degisti.com

zamanla her şey değişir…

Archives 2015

Türkiye İş Bankası Müzesi

turkiye_is_bankasi_muzesi_eminonu

Türkiye İş Bankası Müzesi, Banka’nın 26 Ağustos 1924 yılında kuruluşundan bugüne, iktisadi, sosyal ve kurumsal gelişimine ait verilerin bir araya getirildiği, korunduğu ve toplumsal paylaşıma açıldığı bir kurum tarihi müzesidir. Eminönü’nde(http://www.degisti.com/index.php/archives/4313), Hobyar Mahallesi Bankacılar Caddesi’nde yer alır. 1890 tarihli bina 1927 yılında İş Bankası’na devredilmiş, 2004 yılına kadar banka şubesi olarak kullanılmış, 2005 yılında müzeye dönüştürülmüş ve 14 Kasım 2007 tarihinde halka açılmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu’nda Yeni Cami(http://www.degisti.com/index.php/archives/421) avlusu, 1840 yılından itibaren posta hizmetleri merkezi olmuştur. Burada yer alan ve önceleri Evkaf Nezareti’ne ait olan bina, sonraları “Postahane-i Âmire”ye dönüştürülmüş, 1870 yılında Posta ve Telgraf idareleri birleştirilerek nezaret idaresine verilince, Postahane-i Âmire’ye “İstanbul Postanesi” adı verilmiştir. Zamanla ihtiyacı karşılayamayan ahşap bina 1890 yılında yıktırılmış, yerine bugün İş Bankası Müzesi’ne ev sahipliği yapmakta olan kargir bina yaptırılmıştır. Yapının inşaatı eksiltmeli ihaleye çıkarılmış ve ihale Şeyh Ahmet Muhtar Talat Efendi’de kalmıştır. İkinci kat duvarları bitmek üzereyken binanın temellerinin sağlam olmadığı söylentisi ortaya atılmış, inşaat durdurulmuş; yapılan inceleme sonunda binanın sağlamlığı anlaşılmış ve bir yılı aşkın bir süre ara verilen inşaata tekrar başlanmıştır. Açılış töreni 22 Eylül 1892 tarihinde gerçekleşen binanın kullanımı uzun süreli olmamış, İstanbul Postanesi, Sirkeci’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/7350) 1909 yılında yapımı biten Büyük Postane’ye(http://www.degisti.com/index.php/archives/21892) taşınmıştır.

Read More

Karabaş Mustafa Ağa Camii – Karabaş Tekkesi Mescidi

karabas_mustafa_aga_camii

Karabaş Mustafa Ağa Camii, Tophane(http://www.degisti.com/index.php/archives/1583)’de, Hacımimi Mahallesi, Karabaş Mektebi Sokak’da yer alır. “Karabaş Tekkesi Mescidi” olarak da bilinen yapı, Kılıç Ali Paşa Camii’nin(http://www.degisti.com/index.php/archives/6446) tam karşısındadır.

Cami 1520 yılında Kızlar Ağası Karabaş Mustafa Bin Korkut Bey tarafından yaptırılmıştır. Muhtelif zamanlarda onarım gören yapı, Adnan Menderes’in emriyle 1957’de yıktırılmış, 1960-1962 yıllarında aslına uygun olarak yeniden yapılmıştır. Zaviyesi, mektebi ve namazgahı ise günümüze ulaşamamıştır.

Read More

Büyük Postane – Sirkeci PTT Merkezi – Avrupa Yakası PTT Başmüdürlüğü

sirkeci_buyuk_postane

Büyük Postane ya da Sirkeci PTT Merkezi, Sirkeci’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/7350), Büyük Postane Caddesi üzerinde yer alır. Posta ve Telgraf Nezareti binası olarak inşaasına 1905 yılında başlanan bina,1909 yılında tamamlanmıştır. Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın ilk örneklerinden biri olan binanın mimarı Vedat Tek’tir. Yapı, Mısır Çarşısı(http://www.degisti.com/index.php/archives/20223) ve Yeni Cami’ye(http://www.degisti.com/index.php/archives/421) yakın bir konumdadır.

Giriş kapısının üst tarafında, çini işlemeli olarak eski yazı ile “Posta Telgraf Nezareti” yazar. Binanın adı 1930’larda “Yeni Postane”, sonradan “Büyük Postane” olmuştur.

Read More

Kont Ostrorog Yalısı

kont_ostrorog_yalisi_ve_hadi_semi_bey_yalisi_kandilli

Kont Ostrorog Yalısı Kandilli’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/2507), Göksu Caddesi üzerinde yer alır. 684 metrekare yüzölçümüne sahip yalının, 19. yüzyılın başlarında inşaa edildiği tahmin edilmektedir.  Yalı, Hadi Semi Bey Yalısı’na ve Abut Efendi Yalısı’na(http://www.degisti.com/index.php/archives/1383) komşudur.

1872’de Hariciye Nazırlığı yapan, daha sonra Ayan Reisi olan Server Paşa’nın uzun yıllar ikamet ettiği yalı, 1904 yılında Polonya asıllı Kont Leon Ostrorog’un mülkiyetine geçmiştir.

Jean Ostrorog, 1975 yılı Eylül ayında yalıyla ilgili şunları demiştir: “Yalı 125-150 senelik kadar. Aşker Ali Paşa’nın vapur iskelesinden sonra büyük bir yalısı vardı. Babam (Ostrorog) yalıyı 71 sene evvel De Savmares isimli bir İngiliz’den satın aldı.”

Read More

Selman Ağa Camii – Babüssaade Ağa Camii – Horhor Camii

selman_aga_camii

Selman Ağa Camii, Üsküdar’da(http://www.degisti.com/index.php/archives/1085) Mimar Sinan Mahallesi’nde, Selman-ı Pak Caddesi ile Hakimiyet-i Milliye Caddesi’nin birleştiği yerde, birinci caddenin sağ köşesinde yer alır. Banisi, II.Beyazıt’ın Babü’s-saâde Ağası (Kapı Ağası- Kızlar Ağası) olan Selman Ağa’dır. 1506 yılında inşasına başlanan cami, aynı sene ibadete açılmıştır. Babüssaade Ağa Camii ve Horhor Camii olarak da bilinmektedir.

Read More

Kağıthane

kagithane_1880-1893

Kağıthane, İstanbul’un Avrupa yakasındaki ilçelerinden biridir. Kuzeyde Sarıyer(http://www.degisti.com/index.php/archives/2612), kuzeydoğuda Beşiktaş(http://www.degisti.com/index.php/archives/2589), doğuda ve güneyde Şişli(http://www.degisti.com/index.php/archives/15379), güneybatıda Beyoğlu ve batıda Eyüp(http://www.degisti.com/index.php/archives/16975) ilçeleriyle çevrilidir. Kağıthane Deresi’nin sona erdiği kesimde ilçenin Haliç’e(http://www.degisti.com/index.php/archives/5934) kısa bir kıyısı vardır. Bu sınırlar içinde kapladığı alan 16km2 yi bulur.

Kağıthane’nin tarihi İstanbul’un tarihi kadar eskidir. Haliç, özellikle de Kağıthane deresi ve çevresi, Bizans döneminden başlayarak İstanbul’un önemli noktalarından biri olmuştur. Bizanslılar zamanında Kağıthane Deresi’nin adı Barbisos’tu. Evliya Çelebi 17. yüzyılda Kağıthane çevresini anlatırken, burada harap durumda bir kağıthane bulunduğundan bahsetmiştir, ki yerleşimin adı buradan gelmiş olmalıdır.

Read More

Faik Bey Yalısı – Pakize Hanım Yalısı

faik_bey_pakize_hanim_yalisi_eski

Faik Bey Yalısı – Pakize Hanım Yalısı, Yeniköy(http://www.degisti.com/index.php/archives/1828) İstinye arasında, Köybaşı Caddesi’nde yer alır. Kimin tarafından yaptırıldığı bilinmeyen ve XIX.y.y’ın sonlarına ait olan yalı, Gümüşhane Mutasarrıfı Faik Bey’in mülkiyetine geçtikten sonra “Faik Bey Yalısı” olarak tanınmıştır. Sonraki sahibi Pakize Hanım’ın adıyla da anılan yalı, bugün Erbil ailesine aittir.

Neoklasik üslupta, kargir su basman üzerine, ahşap üç katlı olarak inşaa edilen yalıda, odalar denize yönelik orta salonun etrafında sıralanmıştır.

Read More