degisti.com

zamanla her şey değişir…

Cezayir Sokağı – Fransız Sokağı

Cezayir Sokağı – Fransız Sokağı

Cezayir Sokağı (Cezayir Çıkmazı) ya da Fransız Sokağı,Beyoğlu’nda Hayriye Caddesi ile Bostancıbaşı Caddesi arasında yer alır. Çukurcuma üzerinden Galatasaray’ı Tophane’ye(http://www.degisti.com/index.php/archives/1583) bağlayan, merdivenli ve çıkmaz bir sokaktır.

 Galatasaray Lisesi’nin(http://www.degisti.com/index.php/archives/5975) yanındaki Yeni Çarşı Caddesi takip edilerek varılan Cezayir Sokağı’nın, geçmişi 1900’lü yıllara dayanmaktadır. 2003’ün son aylarında,sokaktaki binaların birçoğu restore edilmeye başlanmış;1-4 temmuz 2004 de düzenlenen şenliklerle sokak,Fransız Sokağı ismiyle açılmıştır. Fransa’nın SÖZDE ermeni soykırımı iddialarını kabul etmesiyle beraber sokağın ismi geniş biçimde tartışmalı hâle gelmiş ve sonunda isim Cezayir Sokağı olarak değiştirilmiştir. Günümüzde Fransız Sokağı ibaresi sadece bazı işletmelerin girişinde kullanılmaktadır.

Fransız kültürünün adeta bir aynası olan sokak,kafeleri,restoranları,barları,gece kulüpleri ile Beyoğlu’nun eğlence hayatında önemli bir yere sahiptir.

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

5 comments

ayfer

Restorasyonundan kısa bir süre sonra koştur koştur gitmiş ve çok beğenmiştik…

NIKO YOVANNİDİS

48 dogumluyum….hayatımın ılk 9 senesı bu sokakta gectı..Istanbula her gelısımde buyudugum sokagı, evı zıyaret etmek benı hep heyecanlandırıyor….

irene

2002 bu sokakta oturduk. Cok güzeldi, cok iyi komsular vardi, rüya gibi aylar gecti. Bir parca kalbimdan oraya biraktim ve iki sene önce yeni sokak gördünce sadece oturdum ve agladim.

    Sevinç Çokum

    Eşim Rıfat İzzet Çokum’un doğduğu ev, Cezayir Sokağında 3 numaralı evdir, sokağın başında, Madam Marika ile yanyana oturduk.Kayınpederim sağlık memuru Halil Çokum…Herkes tanır severdi. Ben Rıfat Beyle evlendikten sonra önce Çukurcuma’da oturdum, daha sonra 1968de bu eve geçtim. 1975 yılına kadar Cezayir Sokağında’ydık. Ancak kayınvalidem Saniye Hanım 1994 e kadar (zaman zaman Yalova’da kalmakla beraber) Cezayir Sokağındaki evi bırakmadı ve orada vefat etti.
    Yazar- Sevinç Çokum
    21.10.2017

Feriha Balçık

Cezair Çıkmazında 1952 başından 1989’a kadar ailece Zeki Paşa’ya ait son mülk olan büyük kırmızı boyalı apartmanda ailece oturduk. Sokak ve evler yenilendiğinde çok sevinmiştik. Ancak son zamanlarda Galata’daki yerler turistik bölge olarak dikkati çekince, ayrıca Gezi olayları nedeniyle buralara rağbet azaldı. Yalnız sokak merdivenli gibi küçük dükkan sahipleri tarafından yanlış bir düzenlemeye gitti. Allah vermesin bir yangın olsa o sokakta itfaiye çıkamaz. Maalesef küçük menfaatler bu yangın işini unutturuyor bazılarına. Belediye göz yumuyor. Dikkat çekmeli.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir