degisti.com

zamanla her şey değişir…

Saint Antoine Katolik Kilisesi

Saint Antoine Katolik Kilisesi

St. Antoine Katolik Kilisesi-San Antonio Di Padova, Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi üzerinde, Galatasaray’dan Tünel’e doğru inerken sol tarafta yer alır.

Kilisenin bulunduğu yerde daha önceleri Concordia adlı bir eğlence mekanının yer aldığı,bu mekanın daha sonraları bir tiyatroya dönüştürüldüğü,1886 da ise Café Concert ismini aldığı bilinmektedir.

“Fransisken” mezhebine bağlı olan Saint Antoine Kilisesi, dışı kırmızı tuğla kaplı, oldukça gösterişli bir yapıdır. 23 Ağustos 1906 yılında, İstanbul doğumlu Mimar Giulio Mongeri ve ve Eduardo de Nari tarafından tasarlanmış ve Aziz Antoine’nın naşının Padova Basilikası’ndaki yerine taşınmasının yıldönümü olan 15 Şubat 1912’de ibadete açılmıştır.

İstanbul’un en büyük ve cemaatı en geniş Katolik Kilisesi olan yapının, avlusuna İstiklal Caddesi üzerinde bulunan ve birbirlerine bir balkonla bağlanan,altışar katlı iki bina arasındaki kapıdan girilir. Bu bina, Saint Antonio Kilisesi’nin, kira getirici apartmanı olan Saint Antoine Apartmanı’dır.

 İstiklal Caddesi’nin ilk betonerme yapılarıdan olan iki blok halindeki apartmanın, girişleri avlu yönündedir.  Bu cephede kat planlarını yansıtan, önce çeyrek daire, sonra kare biçimli iki çıkıntı ve dördüncü katta balkonlaşan üç katlı bir cumba ile girişlerin üstündeki geniş saçaklar tüm cepheye hareketlilik kazandırır.

St.Antoine Kilisesi 20×50 m ölçülerinde, Neogotik üslupta Latin haçı planlı inşaa edilmiştir. Ön cephesi 14.yüzyıl Toscana  bölgesi stilini yansıtır. Batısındaki çok küçük bir narteksten, üç nefli ana mekana geçilir.  Nefler birbirinden stlize akantüs yapraklı başlıklara sahip demet sütunlarla ayrılmıştır.

Duvarları belirli yüksekliğe kadar mozaik kaplı olan kilisenin, içi heykel ve resimlerle zenginleştirilmiştir. Apsisteki ahşaptan “çarmıhta İsa” heykeli ile yandaki Aziz Antoine’nin heykeli Luigi Bresciani‘nin eseridir. Yan apsislerde mozaik ile yapılmış “vaftiz” ve “son akşam yemeği” panoları vardır.

 Kilisenin çan kulesi, güney apsisinin üzerinde yükselir. Güney tarafında, kiliseye paralel iki katlı manastır binası yer almaktadır.

  

Kaynakça:

E.Şarlak, İstanbul’un 100 Kilisesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Yayınları,İstanbul 2010, s.116

Linkler:

http://tr.wikipedia.org

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

6 comments

ayfer

Ayfer:
Filizcim buraya ilk gidişim seninleydi. Okuyunca anılar tazelendi yine. Klasik Borsa-salata muhabbeti ve Sen Antuan…

Admin:
Zaman nasıl da su gibi akıp gidiyor değil mi Ayfer? İstanbul’da içinde huzur bulduğum iki yapı var, biri Süleymaniye Camii, biri de Saint Antoine Kilisesi. Mistik havaları bir yana mimarilerine hayranım bu iki yapının da.

Ayfer:
Senin için Süleymaniye benim için de Şehzade. Onun yeri çok ama çok ayrı ben de…

Elif

Buranın açık adresini alabilir miyim acaba . Tarih ödevim için gidip görmem gerekte Şimdiden teşekkürler

Admin:
Taksim’den Tünel’e doğru inerken, Galatasaray Lisesi’ni geçtikten sonra biraz ileride, solda yer alıyor. Çok açık bir adresi var. İstiklal Caddesi’nde kime sorsanız size yerini tarif eder. Çünkü direkt İstiklal Caddesi üzerinde Saint Antoine. Başarılar…

Elif:
Teşekkürler…

Eren

Eren:
bu kilise her gün açıkmı

Admin:
Emin değilim ben de bu konuda. Yanlış yönlendirmek de istemem sizi. Hafta içi gittiğimde,kiliseyi açık buluyorum hep.En son cumartesi günü gittim,yine açıktı.

Eren:
peki mum dikebilirmiyiz? müslüman olsak bile?

Admin:
Soruya şaşırdım çünkü benim bu konuda size birşey söylemeye hakkım yok. Bu bir inanç meselesi. Tabii benimde bir görüşüm var ama kendime…Siz ne beni ne bir başkasını dinleyin bu konuda;derim.İçinizden geldiği gibi hareket edin bence.

Eren:
teşekkürederim admin

rezzan meydanlı

1901 doğumlu rum anneannem eleni soy ismine ulaşmak için nasıl bir yol izlmeliyim soy isim veya lakap yolu ile akrabalarımı bulmak istiyorum 1875 yıllarına ait vaftiz kayıtlarından soy isim veya lakaplarına ulaşabilirmiyim

rezzan meydanlı

benim annemin annesi emine (eleni) tc:25 030 229 306 olan ve 1901 yılında istanbulda doğmuş babasının adı türkçe abdullah rumca (constantin) dir bizim nufus kaydımızda eleni nin kızlık soy adı görünmüyor bu sebeple eleni nin kızlık soy adına ihtiyacımız var akrabalarımızı bulmak istiyoruz yardım ederseniz cok sevinirim teşekkür ederim

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir