degisti.com

zamanla her şey değişir…

Boğaziçi Köprüsü

Boğaziçi Köprüsü

Boğaziçi Köprüsü, Beylerbeyi(http://www.degisti.com/index.php/archives/1196) ile Ortaköy(http://www.degisti.com/index.php/archives/16181) arasında uzanan, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan asma köprüdür. 20 Şubat 1970 tarihinde yapımına başlanan köprü, 30 Ekim 1973 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50. yıldönümü şerefine, devlet töreniyle hizmete açılmıştır.

Yapımı tamamlandığında dünyanın en uzun dördüncü asma köprüsü olan Boğaziçi Köprüsü, 2010 yılı itibarıyla on sekizinci sırada yer almaktadır. İstanbul Boğazı üzerinde yapılan ilk köprü olması dolayısıyla halk arasında Birinci Köprü olarak da adlandırılan Boğaziçi Köprüsü, sonradan yapılan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve şehir hatları vapurlarıyla birlikte şehrin iki yakası arasında ulaşımı sağlamaktadır.

İstanbul Boğazı’nda(http://www.degisti.com/index.php/archives/511) karşıdan karşıya kolayca geçebilme fikri, yüzyıllar boyunca zihinleri meşgul etmiştir. M.Ö.6.yüzyılın başlarında, İskit Seferine çıkan Pers Kralı Darius’un, ordusunu, gemilerin yan yana getirilmesiyle oluşturulan yüzer köprü ile Trakya’ya geçirmesi bilinen en eski Boğaz geçişidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde bu konuda birtakım projeler düşünülmüş;hatta Leonardo Da Vinci, II.Beyazıt’a Boğaz’a açılır kapanır bir köprü yapımını teklif etmiş fakat bu projelerin hiçbiri hayata geçirilmemiştir.

Cumhuriyetin ilk yıllarında varlıklı bir işadamı olan Nuri Demirağ köprü için bireysel çalışmalarda bulunarak,1931 yılında Golden Gate Köprüsü’nü yapan şirket olan Bethlehem Steel Company’ye bir proje çizdirmiş ama o zamanki iktidar tarafından “boğaza köprü olmaz, yıkılır” sebebiyle teklifi reddedilmiştir. Demirağ’ın hayata geçirilmeyen projesinin dışında, 1951 yılında bir Alman firmasının hazırladığı proje de,gerçekleşememiştir.

20.yüzyılın ikinci yarısında, Avrupa-Asya arasındaki trafiğin artışı,Boğaz’a köprü yapılmasını zorunlu hale getirmiştir.Demokrat Parti Başvekili Adnan Menderes köprü yapımıyla ilgili 25 Mayıs 1960’da bir İngiliz müşavirlik firmasıyla sözleşme imzalamış fakat 27 Mayıs darbesi dolayısıyla bu proje hayata geçirilememiştir.1968 tarihinde ise proje için İngiliz Freeman Fox and Partners firmasıyla anlaşma imzalanmış;köprünün inşaatını Alman Hochtief A.G. ve İngiliz Cleyeland  Bridge and Angineering Company adlı şirketlerin oluşturduğu konsorsiyum üstlenmiştir.

20 Şubat 1970 günü dönemin başbakanı Süleyman Demirel tarafından temelleri atılan köprünün inşaatı üç yıldan fazla sürmüş ve maliyeti,çevre yolları da dahil o zamanın parasıyla iki milyar seksen milyon liraya mal olmuştur. Boğaziçi Köprüsü’nün toplam uzunluğu 1560 metre,iki kule arası uzunluğu 1073 metredir.Köprünün deniz yüzeyinden yüksekliği ise 64 metredir.Projesinin temel özellikleri,taşıyıcı kule temellerinin iki kıyıda karaya oturması,su üzerindeki tabliyenin asılı ve rijitlik kirişi enkestinin aerodinamik uyuşumlu olmasıdır.

30 Ekim 1973 tarihinde muhteşem bir törenle açılan köprü,o günden bugüne yoğun bir trafik akışına sahiptir Köprünün ilk hizmete açıldığı yıl,günlük ortalama araç geçişi 32 bin iken 2004 yılında bu sayı 180 bine çıkmıştır.Önceleri yaya trafiğine açık olan köprü,intihar vakaları nedeniyle 1Aralık 1977’den sonra yaya geçişine kapatılmıştır.

22 Nisan 2007 tarihinde düzenlenen tören ve ışık gösterisiyle,köprüde yeni aydınlatma ve ışıklandırma sistemi faaliyete geçirilmiştir. Bugün İstanbul’un iki yakası arasındaki geçişlerde en büyük paya sahip olan Boğaziçi Köprüsü,aynı zamanda yurtiçi ve yurtdışı tanıtımlarda,İstanbul’un en önemli simgelerinden biridir.

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

One comment

ALİ ATİLLA

sayın yetkililer sizleri kutluyor ve teşekkür ediyorum.
geçmişini bilmeyen geleceğini bilemez planlayamaz paylaşamaz.sizler bu platformunuzla bunu çözmüşsünüz.
teşekkür ve saygılarımla.
a.atilla gözeğer

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir