degisti.com

zamanla her şey değişir…

Şişhane

Şişhane

Şişhane, İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı tarihi bir semttir. Yerleşim, İstiklal Caddesi(http://www.degisti.com/index.php/archives/502), Karaköy(http://www.degisti.com/index.php/archives/581),Kasımpaşa(http://www.degisti.com/index.php/archives/7702) ve Tepebaşı ile komşudur. Şişhane kelimesinin aslı Şeşhane’den gelmektedir ki, bu da bir tür tüfeğin adıdır. Buna dayanılarak üretilen bir de meşhur atasözümüz vardır: Altı kaval,üstü şeşhane…

Günümüzde, Unkapanı Atatürk Köprüsü’nün(http://www.degisti.com/index.php/archives/7075) bir ucundaki Azapkapı’dan, Tünel istikametine doğru uzanan Yolcuzade İskender Caddesi, halk arasında Şişhane Yokuşu olarak bilinmektedir.  Bu yokuşun çevresi de, Şişhane semti olarak tanınır. Yokuşun tepesindeki Beyoğlu Belediye binası, 19.y.y.’da yapılmış ilk belediye dairesi olan Altıncı Daire binasıdır.( http://www.degisti.com/index.php/archives/3917 )

Semtin, bazıları bugüne kadar gelebilmiş binalarının bir bölümü, yine 19.yy’ın son yıllarıyla, 20. yy’ın hemen başında inşaa edilmiştir. Bunlar, o dönemde Avrupa kentlerinde de benzerleri görülen mimari özelliklere sahip, çok katlı, ihtişamlı, cepheleri süslemeli, çoğu eklektik üslupta güzel binalardır. Corpi Sarayı olarak bilinen 1880’lerin ilk yıllarında yapılmış olan, Amerika Birleşik Devletleri Elçiliği eski binası, 1890’ların oratalarında açılan ve semte önemli bir renk kazandıran Pera Palas, Londra Oteli, Bristol Oteli, İtalya Evi, Societa Operaia binası, ABD Elçiliği’nin karşısındaki Union Française binası bunların başlıcalarıdır.

sishane

Bölge, erken 20.y.y’a kadar, Peralı yabancıların ve Levantenlerin Petits Champs des Mort (Küçük Mezarlık) dedikleri bir alandı hatta Evliya Çelebi’nin yitik mezarı da burada yer alıyordu.  1870’lerden itibaren mezarlıklar yavaş yavaş kalkmış, Altıncı Daire-i Belediye’nin ilk başkanı Blacque Bey döneminde, Tepebaşı’nın imarı başlamıştır.

Uzun zamandır İstanbul’daki aydınlatma ve avize esnafının merkezi olan Şişhane, Tünel ve Galata meydanlarının kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerine açılmasından sonra, İstanbullular için geçiş ve duraklama noktası olmaktan çok, vakit geçirilen bir merkez olmuştur. Taksim-Maslak metro hattının Şişhane’ye bağlanması(2009), yeni açılan mekanlar ve ufukta görülen projelerle Şişhane, İstanbul’un yıldızı gün geçtikçe parlayan merkezlerinden biridir.

 

 

Kaynakça:

H.Hürel, Semtleri, Mahalleleri, Caddeleri ve Sokaklarıyla A’dan Z’ye İstanbul’un Ansiklopedik Öyküsü, İstanbul 2010, s.

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir