degisti.com

zamanla her şey değişir…

Eski Tarabya Tokatlıyan Oteli (Tokatlian THERAPIA)-Konak Otel-Büyük Tarabya Oteli (Grand Tarabya Hotel)

Eski Tarabya Tokatlıyan Oteli (Tokatlian THERAPIA)-Konak Otel-Büyük Tarabya Oteli (Grand Tarabya Hotel)

Eskiden, Tarabya Koyu’nun  kuzey  uç bölgesinde, bugünkü Tarabya Oteli’nin bulunduğu yerde yükselen Tokatlıyan Oteli (Tokatlian THERAPIA), Beyoğlu’ndaki  ünlü Tokatlıyan Oteli’nin yazlık kısmı olarak yapılmıştır. 1900’lü yılların başlarında, mimar Alexandre Vallaury tarafından Tarabya’daki Petala Oteli’nin yerine yapıldığıtahmin edilen Tarabya Tokatlıyan Oteli’nin sahipleri, Tokat’dan İstanbul’a göçen Ermeni bir aile olan Tokatlıyan’lardır.

Beyoğlu Tokatlıyan Oteli, 19.yüzyılda, İstiklal Caddesi üzerinde inşaa edilmiştir. Uzun süre İstanbul sosyetesinin rağbet ettiği mekanlardan biri olmuş, 1950’lerde yerine iş hanı yapılmak üzere yıkılmıştır.Tarabya Tokatlıyan, ahşap olarak, zemini dahil beş katlı, sağ ve sol kanatlı, saçaklı, barok eğilimli bir üslupta inşaa edilmiştir. 1914 yıllarında,  otelin 120 yataklı olduğu  ve İstanbul’da elektrik ile aydınlatılan ender yapılardan biri olduğu belirtilmektedir.

1919 yılında, Mıgırdıç Tokatlıyan, işletmeyi Sırp kökenli Medoviç adlı damadına  devretmiş, evlatlığı ve damadı yaşlı Mıgırdıç’a işten el çektirtip; O’nu Fransa’nın Nice şehrine yerleştirmişler ve burada maddi sıkıntılar içinde ölmesine neden olmuşlardır. Sümer Palas Oteli’nin 1940’lardan sonra kapatılmasıyla, Tokatlıyan Oteli Tarabya’nın tek oteli olarak kalmış, 2.Dünya Savaşı’ndan sonra ise el değiştirmiştir. Otel, İbrahim Gültan tarafından satın alındıktan sonra Konak Oteli adını almış, binayı yıkıp yeniden yapmak isteyen  İbrahim Gültan,  gerekli izni alamamıştır. Konak Otel 19 Nisan 1954 günü çıkan bir  yangınla tamamen kül olmuştur. Otelin kasten  sahibi tarafından yakıldığı iddiaları, uzun süre kamuoyunu  meşgul etmiştir. Fakat Otelin müdürlüğünü yapmış olan Andon Sarıyan’ın söylediğine göre, otel yanmadan önce  büyük bir tadilat geçirmiş, tepeden tırnağa yenilenmiştir. Bu sebeple, İbrahim Gültan’la ilgili iddialar  pek gerçekçi değildir.

Bir kaç sene sonra,  yanan otelin yerine, arazisi  satın almalarla genişletilerek, Emekli Sandığı’nın Büyük Tarabya Oteli (Grand Tarabya Hotel) inşaa edilmiştir. 1957 – 1965 yılları arasında yapılıp, 1966′ da hizmete açılan Büyük Tarabya Oteli’ nin projesi Mimar Kadri Erdoğan’ a aittir. Bu proje dışında, mimarın literatürde başka bir eserine de rastlanmamaktadır.Tarabya Oteli, Hilton ve Divan  otellerinden sonra, Türkiye’nin üçüncü 5 yıldızlı oteli olarak hizmete girmiştir. Yapı, kendi içinde başarılı bir tasarıma sahip olsa da, bulunduğu noktaya ve Boğaziçi’ nin topografyasına uyumsuzluğuyla, yapıldığı dönemden itibaren tartışma konusu olmuştur. İstanbul cemiyet hayatında önemli bir yer edinen Büyük Tarabya Oteli, birçok Yeşilçam filmine de ev sahipliği yapmıştır.

2002 yılında otelin işletmesini devralan Millenium & Copthorne Oteller Grubu, eşyaları yenileyeceği için otelin duvar ve tavan lambrilerinden, yangın çıkışını gösteren levhalarına kadar tüm mallarını açık artırma yoluyla satışa çıkarmıştır.

Büyük Tarabya Oteli 30 Haziran 2002’de onarım görmek üzere kapatılmıştır. Otelin bir yıl süren  sismik izolasyon çalışması, Bolu Tüneli ve Atatürk Havalimanı’nın da güçlendirmesini yapan DOKA Endüstri tarafından gerçekleştirilmiştir. 5 Nisan 2006 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki Büyük Tarabya Oteli için yapılan ihalede,en yüksek teklifi 145,3 milyon dolarla süpriz bir şekilde Bayraktarlar Holding vermiş ve otelin yeni sahibi olmuştur.  Yeni Grand Tarabya Oteli’nin mimari projesini, Tabanlıoğlu Şirketi yönetmektedir. Murat Tabanlıoğlu, oteli 1960’ların ruhunu kaybetmeden ama günümüzün teknolojisini de kullanarak, projelendirdiklerini açıklamıştır. Otelin 2011 yazında  açılması beklenmektedir…

The Grand Tarabya, kapsamlı bir restorasyon ve renovasyon süreci sonrasında Şubat 2013’de 168 delüx odası, 80 süiti, ve 1 kral dairesi ile açılmıştır.

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

7 comments

gülenay ilunt

Filizcim ellerinize sağlık harika olmuş.Özellikle eski fotoğraflar çok güzel.Keşke bugünkü otel yerine ilk resimdeki yapı, günümüze kadar muhafaza edilebilseymiş ,boğazın anbiyansına daha uygun ve daha görkemli bir yapı olarak muhteşem görünürdü eminim…

SAFFET TONGUÇ

Merhaba,

Boğaz ile ilgili yazdığım bir kitapta yalıların eski fotoğraflarını kullanmak istiyorum. Yardımcı olabilir misiniz? Selamlarımla. Saffet Tonguç

Admin: Merhaba Saffet Bey,elimizden geldiğince yardımcı olmak isteriz tabii ki. Bu konuda sizinle e-posta yoluyla iletişim kuracağız. İyi çalışmalar…

serkan kaya

Merhaba..Bilgileri kopyaladığınız kaynakları da zikrederseniz emeğe de saygı göstermiş olursunuz…
Kolay gelsin size..
Serkan KAYA

Admin

Merhabalar

Sitemizi oluşturmaya başladığımız ilk zamanlar, HAKKINDA kısmında genel olarak yararlandığımız kaynakları belirttik. Daha sonra kaynakları her madde altına detaylıca vermeye başladık. Bu madde de ilk yazdığımız maddelerden biri. Bu sebeple altında kaynakça yok. Emeğe saygı diyorsunuz da, keşke herkes bizim kadar emeğe saygılı olsa. Yüzlerce makalemiz var, hiçbir site bizim kadar link ve kaynakça belirtmiyordur. Size de kolay gelsin…

nihat

Merhabalar,
Yaptığınız çalışma için size teşekkür ediyor ve tebriklerimi sunuyorum.1973 yılından itibaren çeşitli kadamelerde görev almış ve enson Genel Müdürlüğü’nü yapmış biri olarak; yanlış bir takım bilgiler yayarak yandaşlara satışı sağlanmıştır.Görevde bulunduğum ve yetkili olduğum dönem içinde şaibeli yapılan üç ihaleyi iptal ettirdim.Ancak daha fazlasına gücüm yetmedi ve beni harcamak içinde her türlü entrikayı oynadılar. Ne yazık ki bedelinin çok altında bir fiata otel satıldı.Şunu da belirtmek isterim; özelleştirmeye karşı değilim,Devlette işletmecilik yapmak çok zor.Ancak yöntemlere karşıyım.Aynı konular,İstanbul Hilton,Büyük Efes Oteli ve diğer dört otel içinde geçerlidir.Sizden sadece ricam zarar ettiği için satıldığını yazmayınız. Teşekkürler,Sevgi ve saygılar.

celal açar

1954 yıllarıydı 15 yaşındaydım tarabya otelinde
yangın çıktı, üst katlardan başladı istinyeden
deniz itfaiyesi geldi , maalesf su tazyiki azdı,
üst katlara yetişmiyordu ,beklenildi ahşap bina suyun erişebildiği seviyeye kadar yandı.

ahmet

yeni hali: mükemmel çirkin bir yapı

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir