degisti.com

zamanla her şey değişir…

Mecidiyeköy

Mecidiyeköy

Mecidiyeköy,Şişli(http://www.degisti.com/index.php/archives/15379) ilçesinin en büyük semtidir.Güneyde Fulya mahallesi,kuzeyde Gültepe,doğuda Esentepe,batıda Kuştepe ile çevrelenmiş olan Mecidiyeköy’ün, adı Abdülmecit Han‘dan gelmektedir.

Abdülmecit döneminde(1839-1861),muhacirlere burada toprak verilmesiyle, Mecidiyeköy yerleşim bölgesi niteliği kazanmıştır.1950 yıllarına kadar daha çok dut bahçeleriyle dolu olan Mecidiyeköy, 1950’lerden sonra hızla iskana açılmış ve kentin en yoğun konut, iş ve trafik merkezlerinden biri haline gelmiştir. 1970’lerde hızlı bir yapılaşma sonucu bir uçtan  Levent’le(http://www.degisti.com/index.php/archives/7832), bir uçtan Şişli’yle birleşen Mecidiyeköy,Boğaziçi Köprüsü’nün ve çevre yollarının buradan geçmesiyle ulaşım açısından da önemli bir nokta olmuştur.

Neredeyse hergün bir alışveriş merkezinin açıldığı İstanbul’da Cevahir,Astoria ve Profilo alışveriş merkezleri, Mecidiyeköy’de yer almaktadır. Ayrıca bu yıl içinde Trump Towers’ın da hizmete girmesi beklenmektedir. Bugün Maslak ve Levent kadar önemli bir finans ve iş merkezi olan Mecidiyeköy, aynı zamanda Avrupa yakasının en çok bilgisayar şirketine sahip olan semtlerindendir.

mecidiyekoy_eski

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

12 comments

ayfer

Abdülmecit döneminde buraların dutları çok meşhurmuş ve özel olarak dut yemeye gelirmiş insanlar. Ayrıca serin havası ve toprak tipinden dolayı en güzel karanfiller burada yetiştirilmiş ve bu tarlalarda çok ünlüymüş.

    Admin

    Ayfercim, biz çocukluğumuzdan beri buradan her geçişimizde, uzun yıllar öncesine ait bir olayı hatırlarız.

    Anneannemin babası, bugün Mecidiyeköy Tekel’in bulunduğu araziyi satın alacakmış. O zaman buraları sadece dutlukmuş, kışları çok sert geçermiş. Hatta kurtlar inermiş buralara. Şimdi bize bunlar şehir efsanesi gibi geliyor ama biz bu olayı kaç nesildir dinleriz aile büyüklerimizden. Düşün ki kurtlar iniyor, kim gelir buraya diyerek araziyi almaktan vazgeçmişler. Daha da ilginci; İstanbul’da arabaların parmakla işaret edildiği o dönemde, bu araziye verecekleri parayla gıcır gıcır bir otomobil almışlar.

    Mecidiyeköy’ün göbeğinde yer alan bir noktanın, geçmişte böyle olması bize tuhaf geliyor ama neler görmüş bizden öncekiler neler… Bizde hergün rezidansların, AVM lerin inşaasını görüyoruz. Kimbilir İstanbul daha ne değişikliklere gebe…

      ayfer

      O günleri bir masal gibi dinliyoruz, okuyoruz. Yaşamış olmayı isterdim ya da en azından bir parça o günlerden bugünlere yaşatılanlar kalsaydı, kalabilseydi. İstanbul’un her bir yanı bina, bina. Yetmedi İstanbul’un dışını da sardı inşaat. Her geçen gün daha zor nefes alıyoruz ama kimse farkında değil. Yine de seviyorum ben bu şehri. Elimizde kalanların kıymetini bilelim bu bile yeter aslında…

Mustafa TATLICI

Sayın okurlar.
Mecidiyeköy benim istanbul anılarımın başlangıcıdır. 2. resmin olduğu yer gayrettepe
dir. 1954 senesinde İstanbul Vali ve belediye başkanı olan rahmetli ord prof Dr Fahrettin GÖKAY gayrettepede m ist metrosunun temelini atmıştır, ne yazıkki elli sene sonra 2004 senesinde gerçek ist metrosu inşaatına başlanabilmiştir, ve hızla inşaatı devam etmektedir.
İstanbul ulaşım sektöründe, 1956 ile 1986 arası 30 sene hizmet veren bir kişi olarak
gelişmeleri yakından takip ediyorum. 1964 65 ve 66 senelerinde avrupanın mükemmelliğini görüp sorgulayabilen bir görüş sahibi olarak bu günlerin değerini ve yapılabilecek projeleri gördükçe mutluluğum yüceliyor.
Bana bu bilgi sitesini bildiren arkadaşımada selam ve sevgilerimi sunarım.
İst anılarımızı vs paylaşabileceğimizi ümit ediyorum.
Saygılarımla mustafatatlici@yahoo.com 0535 3483816

    Admin

    Mustafa Bey,
    Öncelikle bizlerle paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederiz. Doğduğumuz büyüdüğümüz bu şehre aşığız biz. Sitemizi oluştururken de bunu temel aldık. Bizim gibi İstanbul sevdalılarına; bu şehri gerçekten tanımak isteyenlere, bakmaktan ziyade görebilenlere seslenmek amacımız.

    İstanbul’a ilgi duyanlar için yapıları “Bazı Tarihi Eserlerin Dünü ve Bugünü”, semtleri ise “Genel Olarak İstanbul’un Değişen Yüzü” başlığı altında alfabetik olarak listeledik.

    Arzu ederiz ki, sitemizi ziyaret eden herkes tıpkı sizin gibi anılarını bizlerle burada paylaşsın. Saygılarımızla…

      mustafa tatlici

      Sayın admin.
      Düşüncelerinizin ve uyguladıklarınızın mükemmelliğini takdir ediyorum.
      Bu çalışmalarınıza destek olma gayreti ile bütün dostlarıma tavsiye ediyorum.
      İstanbul hayranlarının desteği ile popüler bir site olacağından kuşkum yok.
      Başarılarınızın devamını dilerim.
      Saygılarımla.

Süheyl Açıkel

Bu sitede şehir efsanesinden bahseden kişilere ben çocuklığumun Mecidiyeköy’ünden hatırladıklarımı aktarayım.

1950 yılında 2 yaşındayken Zincirlikuyu’daki kooperatif evimize taşındık. O çevrenin ayazı hakikaten kışları bizi dondurur, taşkömürü
yakılan evimizin odasına sığınırdık. Tuvalete gitmek sanki bir işkenceydi.1954 yılı kışında yollar kapanmış,okullar bir süre tatil olmuştu. Mediyeköy dutlukları bizim Zincirlikuyu’ya kadar uzanırdı.
Dut satıcıları gelir ağaçlardan dut toplarlardı.
Belediye otobüsleri Gayrettepe’ye kadar, tramvay Şişli’ye kadar işlerdi.
Kümeslerimize kurt değil ama sansar dadanırdı, bazen horozumuzu kan revan içinde bulurduk. Kümes bağırtılarına yardıma koşulurdu.
Bugün Esentepe Mahallesinin bulunduğu alan Roman (ogünkü adıyla Çingene) mahallesiydi. Yollarda herbulduğu faydalı şeyi ve yeşilliklrden çapayla çıkardığı ”şevketi bostan”vs. gibi otları
sırtındaki küfesine atan çingenelerden ben çok korkardım. Zira ailem,
uzaklaşma seni kaçırırlar diye bu küfelilerle korkuturdu.
Zincirlikuyu’da girişi birçok Türk filmine sahne olmuş Necip İpar’ın Puro&Fay Fabrikasının köpüklü,asitli suları Kağıtane (o zamanki deyişle Kahtane) deresinin başlangıcıydı ve bu dere Haliç Kağıtane’ye kadar akardı. 7-8 yaşlarında bu dere boyunca uzunca bir yürüyüş yaptığımızı hatırlıyorum. Mecidiyeköy eteklerinde derenin kuzey yakası dutluk,güney yakası ise derekenarına kurulmuş gecekondularla doluydu. Bu dere çevresinde cıvıl cıvıl ,küçücük bahçelerin içinde sürdürülen bir yaşamla karşılaşmıştım.
Sonraları, 60’lı yıllarda olacak, Meciyeköy’e Ali Sami Yen Stadı yapıldı ve açılış maçı olan Türkiye Bulgaristan maçına gitmiştik. O kadar ölçüsüz bilet satılmış ki, üzerimizdeki açık tribündekiler arkadan gelen baskıya dayanamayıp sapır sapır aşaşıya döküldüler, stad yıkılıyor diye hepimiz sahaya fırladık. Ortalık sakinleştikten sonra maçı ben taç çizgisinin hemen yanından seyretmiştim; bugün bu olay olsa maç kesin iptal edilirdi.
O yıllarda Mecidiyeköy çevrenin sanayi ve alış-veriş merkezi oldu.
Karakolu ve Komiseri Cevat kanunsuzlara göz açtırmazdı.Çevrede herkesi
tanırdı. Ayrıca yazlık sinemaları ünlüydü, yaz gecelerimizin en renkli köşeleriydi…Mecidiyeköy yükseldikçe eski samimiyeti kayboldu gitti,
adeta bir apartman tarlası oldu…Sanırım eski Mecidiyeköylü’lere biraz nostalji yaşatmışımdır. Sevgiyle kalınız.

melek kirgezer demirel

sevgili doslar
ben 1954 doğmluyum.benim annem 1936 babam1934 meçidiyeköyde dogmuşlar dedelerimin yaşadıgı ev meçidiyeköyün ondordüncü hanesiymiş. ailemin ve benim gençliyim orda geçti.çok deyişmesine ramen oradan gecerken acaba tanıdık birini görebilirmiyim diyi etrafa bakarım. ama yok.

deniz işcen

Sevgili Mecidiyeköy Dostları,
Mecidiyeköy hakkında hazırladığım kitap için anılara ve daha fazla bilgiye ihtiyacım var, yardımcı olmak ister misiniz ?

Dr.Deniz İşcen

    EREN TAN

    öncelikle kitabınız için tebrik ederim, yaklaşık bir sene daha geç kalmış olsanız bu ismi ben kullanmış olacaktım, yüksek lisans öğrencisiyim ve tezimi bu bölge üzerine yazıyorum. size ulaşabilmem ve sizin bana yardımcı olmanız mümkün olursa çok sevinirim. Yardımlarınızı esirgememenizi umarım.
    EREN TAN

Mecidiyeköylü

Benim dedem 1957’de gelmişler mecidiyeköye.o zamanlar gerçekten de köymüş akşamları sokağa çıkmaya korkarlarmış

Nesrin Cengiz

Bende doğma büyüme Mecidiyeköylüyüm 1955 doğumlu, o güzel günleri yaşamış olmanın mutluluğu içindeyim, her zaman özlemle çocukluk günlerim anıyorum.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir