degisti.com

zamanla her şey değişir…

Taksim Topçu Kışlası-Halil Paşa Topçu Kışlası-İnönü Gezisi-Taksim Gezi Parkı

Taksim Topçu Kışlası-Halil Paşa Topçu Kışlası-İnönü Gezisi-Taksim Gezi Parkı

Taksim Kışlası, ya da Halil Paşa Topçu Kışlası,1806-1939 yılları arasında, İstanbul Taksim Meydanı’nda, günümüzde Taksim Gezi Parkı’nın olduğu yerde, bulunan yapıdır. 1806 yılında, Sultan  III Selim zamanında, Tophane Müşiri Halil Paşa tarafından yaptırılan kışlanın, mimarı Krikor Balyan’dır.

Osmanlı İmparatorluğu’nda, savaşlarda alınan yenilgiler üzerine, XVII. yüzyıldan itibaren Avrupa örnek alınarak, askeri alanda çeşitli ıslahat çalışmaları yapılmıştır. Islahatlar sonunda savaşlarda başarı sağlanınca da,askeri eğitim veren okulların açılması hız kazanmıştır. 1860-1870 yılları arasında, Osmanlı ordusunun modernleştirilmesi sürecinde önemli bir rol oynayan Taksim Topçu Kışlası da bunlardan biridir.

Osmanlı, Rus ve Hint mimarisi etkili, ihtişamlı bir yapı olan kışla, 1807 Kabakçı İsyanı sırasında tahribata uğramış, Sultan II. Mahmut döneminde onarım görmüştür. Geçirdiği birkaç yangından sonra Sultan Abdülaziz döneminde ana planı korunarak elden geçirilen kışla, orta avlusu, camii, köşe kuleleri, soğan başı kubbeli ve taç kapılı anıtsal giriş kitlesi ve süslemeleri ile ampir etkili bir oryantalist üslup kazanmıştır.

taksim meydani ve topcu kislasi

Kışla, 1860 ve 1870 yıllarında en parlak dönemini yaşadıktan sonra yavaş yavaş önemini yitirmiş, 31 Mart 1908’den sonra ise askeri olmayan amaçlar için kullanılmaya başlanmıştır. İstanbul’un işgal edildiği yıllarda, sömürge bölgelerinden getirilen birliklerin barınağı olarak da kullanılan kışla binası, yıkılmadan önceki yıllarda, Taksim Stadı olarak 18 yıl Türk sporuna hizmet etmiştir. Türkiye Milli Futbol Takımı, ilk resmi futbol maçını Romanya ile, Gezi Parkı (o zamanki adıyla İnönü Gezisi)’nın bugün bulunduğu, bu stadda 26 Ekim 1923′de oynamış, maç 2-2 berabere sonuçlanmıştır. Güreşte ilk milli karşılaşma olan Türkiye-Bulgaristan Şampiyonası, atletizmde ilk milli karşılaşma olan Balkan Atletizm Şampiyonası,bisiklette ilk milli karşılaşma olan Türkiye-Bulgaristan müsabakası ve binicilikte ilk müsabaka olan Türk-Bulgar karşılaşmaları burada yapılmıştır.Türk futbol tarihindeki ilk gece maçı olan,Fenerbahçe-Beyoğluspor arasındaki maç da, bu stad da oynanmıştır.(1933)

Taksim Topçu Kışlası 1940 yılında, dönemin İstanbul Valisi Lütfi Kırdar tarafından, Henri Prost’un hazırladığı imar planı çerçevesinde yıktırılmıştır.  İlk kez 1939’da yürürlüğe giren planda Prost, iki büyük park önermiştir: Tarihi Yarımada’da Arkeoloji Parkı olacak ‘1 No’lu Park’ ve Taksim-Maçka arasında yeşil alan olacak ‘2 No’lu Park’…   İşte bu ‘2 Nolu Park’ın başlangıç noktası olarak tasarlanan  “Taksim Gezi Parkı”, 4 Eylül 1942’de “İnönü Gezisi” adıyla açılmıştır. Ancak Prost’un projesinin tamamı hayata geçirilememiştir.

Kadir Topbaş’ın 01.06.2011 tarihinde yaptığı açıklamaya göre,Taksim meydanı trafiğe kapatılacak ve Taksim Topçu Kışlası tekrar inşaa edilecek. Keşke tarihi kışla yıkılmasaydı…Ama yıkılmış…Bu yapıyı yeniden inşaa etme düşüncesinin altında bambaşka amaçlar olduğu kesin…

Taksim_Topcu_Kislasi_Halil_Pasa_Topcu_Kislasi

Taksim_Topcu_Kislasi_Halil_Pasa_Topcu_Kislasi

gezi_parki_taksim_meydanitaksim_gezi_parki

 

Taksim_Gezi_Parki_Inonu_Gezisi_Gezi_Parki_protestolari;

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

4 comments

Apolas Atesh

Topçu kışlasının yeniden yapılmasının altındaki hangi bambaşka amaçlar var acaba? Çok merak ettim ben.(!)

ketum

Muhteşem bir tarihi yıkıp yeşil alan yapmak öküzlük ama yeşil alanı yıkıp avm yapmak daha da büyük öküzlük.

ahmet kömürcüoğlu

Tek söyliyeceğim: Bütün yobazların allah b.. versin! Başka hiç bir şey demem.

Alp TARI

Ici disi KARA asla AK olmayan AKPli seriatcilarin her 5metrede bir cami olmasina ragmen yillardir Taksim’e bir cami kondurma inatlari bitmedi.Sehre su dagitiminin yapildigi yere insa edemeyince akillarina semtin soluk alindigi Gezi parkini taktilar. Eski topcu kislasini yeniden yapma bahanesiyle parki yok etmeye yeltendiler .Hicbir mimari ve sehirci gorusu olmayan bu 11 yillik seriatci isgali bir daha gelmemek uzere en kisa zamanda sona ermelidir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir