degisti.com

zamanla her şey değişir…

Hamit Paşa Yalısı

Hamit Paşa Yalısı

Hamit Paşa Yalısı, Beylerbeyi’nde(http://www.degisti.com/index.php/archives/1196) Yalıboyu Caddesi üzerinde yer alır. XVIII. yüzyıla ait yalının ilk sahibi I. Abdülhamit devri sadrazamı Halit Hamit Paşa’dır.

3 katlı yalı plan bakımından, simetrik iki bölümlüdür. Her katında deniz ve bahçe tarafında birer oda, tam ortasında da büyük bir oda vardır. Bu odaarın sağ ve sollarında bulunan dar koridorlarla da diğer odalara geçilmektedir. Orta odalardaki camekanlar tavandan yere kadar indirilerek, odanın her köşesinden denizi görmek olanağı sağlanmıştır.

1972 yılında Hamit Paşa’nın çocukları tarafından Usta ve Kardeşleri Koll. Şti.’ne satılan yalı, 1978-80’de karkas inşaat olarak yeniden yapılmıştır.

Behçet Ünsal yalı ile ilgili olarak “Komşusu (160 no.lu) yalı yanında değişik ayrıntıları ile yine de klasik Boğaziçi(http://www.degisti.com/index.php/archives/511) yapı tarzını cephelerinde korumaktadır. Cephe rölevesinde saçak ve kat silmeleri ile pencere başlarında orantısız öğeler acemice durmaktadır.” der.

 

Kaynakça:

O.Erdenen, Boğaziçi Sahilhaneleri I Anadolu Yakası, Kültür A.Ş., İstanbul 2006, s.292-293

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir