degisti.com

zamanla her şey değişir…

Büyük Postane – Sirkeci PTT Merkezi – Avrupa Yakası PTT Başmüdürlüğü

Büyük Postane – Sirkeci PTT Merkezi – Avrupa Yakası PTT Başmüdürlüğü

sirkeci_buyuk_postane

Büyük Postane ya da Sirkeci PTT Merkezi, Sirkeci’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/7350), Büyük Postane Caddesi üzerinde yer alır. Posta ve Telgraf Nezareti binası olarak inşaasına 1905 yılında başlanan bina,1909 yılında tamamlanmıştır. Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın ilk örneklerinden biri olan binanın mimarı Vedat Tek’tir. Yapı, Mısır Çarşısı(http://www.degisti.com/index.php/archives/20223) ve Yeni Cami’ye(http://www.degisti.com/index.php/archives/421) yakın bir konumdadır.

Giriş kapısının üst tarafında, çini işlemeli olarak eski yazı ile “Posta Telgraf Nezareti” yazar. Binanın adı 1930’larda “Yeni Postane”, sonradan “Büyük Postane” olmuştur.

3200m2 alana sahip dört katlı binanın, girişi basamaklarla yükseltilmiş ve ön cephesinin her iki köşesi öne çıkartılarak, üzerleri kubbe ile örtülmüştür. Cephe, yontma taş ve mermerdir. Binanın içinde 3 kat boyunca yükselen dikdörtgen orta mekan ve bunu çevreleyen odalar vardır. Ana giriş çok büyük bir salona açılır. Süslemelerde 16. yüzyıl Osmanlı üslubu hakimdir. Çatıya dek yükselen tavan, turuncu ve mavi renk ağırlıklı camlarla kaplanmıştır.

Bina 1927-1936 yılları arasında İstanbul Radyoevi olarak da hizmet vermiş, 1958 yılında tekrar posta ve telgraf işlerinde kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde İstanbul “Avrupa Yakası PTT Başmüdürlüğü” olarak hizmet veren binanın giriş katında tam teşekküllü bir postane (Sirkeci PTT Merkezi) yer alır.

sirkeci_buyuk_postane

Yapının içinde ülkenin iletişim ve telekomünikasyon tarihi hakkında oluşturulmuş bir müze bulunmaktadır. 6 Mayıs 2000 tarihinde hizmete açılan PTT Müzesi, giriş katı ve zeminle beraber 3 katlıdır. Ulaştırma Bakanlığı İstanbul PTT Başmüdürlüğü yönetimindeki müze, Posta, Telgraf ve Telefon, Pul olmak üzere üç ayrı bölümden meydana gelmiştir.

Müzede ilk defa 23 Ekim 1840’ta başlayan, posta hizmetlerinde kullanılan araç ve gereçler sergilenmektedir. Ayrıca burada posta hizmetlerinin günümüze kadar geçirdiği devreler de görülür. Posta çantaları, merkez çantaları, posta kutuları, posta hatlarını gösteren haritalar ile bugün de kullanılan otomatik damgalama makineleri bu bölümdedir.

Müzenin Telgraf ve Telefon bölümünde; ilk defa 9 Eylül 1855’te Edirne-Şumnu arasında çekilen ilk telgraf hattı, 1881’de Soğukçeşme ile Yeni Cami postane binası arasındaki ilk telefon tesisatından bu yana kullanılan mostar, Hük telgraf cihazları, elektro-mekanik ve elektronik telem primor cihazları, çeşitli telefonlar, manuel ve otomatik telefon santralleri ile PTT fabrikalarında yapılmış telefonlar sergilenmektedir.

Müzenin pul bölümünde ise Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kadar gelen çeşitli pullardan meydana gelmiş koleksiyonlara yer verilmiştir.

sirkeci_buyuk_postane_ptt_merkezi_ptt_muzesi

Ziyaret Gün ve Saatleri: Cumartesi-Pazar ve resmi tatil günleri dışında PTT Müzesi her gün 08.30-12.30 ve 13.30-17.30 arasında ziyarete açıktır.

Ziyaret Ücretleri: Müzeye ziyaret ücretsizdir.

 

 

Kaynakça:

wikipedia.org

emlakansiklopedisi.com

istanbul.net

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir