degisti.com

zamanla her şey değişir…

Florya Atatürk Deniz Köşkü

Florya Atatürk Deniz Köşkü

Florya Atatürk Deniz Köşkü, Bakırköy Florya’da yer alır. 1935 yılında inşaa edilen yapının mimarı Seyfi Arkan’dır. Doktor Neşet Ömer’in, Atatürk’ün yaşamının son dönemlerinde hastalığına iyi geleceği düşüncesiyle, yapımını önerdiği Deniz Köşkü, 48 gün gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır.

Marmara Denizi kıyısında, Yeşilköy ile Küçükçekmece arasında yer alan Florya, 19.yüzyılda popüler olmayan  bir avcı uğrağı iken, Atatürk’ün buraya olan ilgisiyle önem kazanmaya başlamış ve giderek yazlık bir dinlenme merkezine dönüşmüştür. Köşk  için İstanbul Belediyesi`nce düzenlenen proje yarışmasında, Yüksek Mimar Seyfi Arıkan’a ait proje birinci seçilmiştir.  Atatürk’ün bu projeyi tercih etmesindeki temel neden, mimarın yapıyı bir halk plajı ile etüd etmesidir. 28 Haziran 1935 günü özel treniyle İstanbul’a gelen Atatürk, o gün Haydarpaşa’dan Dolmabahçe’ye oradan da Florya’ya geçerek, Deniz Köşkü inşaatını gezmiş ve beğenmiştir. 14 Ağustos tarihinde kullanıma açılan Florya Atatürk Deniz Köşkü, Türkiye’de modern mimarlığın en önemli örneklerinden biridir.

Tek katlı ahşap köşk, kıyıya 90 metre uzunluğunda bir köprüyle bağlanmıştır. Özel olarak tasarlanmış malzeme ve bağlantı parçaları ile yapılmış deniz köşkü, büyük kazıklar üzerinde oturtulmuştur. L biçimli plan şeması, yaşam ve servis alanlarının birbirinden fonksiyonel olarak ayrılışını yansıtmaktadır. İhtiyaç programı, Mustafa Kemal’in yaşamının son yıllarında gereksinim duyduğu özel bakım gözönünde bulundurularak oluşturulmuştur.

Deniz Köşkü’nün geniş bir salonu, kütüphanesi, dinlenme ve yatak odaları ile banyosu vardır. Oldukça sade ve mütevazı olan köşkte, Ata’nın odasının hemen yan tarafında, manevi kızı Ülkü’nün odasında bir yatak ve bir sehpanın üzerinde “Ülkü” yazan bir gemi maketi bulunmaktadır. Florya’da ayrıca eski Ayastafonos Manastırı’na ait kalıntıların bulunduğu geniş alanda, Atatürk’ün emriyle bir koruluk meydana getirilmiş ve çamların süslediği bir koruluğa, Atatürk Korusu adı verilmiştir. Florya Bahçesi de halka açık park olarak düzenlenmiştir.

Atatürk, 1936 yılının Haziran ve Temmuz aylarında uzunca bir süre burada yaşamış, siyasal ve bilimsel toplantılar için köşkü özellikle kullanmıştır. Aralarında İngiliz Kralı VIII. Edward ve Madam Simpson’un da bulunduğu bazı önemli konukları burada ağırlamıştır. Köşk, Atatürk tarafından son olarak 28 Mayıs 1938 günü kullanılmış, kendisinin ölümünden sonra yapı,Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlarından İsmet İnönü, Celal Bayar, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk ve Kenan Evren tarafından da kullanılmıştır.

16 Eylül 1988`de Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na devredilen köşk, restorasyona alınmıştır. Bu çalışmalar sonrasında köşkün bir kısmı, betonerme olarak değiştirilmiş ve yapı Atatürk Müzesi haline getirilmiştir. Müzenin içinde “Atatürk İstanbul’da” konulu, sürekli bir fotoğraf sergisi oluşturulmuş; bir bölümünde de, Atatürk ile ilgili çeşitli yayınlar satışa sunulmuştur. Yaverlik ve Genel Sekreterlik binaları onarılıp, TBMM sosyal tesisleri haline getirilmiş, bu binaların arasında kalan boşluğa kafeterya ve restoran hizmeti veren bir yapı eklenmiştir. Ayrıca müzenin bahçesi de, kafeterya hizmetleri verilecek bir konuma getirilmiştir.

Florya Atatürk Deniz Köşkü’ne giriş ücreti;  T.C vatandaşları için 2.5 TL yabancılar içinse 5TL’dir. Köşk, Pazartesi ve Perşembe günleri ziyarete kapalıdır.

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir