degisti.com

zamanla her şey değişir…

Fenerbahçe Parkı – Fenerbahçe Burnu – Fenerbahçe Adası

Fenerbahçe Parkı – Fenerbahçe Burnu – Fenerbahçe Adası

Fenerbahçe Parkı, Kadıköy Kalamış’da, Fenerbahçe burnunda yer alan parktır. Bir adanın üzerinde bulunan park, Fenerbahçe Burnu’na bir köprüyle bağlanmaktadır.Fenerbahçe adası bugünkü adını, yarımadanın batı ucundaki fener kulesinden almıştır.

Kalkhedon’un içinde yer alan Fenerbahçesi, Kadıköy’ün mezarlığı idi. Bizans çağında Hiera ve Heraia adını alan bu toprak parçasının ilk görkemini kazanması, Doğu Roma İmparatoru İustinianus’un eşi Theodora için yaptırdığı söylenen saray ile başlamıştır. Prokopius “Dünyanın hiç bir yerinde, bir saray için seçilebilecek bu güzellikte bir kara parçası yoktur”demiştir. İmparator, yarımadanın lodos tutmayan yanı olan EUTROPİ LİMANI(Kalamış Koyu) tarafına bir mendirek yaptırmış, 4 metre eninde, 4 metre boyunda büyük taşlardan yapılan ve denizden 1 metre yükselen mendirek, başka tesisler yapılırken betonların arasında kaybolup gitmiştir.

 

Anadolu yakasının en eski parklarından biri olan Fenerbahçe Parkı, Fenerbahçe Spor  Kulübü Faruk Ilgaz Tesisleri, Kalamış Marina ve Yelken Kulübü ile komşudur.

Kadıköy Belediye’sine ait parkta, yeşillikler içinde yürüyüş alanları, çocuk parkı, bisiklet yolu ve beş adet kafe (ki bunlardan en popüleri Romantika) yer alır.

1990 yılında baştan aşağı imar edilen park, bugün bir çok aktiviteye ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul’daki diğer parklara kıyasla çok kalabalık olmayan, daha çok kafa dinlemek için gidilen bir parktır; Fenerbahçe Parkı. Şehrin içinde olmasına karşın, şehrin karmaşasından uzakta  bulunan parkın, otoparkı da mevcuttur.

 

Linkler:

http://www.kadikoy.bel.tr

Kaynakça:

Gülersoy Ç., Fenerbahçesi, Turing, İstanbul 1988

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

9 comments

Fulya Bozer

Cocuklugumun ve gencligimin gecdigi yerleri görmek beni cok mutlu etti.Kalamisda otururduk, Fenerbahce parkina cok giderdik.Orada gecen güzel günlerimi hatiladim.

ayfer

Artık adından mıdır:) bilmem ama Anadolu Yakası’nın en sevdiğim mekanlarından biridir…Fenerbahçe Burnu’nda olan Fenerbahçe Spor Kulübü’nün eski kulüp binası yanlış hatırlamıyorsam 2009’da 60 kişiyi ağırlayacak bir biçimde Fenerbahçe Konuk evi olarak yeniden düzenlendi…

Ender Gülgün

Ben,1928 doğumlu bir İstanbullu olarak çocukluğumuzun ve gençlik yıllarımızın mekânlarını
bizim çağdaşımız insanlara ve de günümüz yaşayanlarına belgelediğiniz için sizlere sonsuz şükranlarımı iletirim.Sevgi ile kalınız..

Selim levi

Hasret gideren resimler.Guzel yurdumun nadide bir kosesi.Buram buram ask,sevgi,dostluk kokan caylarin icildigi,gecesi bir baska,sabahlari bir baska tabiyat tablolarinin sergilendigi mekan.
Hos istanbulun her bir kosesi bir baska ya……
Gene de….bu park degisik hayallerin yeserdigi yuva…
Asirlik agaclar…gelmisi gecmisi fisildayan kuslar,reng a reng cicekler,deniz kokan meltemler.
Tanrinin kiskanmadan,gormeyi,duymayi.his etmeyi bilenlere sundugu define.

yusuf ister

sayın arkadaşım yazınızı zevk ile okudum biraz olsun duygulandım yaşınızı bilmediğimden bağışlayın şimdiki nesil burası gibi renklerin çeşitliliğinden bir haber sadece ezmesini ,koparmasını öğreniyorlar bir anne bir baba çocuğuna hiç bir zaman çiçek dalında güzeldir demiyorlar çocuklarda bundan dolayı öğrenmeden büyüyorlar bir çiçek bir gül yetiştirirken gözünün içine bakarsın seyrederken bir başka dünya alemine dalarsın elin oğlu veya kızı gelir hiç acımadan koparır bilmez ki senin umutlarını bertaraf ettiğini şimdiki nesilden korkar oldum büyüklerine saygı küçüklerine sevgileri yok varsa yoksa ellerinde telefon parmaklar yazışmakla günlük olarak yaşam devam etmek sayın arkadaşım yukarıdaki yazını çok beğendim çok çok teşekkür ederim umut dolu yarınlar dileklerimle yusuf ister

Selim Levi

Sayin dost,
Uslup medeni insanin samimi itirafidir.
Tahrir sahsin ruhundaki en ince serzenislerin gercek aynasidir..
Iki satir oku…cozersin muhatabinin yaradilisindaki hasletleri…irfan denen kaseden yudumlamissan bir dem.

Sayin Yusuf Bey
medeniyet dedigimiz kavramin adim adim yarattigi ,sahsi eserleri olan sartlarin kizgin potadaki magmasi ile olusan bugunku alemin….sizin varliginizdaki saf,pak,optimist alemle uzaktan,yakindan hic bir mukayesesi yok.

Tabiyati,renklendirmek,gunluk hayata bir tat vermek icin ektigimiz o guzelim ciceklerin,daha gonca iken koparilip yok edilmesini bir gec,,,,,,beseriyete bir anlam kazandirmak,yasami mutlu kilmak icin yeserttigimiz filizleri kirip gecirdi
Bu gunun fertleri.

Ne medeni seref,ne aile cevresi ,ne de kultur seviyesi…dur diyemedi para,kudret hirsi canavarina.
Din,seref,haslet,vatan millet sevgisi her sey mubah oldu bu arzuya.

Hudaya bin sukur…bize vurmadi….yasiyoruz.
Kalan goncalara,kurtulup yeseren filizlere,her seye ragmen Istanbulun deniz kokan ruzgarlaina teslim olup mest olmak varken,yapamiyacagim bir sey icin kahir olmaya veda edeli bir hayli oldu artik.

Sayin dostum,saygi sevgi ve taktirle selamlar,mutluluklar dilerim.

    yusuf ister

    sayın arkadaşım selim bey yazımı cevapladığınız için teşekkür ederim biz insanoğlu olarak yaşadığımız bu güzelim doğanın kıymetini bilenlerin yanında hoyratça yaşayanların fazla olmasına karşın yinede doğanın kendini yenilemeye çaba göstermekte mesela bizler piknik yapmayı severiz piknik alanlarına bir bak akşam evlerine dönen piknikçiler kaçta kaçı etrafını kirlettği yeri temizliyor birde üstelik temizlik yapanada sitem yapıyorlar. sayın dostum sevgi ve saygı ile sağlıklı nice yıllar dilerim. yusuf ister

Ergin Kutlay

Çocukluğum Kadıköy’de geçti. Fenerbahçe Parkı’nı ayrı bir severim.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir