degisti.com

zamanla her şey değişir…

Yıldız Sarayı – 2

Yıldız Sarayı – 2


Ada_Kosku_Yildiz_Sarayi_19._yy

Ada Köşkü: II. Abdülhamit’in hasbahçede dinlenmek için yaptırdığı mekandır. Köşkün etrafının tellerle çevrilerek, küçük bir hayvanat bahçesi haline getirildiği ve padişahın hayvanları buradan seyrettiği bilinmektedir. Art nouveau tarzındaki köşkün tasarımı d’Aronco’ya aittir.

Ada_Kosku_Yildiz_Sarayi1

III.Selim Çeşmesi: Hasbahçede, yapay gölün ortasındaki adada yer alır. Yıldız Sarayı’nın tarihi bilinen en eski yapısıdır. 1805 tarihli çeşme, mermerden ve dört yüzlüdür. Köşeleri gömme sütunlarla sınırlandırılmış yapı, ahşap üzerine kurşun kaplama, geniş barok saçaklı bir örtüye sahiptir.

Cihannuma_Kosku_Yildiz_Sarayi_19._yy

Cihannüma Köşkü: Boğaz’ı(http://www.degisti.com/index.php/archives/511), Haliç’i(http://www.degisti.com/index.php/archives/5934)  gören en geniş perspektife sahip olduğu için Cihannüma adını alan köşk, dinlenme ve seyir köşkü olarak inşaa edilmiştir. Ahşap yapı sanatı ve süsleme öğeleri bakımından sarayın en önemli yapılarındandır.

Yüksek bir bodrum üzerinde yükselen iki kattan ve bir çatı katından oluşmaktadır. Kagir giriş katı üzerine ahşap konstrüksiyonludur. Neoottoman üslübunun erken örneklerinden biri olan köşk, geometrik bir çizgilemenin bölümlediği dikdörtgen çerçevelerle düzenlenmiş bir cephe tasarımına sahiptir.

Cihannuma_Kosku_Yildiz_Sarayi

II. Abdülhamit Han’ın Özel Hamamı: II. Abdülhamit’in Hususi Dairesi’ne bağlı olan hamamın mimarı Raimondo D’Aronco’dur. Türk ve batı hamamları sistemine uygun olarak planlanan hamamın “sıcaklık” adı verilen yıkanma bölümü, “ılıklık” denen dinlenme bölümü ve ona bağlı bir tuvaleti bulunmaktadır. Geleneksel Türk hamamlarından farklı olarak kaloriferle ısıtılan hamamda, dönemin Hamidiye ve Kağıthane membaa suları kullanılmıştır.

Yıldız Sarayı Tiyatrosu: Günümüze ulaşabilen tek saray tiyatrosudur. II. Abdülhamit Han tarafından 1889 yılında Şale Köşkü’yle birlikte Alman İmparatoru Kayzer II. Wilhelm’in ziyareti için yaptırılmıştır. Mimarı d’Aronco’dur. Küçük dikdörtgen planlı tiyatro salonunun üç tarafı sütunlarla taşınan localarla çevrilidir. Sahnenin tam karşısında yer alan loca, padişaha aittir. Duvarları kalem işleriyle bezenmiş, tavanı ise mavi zemin üzerine altın yıldız motifleriyle tezyin edilmiştir. Sahne etrafında yağlıboya tablolar yer almaktadır.

Tiyatroda Sevil Berberi, Norma, Rigoletto, Traviata, Carmen ve Aida gibi operalar sahnelenmiştir. Binanın bir bölümünde, kullanıldığı döneme ait orijinal tiyatro kostümleri sergilenmektedir.

Saatli_Kosk_Yildiz_Sarayi_19._yy

Sahne Sanatları Müzesi: Tiyatro yanındaki Gedikli Cariyeler Dairesi, Sahne Sanatları Müzesi olarak düzenlenmiştir. Müzede geleneksel ve batı etkisinde gelişen Türk tiyatro tarihine ait etnografik malzemeler, arşiv değeri taşıyan belgeler ile bazı sanatçılara ait eşyalar sergilenmektedir.

Dış bahçenin başlıca yapıları ise Şale Köşkü (http://www.degisti.com/index.php/archives/4777), Çadır Köşkü(http://www.degisti.com/index.php/archives/20346), Malta Köşkü ve Çini Fabrika_i Hümayunu’dur.

Sale_Kosku_Yildiz_Sarayi_19._yy

Çini Fabrika-i Hümayunu: Yıldız Sarayı’nın dış bahçesinin kuzeydoğu kanadında, iki aşamada inşaa edilen fabrika, öncelikle sarayın gereksinimini karşılamak, Avrupa özellikle de Sevres porselenleri düzeyinde ürün elde etmek amacıyla 1893-1894’de kurulmuştur. 1895 yılında yangın geçiren fabrika, sonrasında d’Aronco tarafından yenilenmiştir. İki bölümden oluşmaktadır. Fabrikanın muhtemelen ilk inşaasına ait olan doğu kanadı, dikdörtgen planlı, kagir, tek katlı bir yapıdır. Fabrikanın kuzey kanadı muhtemelen d’Aronco’nun tasarlayıp yaptığı ek bölümdür. Bu kanat ile doğu kanadının birleştiği noktadaki kitlesel öğe, daha yüksektir ve plastik olarak daha belirgin biçimde vurgulanmıştır. Fabrika, II.Abdülhamit’in tahttan indirilmesinden sonra kapatılmış, 1912’de Maarif Nezareti’nin aracılığı ile yeniden üretime başlamış, Cumhuriyet’in ilk yıllarında ise Sümerbank’a bağlı olarak işletilmiştir.

Yildiz_Sarayi_19._yy

Ahırlar ve Manej: Yıldız Sarayı kompleksinin kuzeydoğu kesiminde, bugün Orhaniye Kışlası ile Yıldız Parkı arasında kalan alanda ve Şale Kasrı’nın kuzeyindeki dış bahçe sınırları içinde yer alır.

Yıldız Sarayı’nın bütünlüğü, yapıların çeşitli kurumlara dağıtılması ile sona ermiştir. Sarayın yapısal tarihinde önemli bilgi boşlukları yaratan olayların başında, yangınlar ve belge kayıpları gelmektedir. Vahdettin’den sonra bir süre boş kalan saray binaları, 1922 yılından itibaren silahlı kuvvetlerin çeşitli kademeleri tarafından kullanılmış, 1977 yılında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanmıştır. Saray, “Yıldız Sarayı Müzesi Müdürlüğü” adıyla 1993 yılından itibaren müzeleştirilmeye başlanmıştır.

Yildiz_Sarayi_Nisan_2014_Istanbul_daki_muzeler

Yıldız Sarayı Müzesi: 8 Nisan 1994’te müze olarak ziyarete açılan bina, 90 metre uzunluğunda büyük bir galeriden oluşmaktadır. II. Abdülhamit dönemine (1876-1909) ait fotoğraflarda da binanın yine müze olarak kullanıldığı ve değerli objelerin bu mekanda sergilendiği görülmektedir. Müzede sergilenen eserler saraya aittir; bir bölümü Topkapı Sarayı’nda korunmaktayken devranılmıştır. Eserler arasında II. Abdülhamit’in kişisel eşyaları ve marangoz aletleri, kendisine armağan edilen objeler ve dönemin Yıldız Porselen Fabrikası ürünleri yer almaktadır.

Yıldız Sarayı Müzesi’nin yan tarafındaki İstanbul Belediyesi Şehir Müzesi’nde ise cam, porselen, gümüş eserler, İstanbul tabloları ve türünün ender örneklerinden bir 16 yy. kandili sergilenmektedir.

Saray’ın diğer bölümleri ise Yıldız Teknik Üniversitesi, Belediye, Milli Saraylar İdaresi, İslam Tarihi Sanatları ve Kültürleri Araştırması Organizasyonuna tahsislidir.

Yildiz_Sarayi_restorasyon_firma

Ziyaret Bilgileri:

Müze SALI günleri kapalıdır.
Açık Olduğu Saatler : 09.00-19.00 (Yaz Sezonu 15 Nisan – 1 Kasım ) Bilet Satış Saatleri : 09.00-18.00
Açık Olduğu Saatler : 09.00-16.30 (Kış Sezonu 1 Kasım – 15 Nisan ) Bilet Satış Saatleri : 09.00-16.00

Bilet Fiyatları: 8 TL
Müze Kart ile Gezilebilmektedir.

Ziyarete Açık Mekanlar: * Müze Sergi Salonu * Cihannüma Köşkü * Tiyatro

Ücretsiz Girebilecekler: * 18 yaş ve altı ile 65 yaş üstü TC vatandaşları * 0-12 yaş arası yabancı uyruklu çocuklar * Gaziler, şehit ve gazilerin eş ve çocukları * Er ve erbaşlar * T.C. vatandaşı ve yabancı engelliler ile bir refakatçisi, (Görünür bir engel ve/veya belge ibrazı ile) * ICOMOS ve UNESCO kartı sahipleri * Basın kimlik kartı sahipleri * Kültür ve Turizm Bakanlığı kokartına sahip profesyonel turist rehberleri * Kültür ve Turizm Bakanlığı personeli ve emeklileri ile refakatindeki anne, baba, eş ve çocukları * Seyahat acentesi sahip veya sorumlu müdürleri * Müze ve örenyerinin bağlı bulunduğu İl ve İlçenin Mülki İdare Amirleri (İllerde Valiler, İlçelerde Kaymakamlar) ile Büyükşehir Belediyesi bulunan illerde Kültür ve Turizmden sorumlu vali yardımcıları; Büyükşehir İl, İlçe ve Belde Belediye Başkanları ve en fazla 10 kişi olmak üzere refakatindekiler.

Yildiz_Sarayi_yerlesim_plani_Nisan_2014_Istanbul_daki_muzeler

 

Kaynakça:

Batur Afife, ”Yıldız Sarayı”, Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi,s.520-526

wikipedia.org

yildizpalace.com

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir