degisti.com

zamanla her şey değişir…

Osmanbey

Osmanbey

Osmanbey,Şişli ilçesine bağlı bir semttir. Kuzeyde Şişli(http://www.degisti.com/index.php/archives/15379),güneyde Harbiye(http://www.degisti.com/index.php/archives/5104),doğuda Nişantaşı(http://www.degisti.com/index.php/archives/11166) ve batıda Kurtuluş(http://www.degisti.com/index.php/archives/8135) semtleriyle çevrelenmişdir.

Harbiye Şişli arasındaki bölge,1860 lara kadar bomboş bir arazi iken,1860 tarihinden sonra buraya tek tük konaklar yapılmaya başlanmıştır. Aynı dönemlerde, Abdülhamit’in arkadaşı ve başmabeyncisi olan Osman Bey,Kuran-ı Kerim’i ve kutsal metinleri Osmanlı İmparatorluğu’nda basma iznini alan ilk kişi olarak Matbaa-i Osmaniye’yi kurmuş ve büyük servet kazanmıştır. Kazandığı parayla da bugünkü Osmanbey’de geniş bir arazi alıp,buraya  bir konak yaptırtmıştır. Osman Bey’in bölgede ikamet etmeye başlamasıyla da, yerleşim Osmanbey adını almıştır.

Osmanbey’de 1940’larda başlayıp 1960’larda hızlanan yapılaşma sürecinde, konakların ve bahçeli evlerin yerini apartmanlar almıştır. Eskiden İstanbul’un alışveriş ve eğlence hayatında önemli bir yere sahip olan  Osmanbey, zaman içinde bu özelliğini kaybetmiş ve özellikle Halaskargazi Caddesi üzerinde yer alanlar başta olmak üzere ,bölgedeki binalar iş yeri  olarak kullanılmaya başlanmıştır. Taksim-4.Levent Metro hattı Osmanbey’den geçmektedir.

 

Kaynakça:

wikipedia.org

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

One comment

melih

kumaşçılar tarafından işgal edilmediği dönemde yaşıyan eski osmanbeyliler parke yolu rumeli caddesinden ogleyin okullarına marşla giden harbiyelileri,gece gecen iyi bozacıyı,gündüzleri caddeyi arşınlıyan mahallenin delisi alo yu ve süt satan hasan ı unutmamışlardır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir