degisti.com

zamanla her şey değişir…

Archives Temmuz 2012

Ahmet Fethi Paşa Yalısı – Fethi Ahmet Paşa Yalısı – Pembe Yalı – Mocan Yalısı

 

Ahmet Fethi Paşa Yalısı-Fethi Ahmet Paşa Yalısı -Pembe Yalı- Mocan Yalısı, Üsküdar (http://www.degisti.com/index.php/archives/1085) ile Kuzguncuk (http://www.degisti.com/index.php/archives/5771) arasında, Paşa Limanı Caddesi üzerinde yer alır. Yalının ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı konusunda kesin bir bilgi bulunmamakla beraber, XIX. yüzyılda Fethi Ahmet Paşa’nın mülkiyetinde olduğu bilinmektedir.

Fethi Ahmet Paşa yalıyı, kim olduğu konusunda kaynaklarda herhangi bir bilgiye rastlanmayan İsmet Bey isimli bir kişiden satın almıştır. Salah Birsel “Sergüzest-i Nono Bey ve Elmas Boğaziçi” isimli eserinde, Ahmet Fethi Paşa’nın yalıyı Mihrimah Sultan’ın torunlarından birinin kocası olan bir şeyhülislamdan aldığını yazmıştır. Buna dayanılarak yalının XVIII. yüzyılın sonlarında yapıldığı tahmin edilmektedir.

Read More

Kadıköy Yeldeğirmeni

Yeldeğirmeni semti, Kadıköy’de (http://www.degisti.com/index.php/archives/524), Haydarpaşa Koyu’nun karşısında, Kadıköy İskelesi’nin (http://www.degisti.com/index.php/archives/8334) kuzeyindeki yamaç üzerinde yer alır.

Kuzeyi ve doğusu Haydarpaşa Garı’nda(http://www.degisti.com/index.php/archives/1046) biten Anadolu Demiryolu, güneyi Recaizade Sokağı, batısı ise Kadıköy Rıhtım Caddesi ile çevrili olan semt, denize dik açı ile uzanan eğimli yamaçlar üzerindeki sokaklar ve bu sokakların kesişme noktalarındaki meydanlardan oluşmaktadır.

Read More

Beykoz Kasrı – Beykoz Mecidiye Kasrı

Beykoz Kasrı ya da Beykoz Mecidiye Kasrı Beykoz’da(http://www.degisti.com/index.php/archives/337), Hünkar İskelesi’nin güneyinde, bir zamanlar Yalıköy’e uzanan çayır ile sahil arasında kalan tepecikte yükselmektedir. Kasrın mimarları Nigogos Balyan ve Sarkis Balyan’dır. Mısır Hıdivi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın Abdülmecit’e hizmet ve sadakat arz etmek amacıyla yaptırdığı kasrın inşaasına 1855 yılında başlanmıştır. Yapı, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın oğlu Sait Paşa tarafından on bir yıl sonra 1866 yılında tamamlatılmış ve o sırada tahta geçen Sultan Abdülaziz’e armağan edilmiştir.

Read More

Defterdar İbrahim Paşa Camii – Defterdarburnu Mesciti – İhmal Paşa Camii

Defterdar İbrahim Paşa Camii, Ortaköy ile Kuruçeşme arasında, Defterdarburnu’nda, deniz kenarında yer alır. Cami, banisi Defterdar İbrahim Paşa’nın adıyla anıldığı gibi “Defterdarburnu Mesciti” ve “İhmal Paşa Camii” olarak da bilinmektedir. 1661’de inşaa edilmiştir.

Merdivenli bir yoldan inilen caminin biri yukarıda; merdivenli yolun üzerinde, diğeri aşağıda; deniz kıyısında (kıble yönünde)olmak üzere iki kapısı vardır. Yukarıdaki kapıdan, abdest alma yerleri ve tuvaletlerin bulunduğu taşlığa, taşlıktan açılan bir kapıdandan da enlemesine dikdörtgen planlı son cemaat yerine girilir.

Read More

Avrupa Pasajı – Aynalı Pasaj

Avrupa Pasajı, Beyoğlu’nda, Meşrutiyet   Caddesi ile Sahne sokağı arasında yer alır. “Aynalı Pasaj” olarak da bilinmektedir. 1874’de, Ohing adlı bir Ermeni tarafından Mimar Domenico Pulgher’e yaptırılmıştır.

O zamanlar Naum Tiyatrosu (http://www.degisti.com/index.php/archives/7945)‘unun bulunduğu arazi de dahil olmak üzere İngiliz Sarayı’na kadar uzanan geniş alan ‘‘Jardin des Fleurs’’ adıyla tanınıyordu. 1856 yılında Louis Soullier burada kendi adına kurduğu sirkte gösteriler yapmış, 1861 yılında ise arazinin gerçek sahibi Mr. Scribe “Jardin des Fleurs’’ adını verdiği tiyatrosunu açmıştır. 5 Haziran 1870’de çıkan Beyoğlu yangınında tamamen yanan tiyatronun yerine Mr. Scribe bugünkü ünlü ‘‘Avrupa Pasajı’’nı yaptırmıştır.

Read More

Hasip Paşa Yalısı

Hasip Paşa Yalısı, Beylerbeyi(http://www.degisti.com/index.php/archives/1196) ile Çengelköy(http://www.degisti.com/index.php/archives/4037) arasında, Yalıboyu Caddesi üzerinde yer alır. İlk inşaası II.Mahmut devrinde gerçekleşen yapının bugünkü binası ise XIX. yüzyılın başlarında, vakıf gelirlerinden sorumlu Mehmet Emin Efendi’nin oğlu Mehmet Hasip Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimarının kim olduğu bilinmese de İtalyan olduğu tahmin edilmektedir. Yalı 900 m2’lik bir alanda, Neo-barok/Türk-Ampir üslubunda, iki katlı olarak yapılmıştır.

Hasip Paşa’nın ismi tarihte ilk kez Sultan II. Mahmut’un Tophane’de yaptırdığı Nusretiye Camii’nin(http://www.degisti.com/index.php/archives/629) bina emininin yanında katip oluşu ile geçer. Nusretiye Camii’nin tamamlanmasından sonra buradaki başarısı sarayın dikkatini çekmiş ve kendisine Haceganlık rütbesi verilmiştir. Ardından Darphane Defterdarı ve Evkaf Nazırı olmuş, bu arada Müşir payesi ile onurlandırılmıştır. Tarihi kaynaklar Hasip Paşa’nın beş defa Evkaf Nazırı, iki defa Maliye Nazırı olduğunu ve 1870 yılında Şeyhülislam iken öldüğünden söz eder. Paşanın mezarı Üsküdar’da Selimiye Camii haziresindedir.

Read More

Fener

Fener, Haliç’in(http://www.degisti.com/index.php/archives/5934) batı yakasında yer alan semtlerden biridir. Kuzeybatısında Balat, batısında ve güneybatısında Fatih, güneyinde Ayakapı ile çevrilidir. Fener’ in en önemli ulaşım aksı; Haliç’in batı kıyısında, Haliç Köprüsü’nden başlayarak kıyıya paralel uzanan ve Fener- Eminönü bağlantısını sağlayan ve kıyının Fener bölümünde Mürsel Paşa Caddesi adını alan Abdülezel Paşa Caddesi’dir. Semt, Abdi Subaşı, Tahta Minare ve Tevk-i Cafer mahallerinden oluşmaktadır.

Yerleşimin Osmanlı İmparatorluğu dönemi öncesinde “Fanarion” adını taşıması, Haliç kıyılarının en önemli deniz fenerinin burada bulunmasından kaynaklanmaktadır. O zamanlar Fener’e  bölgedeki deniz surları üzerinde yer alan Fener Kapısı’ndan girilirmiş. Geçmişte “Porta Phari” ve ” Porta del Pharo”  gibi adlarla anılan Fener Kapısı’nın bugün Sveti Stefan Kilisesi’nin(http://www.degisti.com/index.php/archives/6144) bulunduğu noktaya rastladığı tahmin edilmektedir.

Read More