Bize yollar ise, ne kadar seviniriz bilemezsiniz.

          Sevil Bayer

          Bebek benim en güzel masalımdı. Hayatımda geçirdiğim en güzel günlerdi. Halen orada yaşayan bütün sevdiklerime selamlar. Bizim evin resmi sadece yandan ve çok geriden bulunabildi maalesef.

ayfer

15-16 yaşında ya var ya yokuz, “Bahçelievler” dışına ne zaman çıksak soluğu “Bakırköy”de alırız. Yine öyle bir gündü, mahalleden çocukluk arkadaşım ve ben Bakırköy’e gittik. Dolaştık, hep aynı.

Otobüs duraklarının oraya gittik, hesapta eve döneceğiz arkadaşım “şu otobüse binelim mi” dedi, bindik otobüz “Mecidiyeköy”e gidiyormuş. Bizim Bakırköy’den başka köy bildiğimiz yok.

Öyle şimdiki gibi de trafik yok, metrobüs falan hiç yok.İndik Mecidiyeköy’de. İlk kez o gün gördük Ali Samiyen Stadı’nı. Dolandık, pek beğenmedik baktık bir otobüs üzerinde “Bebek” yazıyor.

Arkadaşımla birbirimize baktık ve atladık otobüse ve “Bebek”. İndiğimizde değdi dedik, iyi ki gelmişiz, evdekiler kızıp köpürecekmiş ne gam.

Karnımız acıkmıştı, simit alıp o boğazın mavi sularına karşı yedik afiyetle. O gün yediğim o simitin tadını da, o yaşta yaşadığım huzurlu mutluluğu da hiç unutmadım. Ne zaman “Bebek” semtinin adı geçse yüzüme kocaman bir gülümseme yayılır…

Ergun KIRLIKOVALI

BABAM (1911-1973) DAHA BIR YASINDA BEBEK IKEN Balkan savaslari sirasinda koyunden kurtulabilen tek insan oluyor ve yetisenler tarafindan trene atilip Istanbul’a kaciriliyor. Orada Bebek’te Dar-ul-eytam’a (yani yetimler evine) yerlestiriliyor. Iste bu Dar-ul-eytam Bebek’in neresindedir? Ona ne olmustur? Yandi mi? Coktu mu? Satildi mi? ne oldu? Buradaki belgelere ne oldu? Fotograflari olan var mi? Bu siteye asabilir mi?

    Admin

    Ergun Bey,açıkçası yorumunuzu okuyana kadar Darüleytam’lar hakkında pek bir bilgimiz yoktu. Yazdıklarınızı okuduktan sonra araştırmaya başladık ve bu konu hakkında Hakan AYTEKİN tarafından yazılmış bir yüksek lisans tezini bulduk. Biz bu tezi, özellikle de ikinci bölümünü birçok açıdan faydalı bulduk. Birkaç saat öncesine kadar daha önce belirttiğimiz gibi pek bir bilgi sahibi değilken,şimdi teze konu olan olaylar hakkında gözlerimiz dolarak konuşmaktayız. Bu teze aşağıda linkini vereceğimiz siteden ulaşabilirsiniz.

    Birde belirtmek isteriz ki Bebek semtinde 2 tane Darüleytam varmış.Bunlardan Bebek Darüleytam’ı diye adlandırılanı sadece kız çocukları kabul eden bir kurummuş. İkamet ettikleri Bebek Yalısı’nı ise Sait Halim Paşa kuruma bağışlamış. Bu Darüleytam’ın hizmete açılan ilk Darüleytam olduğunu da belirtmeliyiz. Bebek’de bulunan diğer Darüleytam ise yanlış okumadıysam Bebek İnas Sanayi Şubesi.Belirttiğimiz tezde bu kurumlarda kaç kişinin çalıştığı dahi yazmaktadır. O kadar enteresan detaylar var ki bu tezde,aynı zamanda çok da hazin.

    Umarım yazdıklarımızın ve bu tezin size bir faydası olur. Bizde bundan sonraki araştırmalarımızda, bu kurumla ilgili yeni bilgiler bulursak; özellikle de fotoğraflar, siteye aktaracağız.

    http://www.belgeler.com/blg/15hr/1914-1924-yillari-arasinda-korunmaya-muhtac-cocuklar-ve-egitimleri-the-children-in-need-of-help-and-their-education-between-1914-1924

Nil

Fotograflara, bilgilere, butun detaylara hayran oldum, elinize, emeginize saglik. Hele de Daruleytam konusunu titizlikle arastirmaniz.. Bravo!
benim de gencligim Arnavutkoy’de gecti, tabii hafta sonlari ille de Bebek! Bebek gazinosu, Bebek Otel, tabii ki Bebek kahve, Ozsut, hatta yarisi disarida kalmis bir otobusun dekor oldugu Bus Stop (adini dogru hatirliyorum umarim)… anilar…

Aydın Şeren

Özellikle denizden karaya doğru çekilmiş fotoğraflarla ilgileniyorum. Geçmiş yıllara ait Bebek ile ilgili fotoğrafları bulabileceğim bir kaynak biliyor musunuz acaba? Yardımcı olursanız memnun olurum.

Teşekkürler.

Genç Köylü

Benim babam (1911-1993) ve amcam da (1909-2003) babaları şehit düştüğü için Daday’dan (Kastamonu) Bebek Darüleytamına getirilmişler. Darüleytamın nerede olduğunu bilmiyoruz.
Bizim nüfus kütüğümüz ilçe Beşiktaş, mahalle-köy Bebek. Eski, çok yapraklı nüfus kağıtlarında ‘Bebek Darüleytam Mektebi’ yazardı.
Babamızın Daday’daki ailesi ile nüfus kütüğünde bir bilgi yok. Beşiktaş Nüfus Müdürlüğü, Darüleytamın bütün çocuklarının hep birlikte kütüğe geçirilmiş olduğunu, ve Beşiktaş’taki kayıtlardan çocukların aileleri ile bilgi edinilemeyeğini söylemişti.
Araştırmaya devam ediyoruz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir