degisti.com

zamanla her şey değişir…

Muhsinzade Mehmet Paşa Yalısı – Hotel Les Ottomans

Muhsinzade Mehmet Paşa Yalısı – Hotel Les Ottomans

 

Muhsinzade Mehmet Paşa Yalısı, Beşiktaş Kuruçeşme sahilinde yer alan 9 Boğaziçi yalısından biridir. Yalı, XVIII.y.y. ın ilk yarısında, II. Mora Fatihi  lakaplı, Sadrazam Muhsinzade Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Bir süre yalıda yaşayan Muhsinzade Mehmet Paşa, daha sonra onu Mehmet Said Bey ile evlenen kızı Rukiye Hanım’a düğün hediyesi olarak vermiştir. Binada, kuşaklar boyu Muhsinzade Mehmet Paşa’nın çocukları, torunları, sülalesi oturmuştur. Yalı bugün Hôtel Les Ottomans adi ile otel olarak hizmet vermektedir.

Denize bakan cephesi 72 metre olan yalının, arsasında III. Ahmet döneminden kalıntılar vardı. 4527 metrekarelik alan içinde, 850 metrekare üzerine oturan bir ana binası ve bahçesinde müştemilatları bulunuyordu. Muhsinzade Mehmet Paşa Yalısı,dönemindeki diğer yalılar gibi ihtişamlı birçok olaya tanıklık etmiştir. 1796  Haziran’ında, Kuruçeşme’de çıkan bir yangın üzerine Kuruçeşme’ye gelen Sultan III.Selim’in, bir süre dinlenmek üzere Rukiye Hanım ve Mehmet Sait Bey’in oturdukları Muhsinzade Yalısı’na çıktığı bilinir.

Sakinleri yalıda 1920’lere kadar full kadro oturmuşlardır. Çöküş bundan sonra olmuş; son bir iki aile kaldığında, enkaz halindeki yalı, bir kömür tüccarına depo olarak kiralanmıştır. Ayrıca müştemilatları, Osmanlı bahçe mimarisinin en değerli örneklerinden biri olan selsebili ve fıskiyeli bahçe setleri, yola gitmiştir. Yalı ömrünü, 1935’de bir kum deposuyken tamamlamıştır. Arazi, uzun uğraşlar sonucu 22 varisin bir araya getirilmesiyle, 1980’li yıllarda 8-10 milyara, turizm işi yapmak isteyen bir şahsa satılmıştır.

Yalının enkazının bulunduğu araziyi satın alan, Belçika merkezli bir turizm şirketi olan Unit Yatırımlar A.Ş., tapu kayıtlarını, çok az bulunsa da eski fotoğrafları, kitapları, daha önce verilmiş satılık ilanlarını ve diğer belgeleri bir araya getirerek, yalının ‘‘aslına’’ ulaşmıştır ki, bu da dört beş yılı bulmuştur. Hazırlanan proje Anıtlar Kurulu tarafından onaylanınca da inşaata başlanmıştır. Yaklaşık bir yıl, dolgu alanın zeminini sağlamlaştırmakla geçmiş ve sonunda Boğaziçi’nin en görkemli yerinde bulunan Muhsinzade Mehmet Paşa Yalısı,

A.Aysal’ın ev sahibeliğinde, “Hotel Les Ottomans” adı altında tekrar hayata döndürülmüştür. Türkiye’nin en lüks ve özellikli oteli haline getirilen yalının, dış görünüşünde eskisine sadık kalınmış, içinde dün ve bugün bir arada yansıtılmıştır.  Her biri diğerinden farklı ve birbirinden muhteşem 10 adet süit odadan oluşan bu olağanüstü mekan, Osmanlı konutlarının geleneksel atmosferini yansıtan sıcak dekorasyonu ve aksesuarları ile konuklarını adeta sultanlar gibi ağırlamaktadır.

Adminden Not: Türkiye’nin özellikle de İstanbul’un tanıtımında, önemli bir rol üstlenmiş olan bu otelin adı niye Türkçe değil anlamıyorum… Avrupa Osmanlıyı Ottomans olarak biliyor derseniz, çok yeterli bir bahane olmasa da, bunu anlamaya çalışırım. Fakat işletmenin internet sayfasında anadilin Türkçe olmamasını, hatta sitede Türkçe dil seçeneğine bile rastlanmamasını, bir Türk olarak esefle karşılıyorum!!!

 

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir