degisti.com

zamanla her şey değişir…

Bahriyeli Sedat Bey Yalısı- Işıklıoğlu Yalısı

Bahriyeli Sedat Bey Yalısı- Işıklıoğlu Yalısı

Bahriyeli Sedat Bey Yalısı, Anadoluhisarı’nda(http://www.degisti.com/index.php/archives/15495) Körfez Caddesi üzerinde yer alır. 1900’lerin başında, Bahriyeli Sedat Bey’in dedesi Mustafa Reşit Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bahçesinde yetişen manolyalardan dolayı “Manolya Yalısı” olarak da bilinen yalı, subasman katı üzerinde iki katlıdır.

Yalı, ahşap/bağdadi, Neo-barok üslupta, haremlik-selamlık olmak üzere iki bölüm halinde inşaa edilmiştir. Kuzey bölümü yani Selamlık bölümü(Bahriyeli Sedat Bey/Rasim Öney Yalısı), 1904’de yapılmıştır. Güney bölümü yani Harem bölümü Tevfik Bey/Işıklıoğlu Yalısı olarak da bilinir.

Bahriyeli Sedat Bey Yalısı, 1992 yılında ekonomik nedenlerden dolayı, Abdülhamit’in Hünkar İmamı olan Mehmet Niyazi Araz’ın torunları Bülent ve Edip Işıklıoğlu tarafından satılmıştır.

Behçet Ünsal yalı ile ilgili şunları der: “…Bu dönemdeki yalılara, Avrupa’da modası geçmekte olan, eklektik stil uygulanmaktadır. Ve planları Türk yalısı klasik düzenlidir; ama elevasyonda Avrupa modası sürmektedir…Yalıda uygulanan tarz acemice bir batı modeli taklididir. Nitekim kolonlar zayıf ve detaylar kaba durmaktadır. Esasta taş yapı elemanlarının burada ahşaba dönüştürülmesinden uyumsuz görünümlerini gözlemekteyiz. Buna yarı yuvarlak kemerler ve pencere alınlıkları da katılınca, özellikle deniz cephesinde, disproporsiyon daha da göze batmaktadır. Elevasyonlardaki bu Avrupai oluşum yanında yalı planı yerli kalmaktadır. Plnda harem-selamlık aynı nivolarda ve iki katta olup odalar orta sofa üzerinde. Yalnız giriş katında ortadan bir koridor ve üst katta, denize dikey derin bir salon ayrım yapmaktadır.Bu salonun her iki cephesinde de içerlek birer balkona yer verilmiştir.Bu orta motif aksında plan ve cephe simetrik işlenmiştir…”

Bahriyeli Sedat Bey Yalısı yakın bir zamanda restore edildiğinden dolayı, bugün Boğaziçi’nin(http://www.degisti.com/index.php/archives/511) iyi durumdaki yalılarından biridir.

Bahriyeli_Sedat_Bey_Yalisi_25_Nisan_2012

Bahriyeli_Sedat_Bey_Yalisi_Isiklioglu_Yalisi

bahriyeli_sedat_bey_yalisi

 

 

Kaynakça:

O.Erdenen, Boğaziçi Sahilhaneleri I Anadolu Yakası, Kültür A.Ş, İstanbul 2006,s.155-158

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir