degisti.com

zamanla her şey değişir…

Maslak

Maslak

 

Maslak İstanbul’un Şişli ilçesine bağlı bir semttir. Şişli’nin kuzeybatısında, Hacıosman Bayırı karşısında yer alır. Yerleşim, kuzeyde ve doğuda Sarıyer ilçesi, batıda Şişli ilçesi, güneydoğuda ise Beşiktaş ilçesiyle komşudur. Büyükdere’deki bentlerden getirilen suyun dağıtım ve denetiminin yapıldığı yer olması dolayısıyla semt bu adı almıştır.

Maslak 19.yüzyıla kadar talimgah ve av bölgesiyken,erken 19.yüzyıldan itibaren bölgede yerleşimler başlamıştır. Bu dönemde bölgede, Maslak Kasırları, Abraham Çiftliği(Bilezikçiyan Çiftliği)  gibi yapılar inşaa edilmiştir. Maslak bugün karmaşık yapılaşmasıyla dikkati çeker. Özellikle batı kesimlerindeki yamaçlarda yoğun gecekondulaşma gözlenirken, doğu ve güneydoğu kesimlerinde ormanlık alanlar, çiftlikler ve Boğaziçi’ne nazır konutlar görülmektedir.

Maslak’ın bir de modern yüzü vardır. Birçok uluslararası şirketin genel müdürlüğünü barındıran, gökdelenleri, yoğun trafiği ve sert rüzgârı ile İstanbul’un ve Türkiye’nin en modern semtlerinden biridir Maslak. Nüfusu çalışma saatleri aralığında büyük bir oranda artar, onun dışında yerleşik nüfus azdır. İ.T.Ü.’nün ana yerleşkesi, Harp Akademileri, İstanbul Atlı Spor  Kulübü, Işık okulları Maslak’da dikkati çeken yapılardandır.  Maslak aynı zamanda, İstanbul trafiğinin kilit noktalarından biridir de. M2 kodlu Şişhane – Darüşşafaka metrosunun İTÜ – Ayazağa durağı bu semttedir.

Kısacası Maslak’da bugün, zenginlikle yoksulluk, gökdelenle gecekondu, ileri teknoloji ile eski mekanik birarada yaşıyor .

Kaynakça:

Hürel H.,Semtleri,Mahalleleri,Caddeleri Ve Sokaklarıyla A’dan Z’ye İstanbul’un Ansiklopedik Öyküsü,İstanbul 2010, s.525

Linkler:

http://www.nationalgeographic.com

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir