degisti.com

zamanla her şey değişir…

Kandilli

Kandilli

Kandilli, İstanbul Boğazı’nın(http://www.degisti.com/index.php/archives/511) Anadolu yakasında, Üsküdar(http://www.degisti.com/index.php/archives/1085) ilçesine bağlı bir semttir. Anadoluhisarı ile Vaniköy arasında yer alır. Yerleşim, eski yıllarda çok değerli yazma kumaşları ile ünlü bir yöreymiş.

Bir rivayete göre semtin ismi, IV.Murat’ın Revan Seferi’nden dönüşünde,Kandilli’de yer alan köşklerden birinde bir şehzadenin doğması sebebiyle burada tertip edilen ve yedi gün süren kandil donanmasından gelmektedir. Bölgenin Osmanlı İmparatorluğu döneminden önceki ismi ise “Naple” idi.

Osmanlı padişahlarının önem verdiği bir yerleşim olan Kandilli,daha sonraları İngiliz ve Fransızların ikamet ettikleri bir bölge olmuştur. Sarkis Balyan’ın eseri olan Adile Sutan Sarayı(http://www.degisti.com/index.php/archives/1387), Kandilli’nin en gösterişli yapılarındandır. 1755 tarihli Edip Efendi Yalısı, aynı yüzyıldan Hadi Semi Bey Yalısı, 18.yüzyıla ait Kıbrıslı Yalısı( http://www.degisti.com/index.php/archives/5358 ), 1853 tarihli İsmail Paşa Yalısı, Kandilli’de göze çarpan önemli yalılardır.

İskelesi’ndeki Kandilli Camii 18.yüzyılda I.Mahmut zamanında yaptırılmıştır. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet’in, Fatih Külliyesi dışında İstanbul’da kendi adını verdiği birkaç küçük camiiden biri de, Kandilli Caddsi üzerinde yer alır.

Bugün Kandilli’nin iç taraflarındaki ahşap evler restore edilerek,yerleşimin tarihi dokusu bir nebze olsun korunmuştur. Bu arada Kandilli deyince ilk akla gelen şeylerden biri olan Kandilli Rasathanesi aslında Vaniköy’dedir.

 

 

Kaynakça.

H.Hürel, Semtleri, Mahalleleri, Caddeleri ve Sokaklarıyla A’dan Z’ye İstanbul’un Ansiklopedik Öyküsü, İstanbul:2010, s.427

Bazı siyah beyaz fotoğraflar cengelkoyde.com sitesinden alınmıştır.

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

2 comments

Nazan Karakas

Kandilli”de, Kucuksu’dan ,Kandilli Iskelesi yonune dogru siralarsak:

Kibrisli Yalisi: Bir bolumu halen Kibrisli Ailesine aittir. Bogazda
mulkiyeti ayni ailede kalan nadir yalilardan biridir.
Ismail Pasa Yalisi: 1972 de yanmis ve maalesef yerine yorenin yapisina
hic uymayan bir apartman yapilmistir.
Abut Efendi Yalisi: Su anda Ozdoyuran Yalisi adini almistir.
Kont Ostrorog Yalis:i Rahmi Koc tarafindan satin alinmistir.
Server Pasa Kosku: Kont Ostrorog Yalisinin, Abut Efendi Yalisina bitisik
kisminda yer alan Server Pasa Yalisi yaninca, Server
Pasa’nin torunu olan Ziya Nurizade Songulen yalinin
dag tarafina Bogaz’in meshur koskleri arasinda gos-
terilen bu kosku yaptirmistir. Kosk 1972 senesinde,
Ismail Pasa yalisinda elektrik kontagindan cikan
yanginin buraya sicramasiyla yanmistir. Mulkiyeti
sonraki senelerde,satis yoluyla, el degistirmistir.

Hadi Semi Yalisi Bahcesinde bir ayazma da bulunan yali haremlik ve
selamlik olarak 2 bolumden olusmustur. Yakin tarih
de satis yoluyla el degistirmistir.

Hadi Semi Yalisindan Iskele yonune dogru ,digerlerine gore, daha yakin tarihlerde yapilmis yapilar vardir.


Admin: Nazan Hanım, bahsettiğiniz yalıların birçoğu “İstanbul’daki Bazı Tarihi Eserlerin Dünü Ve Bugünü” kategorimizde detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Bilgilerinize…

Fuat Fahir Okan

Kandilli adı benim çocukluğumda burunda şirketi Hayriye tarafından kandilli iskelesi personeli olarak istihdam edilen görevli tarafından deniz trafiğine gündüzleri kırmızı-yeşil bayrak göstererek trafiğin düzenlenmesini sağlaması ve gece ise aynı işlevi kırmızı-yeşil fenerler göstererek geliş gidişleri ikaz ettiği için burna kandilli denmiş ve semtte o şekilde anılır olmuştur işlev ne kadar eskidir tam bilemiyorum ama şirketi Hayriye kayıtlarından araştırılırsa çıkartılabilinir diye düşünüyorum

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir