degisti.com

zamanla her şey değişir…

Dolmabahçe Saat Kulesi

Dolmabahçe Saat Kulesi

 

Dolmabahçe Saat Kulesi, Bezmi Alem Valide Sultan Camii ile Dolmabahçe Sarayı’nın  Saltanat Kapısı arasında yer alır. 1890-1895 yılları arasında, Sultan II.Abdülhamit tarafından mimar Sarkis Balyan’a yaptırılan saat kulesi, 1.210.550 kuruşa mal olmuştur. II.Abdülhamit, bu saat kulesini yaptırdıktan sonra, tahta çıkışının 25.yıldönümünde, Anadolu’daki bir çok kente daha saat kuleleri yapılmasını istemiştir.

27 metre yüksekliğinde, 4 katlı olarak inşaa edilen saat kulesinde, Neobarok ve Ampir tarzlar bir arada kullanılmıştır. 94 basamaklı merdiveninin, sahanlıklarının zemini, renkli taşlarla, geometrik şekiller verilerek yapılmıştır. 8.50×8.50 metre ebadındaki yapı, 12x12metre ölçülerindeki mermer bir platforma oturtulmuştur. Kulenin her kenarında, altışar basamaklı merdiven ve köşelerde iki katlı birer fıskiye bulunur. Tüm cepheleri birbirine eş olan kulenin, sadece zemin kattaki açıklıklarından biri kapı olarak değerlendirilmiştir. Açıklıklar yarım daire kemerli olup, bunların kemer aynalarında birer barometre yer almaktadır.

Yükseldikçe daralan bir forma sahip olan kulenin, 7.40×7.40metre ebatlarındaki birinci katının cepheleri, girlandlar ve bitkisel bezemelerle çok süslüdür. Deniz ve kara tarafındaki cephelerinde, Sultan II. Abdülhamit’in tuğrası bulunur. 6.00×5.00 metre ebatlarındaki ikinci kat, birinci kata oranla daha sade bir görünüme sahiptir. Üçüncü kata, parmaklıklı balkonla geçiş sağlanmıştır. En üstte, rüzgargülü olan tepelik bulunur.

Kulenin her yüzünde bir saat bulunur. Fransız imalatı bu saatlerden, deniz tarafındaki saat, ayrı kurulurken, diğer üçü birlikte kurulmaktadır. Saatçibaşı Johann Meyer tarafından takılan Paul Garnier markalı saat, 1979 yılında kısmen elektronik sisteme çevrilmiştir ve bugün de, çalışır durumdadır.

İstanbul’un 2010’da Avrupa Başkenti olması vesilesiyle restore edilen yapılardan biri de, Dolmabahçe Saat Kulesi’dir. TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, İtalyan Ticaret Merkezi ve İtalyan Restorasyon Derneği “Assorestauro Servizi” işbirliği ile gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, 16 Ekim’de, Dolmabahçe Saat Kulesi’nin açılışı yapılmıştır.

 

Kaynakça:

İndiana.edu/cushman

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir