degisti.com

zamanla her şey değişir…

Selman Ağa Camii – Babüssaade Ağa Camii – Horhor Camii

Selman Ağa Camii – Babüssaade Ağa Camii – Horhor Camii

selman_aga_camii

Selman Ağa Camii, Üsküdar’da(http://www.degisti.com/index.php/archives/1085) Mimar Sinan Mahallesi’nde, Selman-ı Pak Caddesi ile Hakimiyet-i Milliye Caddesi’nin birleştiği yerde, birinci caddenin sağ köşesinde yer alır. Banisi, II.Beyazıt’ın Babü’s-saâde Ağası (Kapı Ağası- Kızlar Ağası) olan Selman Ağa’dır. 1506 yılında inşasına başlanan cami, aynı sene ibadete açılmıştır. Babüssaade Ağa Camii ve Horhor Camii olarak da bilinmektedir.

Kare planlı caminin duvarları taş ve tuğla ile örülmüştür. Çatısı, minberi ve son cemaat yeri ahşaptır. Ahşap çatısının üzeri kurşun kaplıdır. Kıble tarafına ve sağına ikişer, soluna üç pencere açılmıştır. Üsttekiler vitraylıdır. Mihrabı basit niş şeklindedir. Üst kısmındaki levhada Bakara süresi 144. ayeti yazmaktadır.

Caminin sağ tarafında yükselen minaresinin kaidesi kesme taş olup, üst kısmı ince tuğladandır.

selman_aga_camii

Yapı, Galip Paşa’nın Evkaf Nezareti döneminde 1895’de ve 1973’de tamir edilmiştir. Dört yönden camiyi çeviren avlu duvarları, günümüzde mevcut değildir. Ancak kuzeyde, 1965 tarihinde yaptırılan kesme taş kemerli avlu kapısı ve avlu duvarı bulunmaktadır. Avlunun kuzeybatısında yer alan kesme taştan küçük şadırvan, 1840 miladi tarihinde, Mahmut Ağa’nın eşi Fatma Hanım adına vakfedilmiştir.

Selman-ı Pak Caddesi’ne açılan avlu kapısının sağ tarafında, üç yüzlü meşhur Horhor Çeşmesi ve Selman Ağa’nın H. 914 tarihli kabri bulunmaktadır.

selman_aga_camii_uskudar_28_ekim_2015

selman_aga_camii_ekim_2015

 

 

 

Kaynakça:

Üsküdar Belediyesi İnternet Sitesi

istanbuldakicamiler.com

wikipedia

 

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir