degisti.com

zamanla her şey değişir…

Archives 2014

Çemberlitaş Hamamı

 

cemberlitas_hamami_eski

Çemberlitaş Hamamı, Divanyolu(http://www.degisti.com/index.php/archives/4132 ) üzerinde, Çemberlitaş Sütunu’nun(http://www.degisti.com/index.php/archives/9038 ) hemen yanında yer alır. II. Selim Han’ın kadını ve III. Murat Han’ın annesi Nurbanu Sultan tarafından, Üsküdar’daki(http://www.degisti.com/index.php/archives/1085), Valide-i Atik Külliyesi’ne(http://www.degisti.com/index.php/archives/11241 ) gelir getirmesi amacıyla yaptırılmıştır. İstanbul’daki yaklaşık yüz elli umumi hamamdan, günümüze ulaşabilmiş ve çalışır durumdaki birkaç hamamdan biridir.

Yapının ismi Sinan’ın eserlerini bildiren kaynaklarda yer almasa da, 1584 yılında inşaa edilen Çemberlitaş Hamamı’nın Mimar Sinan eseri olduğu düşünülmektedir. Nurbanu Sultan 1583’te, Mimar Sinan da 1588’de vefat ettiğine göre, hamam onun Hassa başmimarı olduğu yıllarda inşaa edilmiş olmalıdır.

“Valide Sultan Hamamı” ve “Gül Hamamı” isimleriyle de bilinen hamamdan, Evliya Çelebi “III. Murat Hamamı” olarak bahsetmiştir. Mimar Sinan ustalığının son döneminde, sadelikten vazgeçmeden, fonksiyon zenginliği, zarafet ve dinginliği bu yapıda buluşturmuştur.

Read More

Ahmet Mithat Efendi Yalısı

ahmet_mithat_efendi_yalisi_beykoz_eski

Ahmet Mithat Efendi Yalısı, Beykoz(http://www.degisti.com/index.php/archives/337) Yalıköy’de, Beykoz sahil yolunun denizden ayrıldığı noktada yer alır. XIX. yüzyılda inşa edilen yalı, 1892’den itibaren Ahmet Mithat Efendi’nin adıyla anılır olmuştur.

Ahmet Mithat, edebiyat, tarih, tiyatro, felsefe, dil, ruh bilim ve hatta ekonomi alanında olmak üzere birçok esere imza atmıştır. Bağdat’ta bulunduğu yıllarda Mithat Paşa, kendisine; “Oğlum, vatana en büyük hizmet, vatandaşları okutmaktır. Sen de bu yolda yürürsen, dünyada cismimi, ahirette ruhumu şad etmiş olursun!… Yaşadıkça hocalık yapacaksın, öğreteceksin ve kalemi elinden bırakmayacaksın!” demiştir. Ahmet Mithat Efendi de, bu çizgide bir hayat yaşamış, son nefesini 1912 yılında Darüşşafaka Mektebi(http://www.degisti.com/index.php/archives/18475)kürsüsünde vermiştir.

Read More

Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu – Harbiye Açıkhava Tiyatrosu

 

acik_hava_tiyatrosu

Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu ya da eski adıyla Harbiye Açıkhava Tiyatrosu Harbiye’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/5104), Dolmabahçe Vadisi’nde, Hilton Oteli ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nın yanında yer alır.

Planı Nihat Yücel ve Nahit Uysal’a ait olan yapı, şehir planlamacısı M. Prost’un, 1930’larda İstanbul için hazırladığı imar planında yer alır. Temeli Temmuz 1946’da İstanbul valisi ve belediye başkanı Lütfi Kırdar tarafından atılan Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, 9 Ağustos 1947’deki açılış törenine rağmen, Ankara Devlet Konservatuvarı yönetmenlerinden Carl Ebert’in sahne tekniğine uygun değişiklikler yapılmasıyla son şeklini almıştır. Tüm noksanları ancak 1950’de tamamlanabilen yapıya, 1958’de, İstanbul’un eski belediye başkanlarından Cemil Topuzlu’nun adı verilmiştir.

Read More

Koca Sinan Paşa Türbesi

koca_sinan_pasa_turbesi_eski1

Koca Sinan Paşa Türbesi, Çarşıkapı’da Yeniçeriler Caddesi ile Bileyiciler Sokağı’nın kesiştiği noktada yer alır. 1593 yılında  Mimar Davut Ağa tarafından, Koca Sinan Paşa Külliyesi’nin haziresine inşaa edilmiştir.

Koca Sinan Paşa, Enderun’dan yetişmiş,sarayda Çeşnigirbaşı görevinde bulunmuş, Mirimiran olmuş ve ardından Erzurum, Halep, Mısır Beylerbeyliğine tayin edilmiştir. Yemen’i fethettiği için kendisine “Yemen Fatihi” unvanı ile vezirlik rütbesi verilen paşa, Tunus’u fethettikten sonra Serdar ve Sadrazam olmuştur. Bu dönemde yaşından dolayı kendisine ”Koca Sinan Paşa” denilen Sinan Paşa, II. Selim Han(1566–1574), III. Murat Han(1574–1595), III. Mehmet Han(1595–1603) dönemlerinde olmak üzere, beş defa sadrazamlık yapmıştır. 1596 yılında ölen Koca Sinan Paşa, kendi adına yaptırdığı külliyesi içindeki türbeye defnedilmiştir.

Read More

Maçka Sultan II.Abdülhamit Çeşmesi

 

2.abdulhamit_macka_cesmesi

Maçka Sultan II. Abdülhamit Çeşmesi, İTÜ İşletme Fakültesi’nin (http://www.degisti.com/index.php/archives/1762) karşısında yer alır. II. Abdülhamit tarafından 1901’de İtalyan mimar Raimondo d’Aronco‘ya yaptırılmıştır. 1957 yılındaki yol genişletme çalışmaları sırasında, asıl yeri olan Nusretiye Camii(http://www.degisti.com/index.php/archives/629) önünden sökülen çeşme, bugünkü yerine Maçka Demokrasi Parkı’nın girişine taşınmıştır.

Read More

I.Ahmet Türbesi

sultan_1.ahmet_turbesi

Sultan I.Ahmet  Türbesi, Sultanahmet Külliyesi’nin (http://www.degisti.com/index.php/archives/675) kuzeydoğu köşesinde yer alır. Yapımına I.Mustafa döneminde başlanan türbe, II.Osman döneminde 1619’da tamamlanmıştır.

Duvarlarla çevrili türbenin arkasında bir darülkurra, revakların önündeki köşede de daha önceleri sebil olan, XIX. yüzyılda muvakkithaneye dönüştürülen, günümüzde ise “Türbeler Müzesi Müdürlüğü” olarak kullanılan bir yapı bulunmaktadır.

 Türbe XVI. yüzyıl türbelerinden farklı bir mimari üsluba sahiptir. Yapıda iç koridorlu mekan düzeninden ve çift cidarlı kubbeden vazgeçilmiş, girişin karşısına bir çıkıntı yapılmıştır. Kare planlı türbenin üzeri, çokgen bir kasnak üzerine oturan kurşun kaplı kubbe ile örtülüdür.

Read More

Mihrişah Valide Sultan Sebili ve Çeşmesi

 

Mihrisah_Valide_Sultan_Sebili_ve_Cesmesi_Eyup_19._yy

Mihrişah Valide Sultan Sebili ve Çeşmesi, Eyüp’de (http://www.degisti.com/index.php/archives/16975) Bostan İskelesi Sokağında yer alır. Mihrişah Valide Sultan’ın inşaa ettirdiği külliyenin yapılarından olan sebil ve çeşme 1794 tarihlidir. Yapımına devrin baş mimarı Mimar Nurullah Efendi tarafından 1792’de başlanan külliye, Mimar Kethüdası Arif Ağa tarafından 1796 yılında tamamlanmıştır. Bina emini Anadolu kazaskerlerinden Kavafzade Mehmet Emin Efendi’dir. İki ayrı avluyu çeviren binalardan meydana gelen külliye, III. Selim döneminin karakteristik ilk eseridir.

Mihrişah Valide Sultan, III.Mustafa Han’ın (1757–1774) baş kadını, III.Selim’in (1789–1807)ise annesidir. Aslen Fransız olup, gerçek adı Janet’dir. Birçok hayır eseri yaptırmıştır. Halıcıoğlu’ndaki Mihrişah Sultan Camii, Eyüp’teki külliyesi ve İstanbul’un çeşitli yerlerinde yaptırdığı çeşmeler bunların başında gelir. Dokuz adet de vakfiyesi bulunmaktadır. Eyüp Camii’ne (http://www.degisti.com/index.php/archives/6896 ) 500 eserden oluşan bir de kütüphane vakfetmiştir.

Read More