degisti.com

zamanla her şey değişir…

Samatya

Samatya

 

samatya_eski

 Fatih ilçesine bağlı semtlerden biri olan Samatya, adını,geçmişte burada bol olarak bulunan kumlu topraklar dolayısıyla Yunanca kumlu anlamına gelen Psamatyon kelimesinden almıştır. Semtin batısında Yedikule bulunur.

İstanbul, Theodosios zamanında(379-385) batıya doğru genişlerken, Samatya surların içinde kalan bir yerleşim olmuştur. Geçmişte çok sayıda Ermeni ve Rum vatandaşımızın yaşadığı semtte, halk arasında Sulu Manastır olarak da anılan Surp Kevork Kilisesi, Hristos Analipsis ve Ayios Menas Rum kiliseleri gibi ibadethaneler yer alır.

Samatya, İstanbul’daki en büyük devlet hastanelerinden biri olan İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’ne de ev sahipliği yapar. Sirkeci-Halkalı banliyö hattının Kocamustafapaşa istasyonu Samatya sınırları içinde kalır. Semtin tarihî çarşısı, tren istasyonun hemen arkasında yer alır. Çarşısındaki balıkçı dükkanları dikkat çekicidir. Samatya Meydanı’nda her yıl, Şehristanbul Derneği tarafından düzenlenen İstanbul Balık Festivali’nde tonlarca pişirilmiş balık halka dağıtılmakta ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Samatya ,büyük ölçüde korumayı başardığı tarihî dokusu nedeniyle film ve dizi yapımcılarının en gözde mekânlarından biridir de. İkinci Bahar dizisi ve Üç Maymun filmi, bu semtte çekilmiştir.

Son dönemlerde Samatya’nın yerli halkı, özellikle de gayrimüslim nüfus İstanbul’un daha başka merkezlerine taşınmış ve semtin nüfus profili ülkenin doğudan gelen iç göçlerle büyük ölçüde değişmiştir.

 

 

 

Linkler:

samatya.com

http://tr.wikipedia.org

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir