degisti.com

zamanla her şey değişir…

Haseki Hürrem Sultan Hamamı

Haseki Hürrem Sultan Hamamı

 

hurrem_sultan_hamami_sultanahmet

Haseki Hürrem Sultan Hamamı(Ayasofya Hamamı), Sultanahmet Meydanı’nda(http://www.degisti.com/index.php/archives/852), Ayasofya Müzesi(http://www.degisti.com/index.php/archives/5873) ile Sultanahmet Camii(http://www.degisti.com/index.php/archives/675) arasında yer alır. Hamam, Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Haseki Hürrem adına, Mimar Sinan tarafından 1556-1557’de inşaa edilmiştir. Bir rivayete göre hamamın yapılma sebebi, Hürrem’in Şehzade Cihangir’e hamile olduğu dönemde, hamamında bir suikasta maruz kalmasıdır. Bu tehlikenin ardından kendisine yeni bir hamam yapılması kararı alınmıştır.

532’de tamamen ortadan kalkan Zeuksippos Banyoları’nın bulunduğu yere yapılan Hürrem Sultan Hamamı, Mimar Sinan’ın inşa ettiği en büyük hamamdır. Bu hamamda kadınlar ve erkekler kısmı aynı eksen üzerinde yapılarak, Türk hamam mimarisinde bir ilk gerçekleştirilmiştir.

Klasik devir Osmanlı hamamları üslubundaki yapı, çifte hamam şeklinde ve 75m. uzunluğundadır. İki hamamın sıcaklık kısımları birbirine bitişiktir. Soyunmalıklar ise eksenin iki ucunda yer alır. Erkekler hamamının soyunmalık, soğukluk ve sıcaklık bölümlerini, kadınlar kısmının sıcaklık, soğukluk ve soyunmalık bölümleri takip eder.

Hamamın duvarları bir sıra kesme taş, iki sıra tuğladan örülmüştür. Erkekler hamamının soyunmalığında dörder, kadınlar hamamının soyunmalığında ise üçer, sivri kemerli pencere bulunmaktadır. Bütün kubbeleri kurşun kaplı olan hamamın, erkekler kısmının cephesinde, diğer hamamlardan farklı olarak, kubbeli sütunlu bir revak yer alır. Revak ve kubbede görülen tuğla dekor dikkati çeker.

Yapının abidevi giriş kapısının kemerinde, bir kırmızı bir beyaz palmet dekoru ve üzerinde yeşil zemine altınla yazılmış, bir kitabe yer alır. Kare planlı soyunmalık bölümünde, kubbeye geçiş tromplarla sağlanmıştır. Kubbenin etrafını zikzak şeklinde bir yaprak frizi çevirir. Üç kubbeli soğukluğun, sağ tarafında helalar sol tarafında usturalık yer alır. Planı haç şeklinde olan sıcaklığın 4 eyvanı ve 4 halveti vardır. Halvetler müstakil odalar halindedir ve üzerleri küçük kubbelerle örtülmüştür. Ortada sekizgen bir göbek taşı bulunur.

hasekihurremsultanhamami

Hamamın kadınlar bölümü, erkekler tarafıyla aynı plandadır ama burada soyunmalık kısmı, erkekler tarafındakinden daha küçüktür.

1910 yılına kadar hamam olarak kullanılan yapı, bir dönem benzin deposu, sonrasında da devlet matbaasının deposu olarak kullanılmıştır. 1957-1958’de bir onarım geçiren hamam, 1980 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiş ve Kültür Bakanlığı’nın kullanımına verilmiştir.

1980 ile 2008 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı “DÖSİMM Kültür ürünleri Satış Mağazası” olarak hizmet veren yapı, tekrar hamam olarak açılması amacıyla 2008 yılında kapatılmış ve restorasyona alınmıştır. Restorasyon projesi Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından yürütülen Ayasofya(Hürrem Sultan) Hamamı, 2011 yılında tekrar hizmete açılmıştır.

Adminden Not:  Haseki Hürrem Sultan Hamamı’nın restorasyon sonrası halini görmek için 12.05.2011 tarihinde Sultanahmet’e gittik. Hamam kapalıydı ve çalışmalar hala devam ediyordu. 13.09.2011 tarihinde gittiğimizde ise Hürrem Sultan Hamamı nihayet açılmıştı. 

Hamamın önünde bir kafe-restoranın işi ne diye düşünmeden edemiyor insan…Sanırım Kültür ve Turizm Bakanlığı, malum diziden kaynaklanan Hürrem Sultan ilgisinden her türlü faydalanmak amacında…

Hürrem Sultan(Ayasofya) Hamamı’nın Açılış/Kapanış Saatleri:
Yaz Sezonu : 07:00 – 00:00
Kış Sezonu : 08:00 – 22:00

Oldukça detaylı Fiyat Listesi aşağıdadır. Kısaca fiyatlar yapılan işleme göre 40 euro ile 165 euro arasında değişiyor diyebilirim. Bu arada sanki burası Türkiye değil, kullandığımız para da TL değil!!!

Hürrem Sultan Hamamı Fiyat Listesi 

 

 

  

 

 

hurrem_sultan_hamami_kasim_2014_sultanahmet10 Kasım 2014

Hürrem Sultan Hamamı Fiyat Listesi

Linkler:

http://tr.wikipedia.org

http://www.ayasofyahamami.com/

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

4 comments

feda

anlayamadığım hamam türkiyede ama euro üzerinden gidiliyor burası türkiye değil yapa biz tl kullanmıyormuyuz? yabancılara uygulansa nlayacağım ama bizler kendi ülkemizde neden tl üzerinden gelemiyoruz…tarihi hamama gelmek istiyorum bundan sebep gelemiyouz sizce bu hak mı?yabancılar bizden daha fazla gelebiliyor lütfen bunu dikkate alın…

yelda

feda ya katılıyorum burası türkiye ve biz gittigmizdede aynı euro üzerinden para alınıyor ve çok pahalı olacak gibi degil ve zaten fiyatlar yüzündende hamamı çok sevmeme ragmen gidemiyorum bizler için değil demekki yabancılara yapılmış o zaman türk giremez die yasak koyun.

    Aydan

    Aynen yorumunuza katılıyorum. HamamcI olmama rağmen hürrem sultan hamamına gidemedim . Sankihamamyurt dışında euroo karşılığı yıkancaz bi de bunun kesesi köpüğ derken çayı kavesi derken sanki araba mı satın alıcaz . Acayip pahalı .

elena

Ben hurem hamamina gitdim cok guzel pahali bile olsa ordan cikinca insan unutur yabancilar orayi cok seviyor benim arkadasim amerikadan gelince ilk oraya gidiyor bence cok guzel

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir