degisti.com

zamanla her şey değişir…

Beylerbeyi Camii

Beylerbeyi Camii

Beylerbeyi_Camii_19._yy_Istanbul

 Beylerbeyi Cami ya da diğer bilinen adıyla, Hamid-i Evvel Camii, Beylerbeyi(http://www.degisti.com/index.php/archives/1196)’nde, Beylerbeyi İskelesi yanında yer alır. Daha önceleri burada yükselen İstavroz Sarayı 18 yy.ın ortalarında yıkılmış, I Ahmet’in İstavroz Sarayı’na taşıdığı Hırka-ı Şerif dairesinin bulunduğu yere bu camii inşaa edilmiştir.

3 Nisan 1777 tarihinde yapımına başlanan cami,15 Ağustos 1778’de tamamlanmıştır. Yapı, I Abdülhamit tarafından, annesi Rabia Sermi Sultan’ın anısına,dönemin Baş Mimarı Mehmet Tahir Ağa’ya yaptırılmıştır. Bina emini ise Şehremini Hafız el – Hac Mustafa Efendi’dir. Barok üslupta, kesme taştan inşa edilmiş caminin, ana mekanı 14.60×14.60m boyutlarındadır.

beylerbeyi_camii_eski

Cami, merkezi tek kubbeli, mihrap üstü yarım bir kubbe ile vurgulanmış, sekizgen tabana oturan bir yapıdır. İki kasnağa oturtulmuş kubbenin, üsteki kasnağın çevresini dolanan yirmi penceresi vardır. Yapıda, sivri, yuvarlak, “S” ve “C” kıvrımlı dört farklı kemer kullanılmıştır. Caminin iç mekanı, kalem işleri ve çinilerle tezyin edilmiştir.

II. Mahmut zamanında,1810-1811 yıllarında, Beylerbeyi Camii’nin son cemaat yeri değiştirilmiş; cami minaresi yıktırılıp, yerine iki yeni minare yapılmıştır. II. Mahmut ayrıca, muvakkithaneyi ve kıyı tarafındaki çeşmeyi de komplekse dahil etmiştir.

1969 yılındaki yangından sonra kapsamlı bir onarım geçiren yapı, 13 Mart 1983 tarihinde bitişiğinde bulunan İsmail Paşa yalısında çıkan yangında zarar görmüş ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek, 29 Mayıs 1983’de tekrar ibadete açılmıştır. 

beylerbeyi_camii_mayis2012_

beylerbeyi_camii

 

 

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

One comment

ayfer

Bu yıl izlediğim Zırhlı Kurt adlı tiyatro oyununda dikkatimi çeken Osmanlı Padişahları’nın Haseki’lerinin(gözde cariye) neredeyse hepsinin devşirme olmasıydı. Tek tek bu cariyelerin isimleri veriliyordu oyunda.

Rabia Sermi Sultan’da Fransız asıllıydı ve gerçek adı Ida’ydı.1714 yılında III. Ahmet’in eşi oldu. 1732’de öldüğünde 34 yaşındaydı oğlu I.Abdülhamit ise 7.

Ne 42 yıl sonra tahta çıkan oğlunun saltanatını ne de kendi adına yapılan bu camiyi görebildi Rabia Sermi Sultan…

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir