degisti.com

zamanla her şey değişir…

Teşvikiye (Harbiye) Polis Karakolu

Teşvikiye (Harbiye) Polis Karakolu

Teşvikiye(Harbiye) Karakolu, Nişantaşı’nda, Teşvikiye Caddesi ile Teşvikiye Bostanı Sokağı köşesinde yer alır. II.Abdülhamit dönemine(1876-1909) ait olan karakol, yaklaşık 15x12m. ebatlarında, tek katlı, kagir, küçük bir yapıdır.

Yalın bir plana sahip karakolun, Teşvikiye Caddesi üzerindeki giriş cephesi, eşit üç aks üzerine kuruludur. Karakolun Teşvikiye Bostanı Sokağı’na bakan batı cephesi ve diğer cepheleri oldukça sadedir . Yapının, Teşvikiye Caddesi üzerindeki doğu ucunda, karakola ait arsa parçasında, bir küçük anıt taşı dikilmiştir.

Nişantaşı Karakolu için ünlü İtalyan mimar Raimondo T. D’Aronco da bir proje hazırlamış ancak bu proje uygulanamamıştır. Buna karşın,henüz belgelenememiş olsa da, karakol binasının iki köşesindeki, pahlı duvar yüzeyi üzerinde bulunan çift mermer çeşmelerin, bir d’Aronco tasarımı olması ihtimali yüksektir. Raimondo Tommaso D’Aronco, 1893 – 1909 arasında Osmanlı İmparatorluğu’nda çalışmış ve pek çok önemli eserin mimarı olarak tanınmıştır.Özellikle 20.yüzyıl başı İstanbul’una damgasını vurmuştur.

Adminden Not: Yapının dış görünümüne rağmen içerisinde tarih kokan hiçbirşey yok maalesef…

tesvikiye_polis_karakolu_haziran_2013

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir